רבים סבורים כי בני נוער זקוקים להורים שהם "חברים", כאלה שמבינים אותם ויורדים ל"רמה שלהם" באופן קבוע. אך המציאות שונה: בני נוער זקוקים בראש ובראשונה להורים – דמויות יציבות, מכוונות, בעלות סמכות.
אכן, חשוב לדבר עם הילד, להקשיב, ליצור חיבור וקרבה. אך אסור לטעות – תפקידנו כהורים הוא גם להציב גבולות, להנהיג ולכוון. אין לפחד מלהיות ההורים – גם כאשר הדבר אינו נוח או קל.
עם ההתבגרות, הילד הופך לנער המבקש עצמאות – וזהו צורך מהותי, חשוב ובלתי נמנע. ככל שהנער מתבגר, כך עליו לקבל יותר אחריות, יותר אמון – ויותר חופש בחירה. אך דווקא כאן מתחיל הקושי של ההורים: כיצד להעניק עצמאות בלי לאבד שליטה?
עוד באתר:
המעבר מהורות מגוננת להורות מאפשרת הוא אתגר מהותי. אנו רגילים לראות את הילד כ"קטן", כזה שיש להגן עליו מכל משמר. אך ככל שהוא גדל, עלינו לעבור לתפיסה חדשה – הורה שמאפשר, שמלווה מרחוק, שנותן מקום לעצמאות, גם במחיר של טעויות.
האהבה הגדולה שלנו כהורים גורמת לנו לרצות לגונן ולשמור. פעמים רבות אנו חווים חרדה ודאגה – ואז מגיבים ברצון לשלוט, לפקח, להנחות כל צעד. השליטה הזו נובעת מדאגה – אך עלולה להפוך להרגל מגביל, שפוגע בהתפתחות של הילד.
יש הורים שמתקשים לקבל את העובדה שהם אינם יכולים "לנהל" את הילד לכל אורך הדרך. אך ילד אינו נועד להישאר ילד – הוא אמור להפוך למבוגר: כזה שמסוגל לבחור, לטעות, לשאת בתוצאות ולהתמודד עם מורכבות החיים.
טבעי שההורים ירצו לראות את הילד הולך בדרך שהם מאמינים בה – ערכים, שאיפות, מוסר והתנהלות. אך גיל ההתבגרות הוא גיל של חיפוש. הנער אינו עוד ילד, אך גם אינו מבוגר. הוא נע בין זהויות, שואל שאלות רבות: איך להתלבש, איך להיראות, מה לחשוב, במה להאמין.
יש לו בלבול. לפעמים הוא רוצה להיות כמו הדמות החברתית הנערצת בכיתה, לפעמים כמו ההורים, לפעמים כמו מודל אחר. זהו שלב של ניסוי וטעייה, של שאלות עמוקות ושל חיפוש עצמי – ולעיתים גם של התנהגויות מאתגרות.
דווקא בתקופה הזו, נדרשת מההורים רגישות רבה. חשוב מאוד לזכור: ילד שבוחר אחרת מהוריו – בערכים, באהבות, בשאיפות – אינו כופר בטוב של ההורים, אלא מחפש את דרכו. ההורה צריך לאהוב את הילד גם כשקשה, גם כשכואב, גם כשלא מסכימים.
הנערים חיים בעולם מורכב. הם מוצפים במידע, בעומסים רגשיים, בהשוואות חברתיות. לעיתים קרובות הם מבולבלים, לא בטוחים בעצמם, חסרי בהירות.
אין שמחה כהתרת הספקות – ולכן, אין קושי כבד יותר מן הספק.
על ההורים להבין את גודל ההתמודדות שעוברת על הילד – רק כך ניתן להעניק לו מענה אמיתי: מצד אחד, מקום בטוח ואוהב. מצד שני, קרקע מאפשרת לעצמאות. זהו אתגר לא פשוט – אך הוא יסוד לבניית אישיות בריאה, בוגרת ואחראית.
ביחסים עם ילדים, במיוחד בגיל ההתבגרות, יש נקודה קריטית וחשובה: להיות מעורבים. לא מדובר רק בהשקעת זמן, אלא גם בהשקעת רגש, תשומת לב, ועניין אמיתי. לא להיות אדישים ולא להתעלם – להתעניין, לדבר ולהיות חלק מחיי הילד.
אם אין תקשורת, אם לא מצליחים ליצור קשר, זהו חסרון משמעותי. אין מקום להתנתקות או למרחק – עלינו להיות נוכחים בחיי הילד, גם פיזית וגם רגשית.
הילד זקוק לנוכחות שלנו, זמן שלנו, תשומת לב. אנו ההורים צריכים לתת להם את הדבר החשוב ביותר – את עצמנו! הילדים צריכים להרגיש שהם אהובים, רצויים, ושיש להם מקום משמעותי בחיינו.
הנוכחות שלנו בחיים שלהם מעניקה להם תחושת ייחודיות וערך. חשוב להראות לילד שאנו שמחים בו, מתעניינים בו, מפרגנים לו. אפילו אם הוא משחק במשחק, פשוט לומר לו: "כיף לראות אותך נהנה, כיף לראות אותך משחק."
במקום להפעיל רגשות אשמה או לחץ, עלינו לאפשר לו ליהנות מהחיים, להראות לו שאנחנו שמחים בשמחתו. אין צורך להטיל עליו רגשות של בהלה או אשמה – להיפך, עלינו להראות לו שהמילים שלו, המחשבות שלו, ורגשותיו חשובים לנו.
בגיל ההתבגרות, העבודה שלנו כהורים אינה להיות "המורים" או "המדריכים" הצמודים – היא להיות תומכים, מקשיבים ומבינים. חשוב להקשיב, לא להמהר לשפוט או להגיב מיידית. אם הילד אומר משהו שולי או שונה, אנחנו לא צריכים להיבהל או לשפוט אותו מיד. יש לו את הזמן שלו להבין את החיים, את החברה ואת העולם.
לעיתים, הילד יביע דעות, כולל על נושאים רגישים או קשים. הנטייה הראשונה שלנו יכולה להיות לתקן אותו מיד, להפעיל קנאות או לתקן את עמדותיו. אך השאלה האמיתית היא: איך נשמור על קשר אמיתי עם הילד? איך נוודא שהוא ימשיך להרגיש שהוא יכול לשתף אותנו בכל דבר?
כשהילד אומר משהו, עלינו להקשיב. לא לקפוץ למסקנות, לא להטיף מוסר, אלא להקשיב בכנות, להראות שהדברים שהוא אומר חשובים לנו, ולפעמים גם לקחת זמן לחשוב לפני שמגיבים. הגישה היעילה היא לא "לבטל" את הילד, אלא לומר: "אני מבין את מה שאתה אומר, יש בזה הגיון, ונוכל לדבר על זה מאוחר יותר."
אם הילד מרגיש שהוא יכול לדבר אתנו, אם הוא חש בנוח לשתף אותנו, זהו סימן שהקשר שלנו בריא. התוכן של השיחה לא תמיד חשוב – השיח עצמו הוא שמעניק לילד תחושת ביטחון. כאשר לא ניתן לילד לדבר, או אם אנחנו מגיבים בצורה אימפולסיבית ובלתי רגועה, אנחנו משדרים לו את המסר שאי אפשר לסמוך עלינו, שלא נוכל להקשיב לו באמת.
ככל שמגיבים מהר מדי, בצורה שיפוטית, הילד יפסיק לנסות לרצות אותנו ויתחיל להרגיש שאין מקום לדבר אתנו. הוא יפנים: "ההורים שלי לא מבינים אותי. אני לא יכול לשתף אותם במה שעובר עלי."
ברגע הזה, הילד מתחיל לבנות לעצמו עולם פנימי נפרד, מבודד מההורים. הוא ינסה להתמודד לבד עם הקשיים והבעיות, ויסגור את עצמו מהשיח עם ההורים.
לסיכום, הורים צריכים להקפיד להיות נוכחים, להקשיב בשיתוף פעולה, ולזכור שבמקום לשלוט ולהשפיע, חשוב לאפשר לילד מקום להתפתח ולהתמודד, ולהרגיש את האמון שאנחנו מעניקים לו. קשר פתוח ואוהב, שמתמקד בהבנה ובאכפתיות, הוא המפתח לשמירה על מערכת יחסים בריאה עם הילד.
איך לשמור על קשר טוב עם הנערים והמתבגרים שלנו
ככל שהנער מרגיש שאי אפשר להבין אותו, הוא מתחיל לבנות לעצמו עולם פנימי מבודד. הוא מפסיק לראות בהורים ערוץ תקשורת, ומבחינתו, ההורים כבר לא רלוונטיים. הוא לא מחפש פתרונות דרכם, אלא מתחיל להתמודד עם בעיות לבד, מה שמוביל לאובדן קשר עם ההורים.
דיבור קבוע עם הילדים
חשוב שההורים ידברו עם הילדים באופן קבוע, על נושאים חשובים. העיקר הוא לא להיות שיפוטיים בצורה ישירה. אם מדי פעם יש ביקורת, היא לא צריכה להיות מרובה. הורים צריכים לאהוב לדבר עם הילדים שלהם, אפילו אם נראה שהמתבגרים לא מעוניינים בכך. חשוב שלא לשפוט את הילד בראש, ולזכור שמה שעובר עליו הוא לא בהכרח רע או לא שווה. הורים צריכים לאמר לילדיהם כמה הם אוהבים אותם, לפרגן ולהחמיא להם, גם אם זה נראה שהמחמאות לא משפיעות.
פרגון והחמאה
החמאה היא לא סתם דבר יפה לומר – היא מאפשרת לנערים להבין שהם בעלי ערך וחשיבות בעיני ההורים. כאשר הילד יודע שהוא חשוב להוריו, הוא רוצה לשמור על תדמית חיובית. אם ההורים לא עושים את זה, הוא עלול להרגיש שאין לו מקום או משמעות, והקשר עם ההורים ייפגע.
להכיר את העולם של הילד
הורים צריכים לדעת מה הילד אוהב, מה התחביבים שלו, מה המשחקים שהוא משחק, ואילו חברים יש לו. חשוב לשחק איתם, לדבר על המשחקים שלהם, ולהיות חלק מהחיים שלהם. כאשר ההורים משדרים לילד שהם אכפתיים ושהם אוהבים אותו, הנער לומד להתייחס אל עצמו באופן חיובי. ההורים יכולים להראות לילד שהם גאים בו ושמחים בו, ולחבק אותו. אפילו כשצריך לומר "לא", חשוב לומר זאת בצורה יפה ומבינה, מבלי להעליב או להשפיל.
ביקורת
ביקורת, כאשר היא מוגזמת או נעשית בצורה לא מדויקת, יכולה להפוך לאורח חיים, ולא לאירוע נקודתי. ההורים, במקרים כאלה, עשויים לשכוח שכוונתם היא לעזור לילד, בעוד הילד מתחיל לראות את הביקורת כמטרת הזנחה, ולא ככישרון להדריך ולחנך. אם הביקורת לא מתבצעת בצורה מכבדת, הילד מתחיל להסתיר מידע מההורים ולבנות לעצמו עולם פנימי נפרד.
כשההורים מבקרים, חשוב לשים לב למינון. אם יש כבר אווירה קשה בבית, לא כדאי להוסיף ביקורת אלא לחכות לזמן המתאים, שבו האווירה חיובית. גם אם יש צורך להעיר על משהו, חשוב לעשות זאת באופן שמכבד את הילד ומאפשר לו להתפתח.
כיצד להעביר מסרים בצורה עקיפה
אם רוצים להעביר מסר על נושא מסוים, אפשר לעשות זאת בצורה עקיפה. למשל, אם רוצים לדבר על נימוסים ואכילה יפה, אפשר לשוחח על סיפורי צדיקים שהתנהגו בנעימות ובצניעות, ולא בהכרח לדבר על זה ישירות. גם לגבי נושא הגיינה, אם רוצים לשוחח עליו, חשוב לדבר על היתרונות של שמירה על ניקיון בצורה חיובית ולא מעליבה.
מילים קיצוניות – לא!
הורים צריכים להימנע ממילים קיצוניות כמו "אני חושב שאתה מזעזע" או "זה איום ונורא". במקום זאת, יש להשתמש במילים מדויקות יותר ולהביע את הרגשות באופן שמאפשר שיח פתוח ומכבד. יש להבין שלא ניתן לבקר על הכל – צריך להחליט מראש על מה חשוב לדבר ואילו נושאים ניתן לעזוב ולהרפות מהם. אם ההורים מקבלים את הגבולות הללו, הם יכולים לשמור על קשר חיובי עם הילדים, תוך שמירה על אווירה בריאה ונעימה בבית.
אלכוהול בגיל ההתבגרות – איך ההורים צריכים להתייחס לנושא?
הנערים בגיל ההתבגרות נמצאים בשלב בו הם מתחילים להתמודד עם לחצים חברתיים, ולפעמים הם נתקלים בחברים שמשתמשים באלכוהול. לעיתים, החברים עלולים גם ללחוץ עליהם לשתות. חשוב שההורים לא יסתפקו בהשארת הילד להתמודד לבד עם הנושא. אם ההורים לא ידברו עם הילד על נושאים כאלה, הם עלולים למצוא את עצמם בעמדה פחות השפעה, והילד יפנה לחברים ולחברה הרחובית לקבלת עזרה.
- הבנת הבעיה וחשיבות השיחה
ההורים צריכים להתגבר על כל תחושת בושה ולדבר עם הילד על נושאים שליליים, כמו שתיית אלכוהול. זוהי לא גישה בריאה להשאיר את הילד "לגלות את העולם" בעצמו. השיחה עם הילד על בעיות כאלה משדרת לו שההורים לא פוחדים להתמודד עם נושאים קשים. ככל שההורים מדברים יותר על נושאים "מביכים", כך הם מעבירים את המסר של פתיחות, חינוך והכוונה.
- חינוך לערכים ברורים
ההורים צריכים להטמיע את הערכים שלהם בנוגע לאלכוהול מגיל צעיר. חשוב להעביר לילדים את הגישה הברורה של ההורים בנוגע לשתייה – האם היא אסורה לחלוטין, או האם יש כללים מסוימים סביב מינון, מקום ונסיבות. כל הורה יכול להחליט על הגבולות שיירצה להטמיע, אך הדבר החשוב הוא להיות עקביים ולדבר על הכללים.
- דוגמא אישית
הורים צריכים להוות דוגמא אישית. אם הם רוצים שהילדים יקפידו על כללים ברורים, הם צריכים להראות לילדים איך לשמור על אותם כללים בעצמם. לא פחות חשוב הוא לתת ביטוי לאמון בילד. אם הילד רואה שההורים סומכים עליו ומאמינים שהוא יכול לעמוד בחוקים, זה מסייע לו להבין את המשמעות של אחריות ושליטה עצמית.
- שיחה על התמכרות
הורים צריכים להסביר לילדים את הסכנות שבשתייה, ובעיקר את הסיכון להתמכרות. בשלב הראשון, האדם עשוי להרגיש שולט בעצמו, אך אחרי מספר פעמים הוא עלול למצוא את עצמו במצב בו הוא "מאבד את ההגה". התמכרות לאלכוהול יכולה להשפיע על כל תחום בחיים – נפשי, חברתי, כלכלי ובריאותי – ומובילה לאובדן השליטה העצמית.
- הבנת הצורך בשתייה
ההורים יכולים להבין את הצורך של הילד בשתיית אלכוהול כדרך לברוח מבעיות או כתחושת "הפסקה" מהמציאות. זו תחושה שמביאה להקלה זמנית, אך חשוב להדגיש שהמחיר של התמכרות לאלכוהול חמור הרבה יותר מהתועלת המיידית. ההורים יכולים להסביר את המחיר הזה – איך אדם שמתמכר לאלכוהול מאבד את הערך העצמי, את כבודו ואת חוכמתו בעיני אחרים.
- שיחה בצורה מכבדת
לא פחות חשוב הוא להעביר את המסר בצורה מכבדת ולא שיפוטית. המטרה היא לא לגנות, אלא להסביר. כאשר ההורים מגנים את הפעולה בצורה ישירה ולא מכבדת, הם מעבירים לילד את המסר של חוסר הבנה. ההורים צריכים להביע את המסר שמובן להם מדוע נערים בוחרים בשתייה, אבל להסביר את המחיר הכבד של הבחירה הזו.
אמון בגיל ההתבגרות – לתת כדי להצמיח
במהלך גיל ההתבגרות, אחד המשפטים שנערים אומרים להוריהם שוב ושוב הוא:
"מה, אתה לא מאמין בי?"
מאחורי המשפט הזה עומדת קריאה עמוקה – צורך פנימי בהכרה, באמון, ובתחושת מסוגלות.
ההורים, מצידם, רוצים להאמין בילדיהם, והחלום שלהם הוא לראות את ילדם הופך לעצמאי, בוגר ואחראי.
אבל לפעמים יש פער – בעוד הילד רוצה תחושת אמון מיידית, ההורה חושש מהטעויות שבדרך.
מהו אמון אמיתי?
האמון שההורה נותן בילד אינו אמונה שהילד תמיד ילך בדרך הישר, לא יטעה ולא יכשל.
אמון אמיתי בילד הוא האמונה שגם אם הוא יבחר בדרך מורכבת – הוא יתמודד, יתפתח ויקום.
הוא יילמד מהנפילות, יתחזק מהטעויות, וימשיך לצמוח.
הבעיה היא שלפעמים, כשהנער מתלונן – "לא מאמינים בי",
בלב ההורה נשמעת תגובה פנימית: "נכון. אני באמת לא בטוח שאני מאמין בך…"
כאן נדרש שינוי בגישה.
איך ההורים יכולים לפתח אמון בילד?
לא מחכים שהילד "יחטוף" את האמון בכוח, אלא נותנים לו אותו מראש – ביוזמה, בהשקעה, באחריות.
- הזדמנויות לעצמאות – כל דבר שהילד יכול לעשות לבד – לא לעשות בשבילו.
- אתגרים בריאים – לחפש מקרים שבהם אפשר לתת לו משימות שדורשות אחריות, שיקול דעת והתמודדות.
- מסרים חיוביים – להרבות באמירות:
"אני מאמין בך",
"אני גאה בך",
"אני רואה איך אתה מתמודד, ומרוצה ממך".
דוגמה מהחיים:
יש אירוע משפחתי בערב, ולילד מבחן חשוב ביום למחרת.
ההורה יכול לומר לו יומיים לפני:
"אני סומך עליך שתדע לשלב בין ההנאה באירוע לבין ההכנה למבחן."
ואז – להרפות.
לתת לו לנהל את הזמן בעצמו, אפילו במחיר של טעות או כישלון.
כי מה שחשוב באמת זו תחושת האמון. המסר שעבר אליו:
"אנחנו לוקחים סיכון, כי אנחנו באמת סומכים עליך."
אמון – כמו מים לצמח
בני נוער זקוקים לאמון כמו שצמח זקוק למים.
האמון של ההורים הוא הכוח שמצמיח את העצמאות, האחריות והבשלות.
ככל שהורים נותנים יותר אמון – בזהירות ובחכמה – הם מעבירים לנער את המסר העמוק:
"אתה ראוי לאמון. אתה מסוגל. אתה צומח."