בתכנית 'שטח משפטי' שוחח עורך הדין יוסי ויצמן עם עורכת הדין פקד נחמי ארדי, קצינת חקירות בתחנת משטרת בני ברק-רמת גן, על אחת הפרשות המטלטלות והכואבות שנוגעות לפשיעה נגד אוכלוסייה חסרת ישע – קשישים.
"זה אחד הדברים שזועקים לשמיים", פתח ויצמן. "ניצול של אנשים חסרי ישע – בין אם ילדים ובין אם מבוגרים, בעיקר מבוגרים – זה פשוט מזעזע. קראתי תחקיר מזעזע על אנשים שמתחקים אחרי קשישים שמושכים כסף מהכספומט, וכך עוקצים אותם".
פקד נחמי ארדי אישרה כי מדובר בתופעה מוכרת לצערה. "זו תופעה נפוצה, נפוצה מדי", סיפרה. "במקרה הנוכחי מדובר בחקירה שהתחילה בשלב סמוי וכעת עברה לשלב הגלוי. הצלחנו לחשוף שיטת פעולה סדורה של אדם שכבר היה עצור בעבר – בחודש ספטמבר האחרון – וכעת מתברר שהמשיך לפעול גם מתוך הכלא".
עוד באתר:
לדבריה, "בחודשים שקדמו לספטמבר התקבלו תלונות מקשישים שסיפרו כי קיבלו שיחות טלפון מאדם שהציג את עצמו כנציג חברת בזק. הוא טען בפניהם כי החוזה שלהם עומד להסתיים, ושעליהם לחדשו בדחיפות. אותו נוכל הציע שירות 'נוח' – שליח מטעם החברה שיגיע אליהם הביתה, יקבל מהם את כרטיס האשראי ואת הקוד הסודי, ויבצע את החידוש בעצמו".
בפועל, השליח – שהועסק על ידי החשוד, ולעיתים אף היה החשוד בעצמו – לקח את כרטיסי האשראי והקודים הסודיים, ויצא למסע רכישות שכלל טלפונים יוקרתיים, תכשיטים, בגדים ועוד, עד שהכרטיסים נחסמו. "בחודש ספטמבר בלבד הוגשו 22 כתבי אישום – כלומר 22 קשישים שנעקצו באותה שיטה בדיוק", סיפרה ארדי. "השליח והחשוד עצמו נעצרו והועמדו לדין".
אך הסיפור לא הסתיים שם. "במהלך החקירה התברר שהחשוד, שכבר היה במעצר עד תום ההליכים – המשיך לנהל את אותה השיטה מתוך בית הכלא", חשפה ארדי. "הוא ביצע שיחות טלפון לקשישים נוספים, חזר על אותו תרגיל, וגייס שליחים חדשים – שגם הם נעצרו בהמשך".
ארדי הדגישה כי מדובר בקורבנות מבוגרים מאוד – בני 80 ומעלה – שרבים מהם תלויים לחלוטין בקו הטלפון הקווי של בזק. "אין להם סמארטפונים, אין להם טלוויזיה, וכל הקשר שלהם עם העולם עובר דרך הקו הביתי. כשאומרים להם ש'בזק עומדים לנתק אותם' – זה מבהיל אותם. הם מנותקים מהעולם אם זה יקרה. הם משתפים פעולה מתוך חרדה אמיתית".
לדבריה, מדובר בנזק מצטבר של מאות אלפי שקלים בפרשות הקודמות, ובעשרות אלפי שקלים בגל האחרון – שנעצר בזמן. החשודים נתפסו "על חם", בזמן שביצעו רכישות באמצעות כרטיסים גנובים, ונמצאים כעת במעצר ימים.
ומה ניתן לעשות כדי להימנע ממקרים כאלה? ארדי פונה לציבור עם שלוש הנחיות ברורות: "לא ביד, לא מיד, ועם פתק ביד. כלומר – לא למסור כרטיס אשראי ביד, לא להגיב מיד לבקשה כלשהי, ותמיד לדרוש פתק או מסמך. כשאומרים לך שהחוזה עומד להסתיים – תגיד 'תראה לי', תבדוק באמת מול החברה עצמה. לא להסתמך על שיחות אקראיות. וגם – לערב את המשפחה, את הילדים, את הנכדים או את השכנים. אפשר גם לפנות למשטרה".
בסיום השיחה, הדגישה ארדי: "הצוות שלנו – צוות הבילוש, הזירה הטכנולוגית והחוקרים – כולם עובדים במרץ על התיק, כדי להשאיר את החשודים במעצר עד תום ההליכים ולמנוע מהם להמשיך במעשי ההונאה האלה שוב בעתיד".
האזינו לאייטם המלא מתוך 'שטח משפטי' ב'קול חי':