
בוועדת הכלכלה של הכנסת נערך הבוקר (שלישי) דיון מיוחד על רפורמת "צדק תחבורתי", שנכנסה לתוקפה לאחרונה, ועל השלכותיה הרחבות על ציבור הנוסעים. במהלך הדיון חזר יו"ר הוועדה, ח"כ דוד ביטן, על עמדתו מהדיון הקודם, לפיה לא יאשר העלאת מחירים נוספת בתחבורה הציבורית, כפי שתוכנן במשרד התחבורה. הדיון התמקד גם בהבדלים בין משתמשי אמצעי התשלום הדיגיטליים לבין אלו שעושים שימוש בכרטיס הרב קו.
לקראת הדיון פנה ארגון זכויות האדם "בצלמו" לוועדה והתריע כי לצד הפגיעה הכללית בעידוד התחבורה הציבורית, הרפורמה הנוכחית מחריפה את האפליה כלפי הציבור החרדי וקהלים נוספים שאינם משתמשים באפליקציות תשלום. לטענת הארגון, הרפורמה יוצרת פערים עמוקים בשיטת החישוב והחיוב בין סוגי המשתמשים, ומובילה לכך שרבים מהנוסעים הוותיקים ובני המגזר החרדי נאלצים לשלם יותר – גם אם אינם מודעים לכך.
בפנייה ציין הארגון כי משתמשי האפליקציות נהנים ממערכת חישוב אוטומטית המעניקה להם את מירב ההנחות, כולל הנחות המבוססות על מנויים תקופתיים – זאת בניגוד למשתמשי הרב קו, שנדרשים לתכנן את נסיעותיהם מראש כדי לרכוש מנוי תקופתי, ולעיתים רבות אינם מספיקים לעשות זאת. כתוצאה מכך, הם משלמים יותר – במיוחד כשמדובר בנסיעות בלתי צפויות שאינן מכוסות על ידי המינוי.
עוד באתר:
עוד נטען כי הרפורמה מקנה הנחה של 50% במנויים תקופתיים רק לתושבי אשכולות פריפריה, אך בפועל הפערים מתרחבים מאחר שחלק מהזכאים להנחות אלו כלל אינם בעלי גישה לאפליקציות, ולכן אינם יכולים לנצל את ההטבות המגיעות להם. ב"בצלמו" טוענים כי מדובר בהפליה עקיפה, הפוגעת דווקא בשכבות החלשות ובציבורים מסורתיים, ובראשם הציבור החרדי.
סוגיה נוספת שהועלתה בפנייה היא בעיית "כפל התשלום" בנסיעות בין-עירוניות הכוללות גם קטע נסיעה פנימי – תשלום שממנו פטורים משתמשי האפליקציה בזכות הפעלת "מחיר יומי מרבי" (מח"ר), המונע חיוב כפול. לעומת זאת, משתמשי הרב קו נדרשים לשלם בנפרד על כל קטע נסיעה, גם אם מדובר בנסיעת המשך ישירה.
נוכח זאת, דורשים בארגון "בצלמו" תשובות ממשרד התחבורה באשר להתחייבות שהושמעה בעבר לפיתוח מיידי של "רב קו מח"ר" – מערכת שתשווה את תנאי התשלום של כלל הנוסעים ותמנע אפליה בין משתמשי הרב קו למשתמשי האפליקציות. כמו כן, הם קוראים להאיץ את יישום המהלך ולפעול במקביל להפעלת מנגנוני מעבר שימנעו כפל תשלום, לפחות עד להשלמת פיתוח המערכת.