
השבוע, תיפתח במוזיאון הימי הלאומי בחיפה תערוכה חדשה: "יונקים במעמקים". התערוכה הינה פרי שיתוף פעולה בין המוזיאון הימי הלאומי לעמותת מחמל"י – מרכז חקר, מידע וסיוע ליונקים ימיים בישראל במכון ללימודי ים ע"ש רקנאטי, אוניברסיטת חיפה.
לראשונה בישראל, יוצגו לקהל שלדי יונקים ימיים, החיים בים התיכון ובמפרץ אילת. מדובר בתערוכה המקיפה מסוגה שנעשתה בישראל אודות עולמם של היונקים הימיים. התערוכה מוקדשת לזכרו של טל (טלסקי) איילון ז"ל, מתנדב ותיק בעמותת מחמל"י, שנהרג ב־7 באוקטובר 2023.
משחר ההיסטוריה יונקים ימיים משכו את סקרנותם של יורדי הים, הציתו את דמיונם וגם עוררו בהם פחדים. לווייתנים, דולפינים ומפלצות ימיות מופיעים בסיפורים מיתולוגיים בכל התרבויות שחיו לחופי הימים והאוקיינוסים ומצאו בים מקור חיים.
עוד באתר:
התערוכה "יונקים במעמקים" היא תולדה של הקשר המיוחד שבין בני האדם לבין הטבע. היא מביאה אל המוזיאון לראשונה מוצגים שמעידים על נוכחות מגוונת מאוד של יונקים ימיים באזורנו – בים התיכון ובמפרץ אילת, שהוא שלוחה של האוקיינוס ההודי. המבקרים בתערוכה יתוודעו ליונקים הימיים שמאכלסים את אזורנו או פוקדים אותו, יכירו את התכונות הייחודיות שלהם ואת האיומים על הישרדותם, יוכלו לשמוע את קולותיהם ולצלול אל תוך התופעה הייחודית של יונקים החיים במים.
התצוגה כוללת שלדים, גולגולות ועצמות של 13 מיני לווייתנאים שונים, מתוך 18 מינים שנוכחותם תועדה במי הים של ישראל, ואפילו כלב ים אחד שנסחף אל החוף רק לאחרונה.
המוצג הבולט ביותר הוא שלד של לווייתן מקור מסוג זיפיוס חלול חרטום שגודלו מספר מטרים, שהורכב במוזיאון בחודשים האחרונים לנגד עיני קהל המבקרם. כל השלדים נוקו ושומרו לאורך השנים והורכבו לתצוגה עבור הקהל הרחב על ידי ד"ר דני כרם, נשיא עמותת מחמל"י ועמית מחקר במכון, הפרפרטור עדן זץ וד"ר עוז גופמן.
לדברי עוז גופמן, מנכ"ל עמותת מחמל"י: "חברי מחמל"י, מתנדבים ברובם, מתעדים את היונקים הימיים באמצעות סקרים, עובדים על פיתוח פתרונות מעשיים למפגעים שמסכנים אותם ומקיימים פעילויות חינוכיות להעלאת מודעות הציבור לנושא. במשך שלושה עשורים אנחנו שוקדים על אוסף משווה גדול ומרשים של שלדים או פרטי שלד, בעיקר גולגולות – תהליך שמאפשר ללמוד עליהם מקרוב. אני מודה למוזיאון הימי הלאומי, ובעיקר לעדי האוצרת וליותם מנכ"ל מוזיאוני חיפה, על שהפכו לשותפים ליצירה הנפלאה הזאת, ועל האפשרות להציג לקהל את העולם הנסתר של היונקים הימיים בישראל".
לדברי עדי שלח, אוצרת המוזיאון הימי הלאומי: "התערוכה מצטרפת לתערוכות הקבע במוזיאון, ותוצג למשך שנתיים לפחות".