
ב־1 במרץ נרשמה היסטוריה בעולם הקניונים: ביג פאשן גלילות פתח את שעריו למאות אלפי מבקרים בסוף השבוע הראשון, עם כ־150 אלף איש ונתוני פדיון יוצאי דופן של 150 עד 200 שקלים למ"ר ביום.
בהשקת המתחם ביום שבת קודש רח"ל נמדדו 158 ש"ח למ"ר, מספרים מרשימים שמעידים על פתיחה עם הייפ נדיר. אך ככל שחלפו השבועות, הרוחות החלו להירגע. השיא נרשם דווקא לקראת חג הפסח – ב־29 במרץ – אז זינק ממוצע הפדיון ל־228 ש"ח למ"ר. מאז – המגמה ברורה: ירידה.
חולשה באמצע השבוע – והמספרים מראים מגמה
עוד באתר:
ככל שהשגרה חזרה לאחר חג הפסח, גם ההתלהבות המסחרית דעכה. הנתונים שפורסמו בעיתון 'גלובס' מראים שבימי חול, בהם המסחר תמיד מתון יותר, נרשמה ירידה בולטת יותר. בתחילת מרץ הפדיון הממוצע עמד על 70 ש"ח למ"ר. בתחילת מאי – רק 52 ש"ח. המשמעות ברורה: ביג גלילות עדיין מושך מבקרים, אך ההוצאות לנפש – בצניחה.
ב'גלובס' מציינים כי הנתונים שמספקת חברת ריס (RIS), המתמחה בניתוח שוק הקמעונאות בישראל, אינם כוללים את חנויות קבוצת אינדיטקס – ובהן זארה, המהווה עוגן מרכזי עם שטח עצום של 7,000 מ"ר. גם ענקיות כמו H&M (עם חנות בת שתי קומות) וסופר־פארם (1,000 מ"ר) אינן כלולות בדו"חות. ייתכן שדווקא שם טמונה יציבות או אף צמיחה – אך את זה קשה לקבוע ללא נתונים.
האם ביג גלילות "שואב" לקוחות מהקניונים הוותיקים? ככל הנראה – לפחות חלקית. בהשוואה למרץ־אפריל אשתקד, נרשמה ירידה ממוצעת של 4% בפדיונות בכל הארץ. מרכזי ביג האחרים רשמו ירידה של כ־2%, מליסרון – 2.3%, ואילו עזריאלי סופג את המכה הקשה ביותר עם ירידה של 5.8%. פתיחת מתחם מסחרי חדש ומשמעותי בלב אזור רווי קניונים בהחלט יוצרת שיבוש.
לפי RIS, לא רק ביג משפיע. שילוב בין נסיעות רבות לחו"ל – במיוחד אחרי שהשמיים נפתחו – לבין מגמת רכישות חזקה במיוחד בתחילת 2024 על רקע ביטולי טיסות, יצרו עיוותים זמניים. כעת, הציבור מצמצם הוצאות, וייתכן שהירידה היא גם חלק מתהליך של התייצבות. כך או כך, ביג גלילות עבר את שלב ירח הדבש – והאתגר האמיתי מתחיל עכשיו.
מנכ"ל הרשת חי גאליס אמר בשיחה עם כלי התקשורת ערב הפתיחה הגדולה, כי הוא צופה שיגיעו למתחם כחצי מיליון מבקרים מדי חודש, כאשר 70% מהחנויות יהיו פתוחות גם בשבתות. עם זאת הצהיר כי חנויות שבעליהן שומרי שבת יישארו סגורות, אך ההנהלה מצפה שהפדיון בימי שבת יעמוד על כרבע מהכנסות השבוע.
מנכ"ל 'ביג מרכזי קניות', חי גאליס, התייחס בפתיחת המרכז גם לפוטנציאל הכלכלי: "אנו מאמינים שהמתחם יעשה עבודה טובה מאוד, עם הכנסות תפעוליות של כ-236 מיליון שקל בשנה."
אולם כאמור, הנתונים שמתפרסמים בימים אלה מעידים על כישלון כלכלי.