
משרד המשפטים האמריקאי – תחת ממשל טראמפ – פתח במתקפה חדשה, הפעם נגד האנציקלופדיה המקוונת החינמית ויקיפדיה, כשהוא מאיים לשלול מקרן ויקימדיה את מעמדה כעמותה פטורה ממס. הסיבה שהוצגה במכתב רשמי: הקרן מנוהלת לכאורה על ידי "שחקנים זרים" ומאפשרת "הפצת תעמולה לציבור האמריקאי".
אד מרטין, התובע בפועל של מחוז קולומביה, מינוי של הנשיא טראמפ, שלח מכתב לקרן ויקימדיה ובו טען כי האתר "מאפשר לשחקנים זרים לתמרן מידע ולהפיץ תעמולה", וכן "מאפשר מניפולציה של מידע, כולל שיכתוב של אירועים מרכזיים, היסטוריים, ומידע ביוגרפי של מנהיגים אמריקאים בהווה ובעבר".
עוד באתר:
מרטין הוסיף כי "תעמולה מוסווית המשפיעה על דעת הקהל במסווה של אספקת חומר אינפורמטיבי, מנוגדת למשימה 'החינוכית' של ויקימדיה". הוא אף טען שמכיוון שמועצת המנהלים של הקרן מורכבת "בעיקר מאזרחים זרים", היא "חותרת תחת האינטרסים של משלמי המיסים האמריקאים".
הקרן נדרשת להשיב עד 15 במאי ולהמציא מסמכים המתייחסים לתהליך העריכה של ויקיפדיה ול"אמצעי ההגנה שנוקט הארגון למניעת תעמולה ותהליכים למניעת קמפיינים של השפעה זרה".
ויקיפדיה, שהושקה ב-2001, היא האתר התשיעי הנצפה ביותר באינטרנט. לתכניו השפעה ניכרת גם על תוצאות החיפוש של גוגל ועל מערכי הנתונים המשמשים להכשרת מודלים מובילים של בינה מלאכותית.
המכתב מתבסס על ביקורת שמרנית גוברת על ויקיפדיה, שנכתבת ונערכת על-ידי מתנדבים מרחבי העולם. ניתוח של "מכון מנהטן", צוות חשיבה שמרני, מצא ב"ויקיפדיה" ביוני 2024 "ראיות מרמזות" להטיה פוליטית "קלה עד מתונה" הנוטה לשמאל בתיאור דמויות ציבוריות אמריקאיות.
גם "הליגה נגד השמצה" האמריקאית טענה לא מכבר להטיה אנטישמית ואנטי-ישראלית נרחבת בוויקיפדיה, לאחר שעורכי האנציקלופדיה הורידו את דירוג האמינות שלה כמקור בנושאים הקשורים לסכסוך הישראלי-פלסטיני.
מנגד, בקרן ויקימדיה הצהירו כי "ויקיפדיה היא אחד המקומות האחרונים באינטרנט שמקיימים את ההבטחה של האינטרנט, ומכילה יותר מ-65 מיליון ערכים שנכתבו כדי ליידע, לא לשכנע". לפי הקרן, התוכן של ויקיפדיה נשלט על ידי מדיניות המבטיחה שהמידע מוצג בצורה מדויקת, הוגנת וניטרלית ככל האפשר, בתהליך שבו מעורבים כמעט 260 אלף מתנדבים.