
פרידריך מרץ נבחר הערב (שלישי) לקנצלר גרמניה בהצבעה שנייה בפרלמנט, לאחר שבהצבעה הראשונה נכשל באופן דרמטי להשיג את הרוב הדרוש. ההצבעה השנייה התקיימה לאחר שעות של מגעים קדחתניים במפלגות הקואליציה, במאמץ לגייס את התמיכה החסרה.
מרץ, מנהיג מפלגת ה-CDU, הפך בכך לקנצלר העשירי של גרמניה מאז מלחמת העולם השנייה, אך הוא הראשון בהיסטוריה של הרפובליקה הפדרלית שנכשל בהצבעה הראשונה. מוקדם יותר היום, מרץ זכה רק ב-310 קולות, שישה פחות מ-316 הקולות הדרושים לרוב מוחלט בבונדסטאג.
הכישלון בהצבעה הראשונה היה בגדר הפתעה גמורה, שכן מפלגות הקואליציה – מפלגת ה-CDU/CSU ומפלגת ה-SPD הסוציאל-דמוקרטית – אמורות היו לשלוט ב-328 מושבים בפרלמנט, מספר שהיה אמור להספיק בקלות להבטיח את בחירתו. משמעות הדבר היא ש-18 חברי פרלמנט לפחות מהקואליציה לא תמכו במרץ.
עוד באתר:
"אני מודע לאחריות העצומה המוטלת עליי," אמר מרץ לאחר ההצבעה. "אני מתחייב לעבוד למען אחדות גרמניה ולמען עתיד טוב יותר לכל אזרחיה."
הבחירה של מרץ מגיעה אחרי תקופה ממושכת של אי-ודאות פוליטית בגרמניה. ממשלתו של אולף שולץ, הקנצלר היוצא, התפרקה בנובמבר 2024, מה שהוביל לבחירות מוקדמות בפברואר 2025. ה-CDU בהנהגת מרץ זכתה בבחירות עם 28.5% מהקולות, אך נזקקה לשותף קואליציוני כדי להקים ממשלה. לאחר משא ומתן ממושך, חתמו ה-CDU וה-SPD על הסכם קואליציוני ביום שני, יום לפני ההצבעה.
מומחים פוליטיים מעריכים כי הכישלון בהצבעה הראשונה עלול להחליש משמעותית את מעמדו של מרץ בתחילת כהונתו. "זה מראה שהוא לא יכול לסמוך באופן מלא על שתי מפלגות הקואליציה שלו," אמר הולגר שמידינג, כלכלן ראשי בבנק ברנברג.
מרץ, בן 69, מתכנן לצאת מחר לביקור רשמי בפריז ובוורשה, ובהמשך השבוע לנסוע לבריסל, במטרה להבהיר את מחויבותו של הקנצלר החדש לאיחוד האירופי.
הממשלה החדשה תתמודד עם אתגרים כבדים, בהם המשבר הכלכלי המתמשך בגרמניה, המתיחות עם ארצות הברית בעידן טראמפ, והתחזקות מפלגת הימין הקיצוני AfD, שהגיעה למקום השני בבחירות האחרונות.