
דוח מבקר הפנטגון שפורסם הלילה חושף את ממדי הכישלון החמור במבצע הרציף הימי לעזה, שהיה אחד מפרוייקטי הדגל בתקופת ממשל ביידן בכל הנוגע לרצועת עזה. הדוח מתאר מבצע כושל שהיה "מסוכן, יקר ובלתי אפקטיבי", ועלה בחיי אדם ובעשרות פצועים.
פרויקט "Trident" הושק באביב 2024 לאחר שוושינגטון לא הצליחה לשכנע את ישראל לפתוח את המעברים היבשתיים לרצועה. אולם הדוח חושף כי למרות ההבטחות הגדולות, הרציף היה שמיש רק במשך כ-20 ימים מתוך שלושת החודשים שבהם התנהל המבצע.
נתונים מדאיגים
עוד באתר:
הדוח מציג נתונים מדאיגים על היקף הנזק והנפגעים: 62 אנשי צוות אמריקנים נפצעו במהלך המבצע, חייל אמריקני, רב-טוראי קוונדריוס סטנלי, מת חמישה חודשים לאחר שנפצע קשה בתאונת מלגזה על ספינה של הצי, עלות הנזק לציוד האמריקני מוערכת בכ-31 מיליון דולר. במהלך 20 הימים שבהם פעל הרציף, נפרקו רק כ-8,100 טון של סיוע – שווה ערך לכ-500 משאיות בלבד, כמות המספיקה ליום אחד בלבד לפי הערכות האו"ם.

המבקר מציין כי לא ניתן לקבוע האם כל הפציעות התרחשו במהלך הפעילות המבצעית, דבר המעיד על תיעוד לקוי לאורך כל המבצע.
שרשרת כשלים
הדוח מצביע על שורה ארוכה של כשלים מערכתיים שהובילו לתוצאות העגומות: חוסר בהכשרה מתאימה לכוחות, היעדר מוכנות של היחידות המעורבות, תכנון לקוי של המבצע, התעלמות מתנאי הסביבה, כולל מצב החופים והים באזור, כשל בתיאום בין צה"ל לצי האמריקני, שתשתיותיהם לא תוכננו לעבוד יחד, צמצום השקעות בטכנולוגיות לוגיסטיקה ימית מהירה (JLOTS) בשנים שקדמו למבצע, הסרת מערכת רציפים מתקדמת ועמידה יותר למים סוערים משירות, ומכירת כמחצית מהכלים הימיים של הצבא האמריקני בשנים 2018-2019.
"הצגה הומניטרית"
דוח נוסף של USAID מעלה כי בממשל ביידן היו גורמים שהתריעו מראש מפני האפשרות שהפרויקט ייכשל. ארגוני סיוע טוענים כי מדובר היה ב"הצגה הומניטרית" – יקרה, מסוכנת וחסרת תועלת של ממש, שנועדה בעיקר להעביר מסר פוליטי לבסיס התומכים הדמוקרטי של הנשיא.
הדוח מסתיים באזהרה חמורה: ללא שינוי משמעותי, ייתכן שלצבא האמריקני לא תהיה יכולת להפעיל מערך סיוע שכזה בתנאים עוינים או באירועים דחופים אחרים – לא במזרח התיכון ולא בזירות אחרות בעולם.