
צעדי המיסוי הדרמטיים שהכריז נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בסוף השבוע האחרון טילטלו את השווקים הבינלאומיים, אך מעבר להלם הראשוני נחשפת תמונה מורכבת יותר: שורת מדינות, רובן מתפתחות או בעלות גירעון מסחרי מול ארה"ב, מוצאות עצמן בעמדה מועדפת בזירה החדשה.
מכסים של 20% ומעלה פוגעים כעת באירופה, דרום קוריאה ויפן – שותפות מסחר מרכזיות של ארה"ב. בניגוד לכך, מדינות כמו ברזיל, מצרים, טורקיה, סינגפור, מרוקו ואף קניה, מתמודדות עם שיעורי מכס נמוכים בהרבה – לרוב סביב 10%. פרשנים כלכליים מצביעים על כך שלא מדובר רק בהקלה זמנית, אלא בפתח של גל חדש של השקעות והעברת קווי ייצור.
עוד באתר:
ברזיל, הדוגמה הבולטת ביותר, ניצלה בעבר את מלחמת הסחר בין טראמפ לסין כשמכרה סחורות חקלאיות לשוק הסיני על חשבון האמריקאים. גם כעת נראה שהסיפור חוזר – החקלאות הברזילאית, לרבות תירס, סויה ובשר, עשויה להרחיב פעילות לא רק במזרח אסיה אלא גם בארה"ב עצמה.
בצפון אפריקה, מצרים ומרוקו מתפקדות כ"שחקנים מתבוננים" שמתחילים לפעול. מצרים, בעיצומה של הרחבת יכולות הייצור שלה בטקסטיל, מזהה את הפוטנציאל להחליף את סין ובנגלדש שנפגעו ממכסים גבוהים. מרוקו, בזכות הסכם סחר חופשי עם ארה"ב, מושכת תשומת לב מצד תעשיינים בינלאומיים המחפשים מוצא כלכלי חדש – וקרוב – לשוק האמריקאי.
עם זאת, לא הכל ורוד. השקעות סיניות אדירות במרוקו, לרבות מפעל-על ראשון באפריקה לתעשיית הסוללות, מציבות את המדינה תחת זרקור אמריקאי לא נוח. חשש נוסף הוא שגל מיתון שייווצר מהמתיחות המסחרית יפגע גם בשווקים שלא נפגעו ישירות מהמכסים עצמם.
בהודו, הממשלה כבר מכוונת לפעולה. חרף מכס של 26% – שהוא בינוני ביחס לאחרים – התעשיינים בודקים כיצד ניתן לתפוס נתח שוק אמריקאי בתחומים כמו הנעלה, טקסטיל ואלקטרוניקה.
בטורקיה, שבה תעשיות הפלדה והאלומיניום נפגעו בעבר, קיימת תחושת הקלה מסוימת. שיעורי המכס החדשים נחשבים לנמוכים בהשוואה למתחרות. באסיה, סינגפור מגלה שהיא אמנם יעד אפשרי לזרימת השקעות – אך גם פגיעה קשה. הבורסה המקומית איבדה 7.5% ביום אחד, הירידה הגדולה ביותר מאז המשבר של 2008. בשל תלותה המוחלטת במסחר עולמי, כל שיבוש – גם אם הוא עקיף – מחלחל לכל חלקי הכלכלה.
אפריקה אף היא בתמונה: בקניה, התעשייה המקומית מקבלת דחיפה מוראלית. בזכות גרעון סחר חיובי מול ארה"ב, חלק מהמפעלים מזהים יתרון אפשרי. גוש Mercosur (איחוד כלכלי הכולל את ברזיל, ארגנטינה, אורוגוואי ופרגוואי) רואה בהתפתחויות סיבה לחידוש המגעים התקועים עם האיחוד האירופי. ברזיל, חברה מרכזית בגוש, עשויה לרשום רווחים אסטרטגיים אם תצליח להציב את עצמה כמובילה בתעשיות המתחזקות מהעימות.
לבסוף, מקסיקו מציגה דוגמה מעניינת: מדינה שנפגעה קשה בעבר מהרטוריקה והמדיניות של טראמפ, אך כעת נהנית מהגנות הסכם USMCA. עם זאת, כלכלנים מזהירים שעם כל החסינות המשפטית, החשיפה המוחלטת לשוק האמריקאי עלולה להוביל לקשיים במקרה של האטה כללית.