
בתפנית דרמטית ומפתיעה, פרידריך מרץ, מנהיג מפלגת ה-CDU, נכשל בניסיון הראשון להיבחר לתפקיד קנצלר גרמניה. מרץ, שהיה המועמד המוביל לתפקיד מאז ניצחון מפלגתו בבחירות הפדרליות בפברואר, השיג רק 310 קולות – שישה קולות פחות מהרוב הדרוש בבונדסטאג.
כישלון זה מהווה אירוע חסר תקדים בהיסטוריה של הרפובליקה הפדרלית הגרמנית: זו הפעם הראשונה שמועמד לקנצלר אשר ניצח בבחירות וגיבש הסכם קואליציוני מוצלח נכשל בהשגת רוב בפרלמנט.
המפלה מהווה אכזבה אישית קשה עבור מרץ, שהביע ביטחון רב ביכולתו להשיג רוב בפרלמנט בקלות, בהתחשב בעובדה שמפלגתו ה-CDU ושותפתה הקואליציונית, מפלגת ה-SPD מהמרכז-שמאל, מחזיקות יחד ב-328 מושבים בפרלמנט – הרבה יותר מ-316 המושבים הדרושים לרוב.
עוד באתר:
לאחר התוצאה המפתיעה, הישיבה הפרלמנטרית הופסקה כדי לאפשר למפלגות להתייעץ על הצעדים הבאים. מפלגת ה-CDU הביעה תמיכה פומבית במרץ בפוסט ברשת החברתית X: "אנו זקוקים ליציבות במדינה… חייב להתקיים עכשיו סיבוב הצבעה שני, במהירות".
על פי אתר הבונדסטאג, אם מועמד נכשל בהשגת רוב מוחלט בסיבוב הראשון, יתקיים סיבוב הצבעה שני. ההצבעה החוזרת יכולה להתקיים בכל עת בתוך שבועיים. מועמדים אחרים רשאים גם להתמודד על תפקיד הקנצלר, אך יידרשו לקבל רוב מוחלט של לפחות 316 קולות כדי להיבחר.
אם איש לא יקבל רוב בסיבוב השני, יידרש רוב פשוט בסיבוב השלישי. לחלופין, נשיא גרמניה יכול לפזר את הבונדסטאג תוך שבעה ימים ולקרוא לבחירות חדשות.
דיווחים בתקשורת לאחר התוצאה ציינו כי לא תתקיים הצבעה שנייה היום, דבר שעלול להיות הרסני למהימנותו של מרץ אם ייכשל שוב.
על פי רשת השידור הציבורית ARD, נשיאת הבונדסטאג יוליה קלקנר הזמינה את מפלגת הירוקים ואת מפלגת הימין הקיצוני "אלטרנטיבה לגרמניה" (AfD) לסיבוב הצבעה חדש ביום רביעי. אם לא כל המפלגות יסכימו לקצר את המועד, התאריך המוקדם ביותר להצבעה חדשה יהיה יום שישי.
כקנצלר חדש, מרץ תכנן לנסוע לפריז ולוורשה ביום רביעי, לנהל את טקסי הזיכרון למלחמת העולם השנייה ביום חמישי, ולהגיע לבריסל ביום שישי. אולם, המפלה המפתיעה שיבשה את תוכניות הנסיעה שלו.
לא ברור מי לא תמך במועמדות בהצבעה החשאית, אם כי ברור שחלק מהמתנגדים מגיעים מתוך ה-CDU עצמה או משותפיה הקואליציוניים, ה-SPD.
מנהיג ה-SPD לארס קלינגבייל אמר לערוץ Welt לאחר ההצבעה כי אין סימנים לעריקים בשורות מפלגתו, מה שאם נכון, יעיד על כך שמרץ נתקל בהתנגדות מתוך ה-CDU עצמה.
מפלגת ה-AfD, המפלגה השנייה בגודלה בבונדסטאג, קראה למרץ להתפטר ולקרוא לבחירות חדשות באופן מיידי. המפלגה תומכת, לפי הדיווחים, בקיום הצבעה חוזרת לקנצלר כבר ביום רביעי.