
בשורה חשובה לאזרחי ישראל: מליאת הכנסת אישרה היום (שלישי) סופית את הצעת חוק הבנקאות (שירות ללקוח) (תיקון מס' 38), התשפ"ה–2025, של ח"כ ארז מלול. על פי ההצעה שאושרה בקריאה שנייה ושלישית, תאגידים בנקאיים יחויבו ליידע את לקוחותיהם על יתרה גבוהה הנמצאת בחשבון העו"ש לאורך זמן, ועל חלופות השקעה אפשריות שיכולות להניב תשואה גבוהה יותר.
לפי החוק החדש, לקוח המחזיק יתרה של מעל 15,000 שקלים בחשבון העובר ושב למשך שלושה חודשים רצופים, יקבל מהבנק הודעה המפרטת את קיום היתרה ומפנה למידע על אפיקי השקעה אפשריים. המהלך נועד לעודד מודעות כלכלית ולמנוע מצב שבו כספים "ישנים" ללא תשואה משמעותית נשארים בחשבון סתם כך.
ב-18 החודשים הראשונים מיום כניסת החוק לתוקף, ההודעה תישלח אחת לחודש. לאחר מכן תישלח ההודעה אחת לרבעון, אלא אם נגיד בנק ישראל יקבע אחרת באישור ועדת הכלכלה. חשוב לציין שהחוק אינו חל על לקוחות עסקיים או תאגידים.
עוד באתר:
יוזם החוק, ח"כ ארז מלול, בירך על האישור ואמר: "החוק הזה נותן מזור לאזרחים. זו הצעה חברתית שנועדה להטיב עם כלל אזרחי ישראל ולדאוג להם לבנקאות הוגנת. ההצעה אומרת בקול ברור: לא ניתן לתאגידים ולבנקים לגרוף רווחי ענק על חשבון אזרחי ישראל כאשר אלו נאבקים לגמור את החודש."
בדברי ההסבר להצעה נכתב: "בשנים האחרונות חל גידול בסכומים המצטברים בחשבונות העובר ושב של לקוחות פרטיים בתאגידים בנקאיים. קיומן של יתרות אלה, שלרוב אינן נושאות ריבית, לצד העלייה הכללית בשיעור ריבית בנק ישראל בשנים האחרונות, מצביע על הצורך ליידע את ציבור הלקוחות בדבר אפיקי השקעה המאפשרים קבלת תשואה מרבית."
החוק מסמן שינוי בגישה של המערכת הבנקאית כלפי הלקוח, כשהמטרה המרכזית היא להוביל לשקיפות, תחרות ואחריות צרכנית גבוהה יותר. כעת, נותר לראות כיצד הבנקים יישמו את ההוראות בפועל – והאם הציבור אכן יבחר להשקיע את כספו בתבונה.