
מאחורי הקלעים ממשיכים הדיונים לשלום בין ירושלים לדמשק, וגורמים בסוריה הדגישו בשיחה עם N12 כי היחסים בין הצדדים עשויים להתפתח בהדרגה, עם אפשרות להנחת יסודות להסכם עד סוף 2025. לדברי מקורות המעורים במגעים, הלחץ האמריקני בהובלת הנשיא טראמפ, לצד שינויים גיאו-פוליטיים באזור, יוצרים הזדמנות ייחודית, אך הדרך להסכם מלאה באתגרים הדורשים ויתורים משני הצדדים.
גורם סורי בכיר ציין כי השלב הראשוני כולל הסכם ביטחוני שיכבד את הסכם הפרדת הכוחות מ-1974 בין ישראל לסוריה. רק לאחר מכן צפויות שיחות על עתיד רמת הגולן, כאשר הסורים מראים מידה מסוימת של גמישות בנושא. "הנשיא אחמד אל-ג'ולאני מפגין פתיחות משמעותית לשלום עם ישראל", אמר הגורם, והוסיף כי אל-ג'ולאני שואף להגיע להסכם, כפי שהביע בפגישות עם טראמפ והשליח האמריקני תום בראק. עם זאת, הוא הדגיש כי הסכם כזה תלוי בהסכמה אזורית רחבה ובעמידה בתנאים מסוימים.
הגורם הסורי ציין כי שלום עם סוריה עשוי לסלול את הדרך לעידן חדש ביחסי ישראל עם מדינות האזור, ואף לפתוח פתח להסכמים נוספים, כולל עם סעודיה. הוא קרא לממשלת ישראל להכיר בחשיבות האסטרטגית של הסכם עם דמשק ולהפגין גמישות, תוך הדגשה כי הסכם יציב יחייב התקדמות הדרגתית ופשרות הדדיות.
עוד באתר:
במקביל, הגורם הבהיר כי ישראל תצטרך לסגת משטחים שכבשה לאחר נפילת בשאר אל-אסד, להפסיק תקיפות בסוריה, ולהכיר באחדות המדינה מבלי להתערב בענייני הדרוזים, העלאווים או הכורדים. כמו כן, ישראל נדרשת שלא לערער את שלטונו של אל-ג'ולאני, שזקוק לזמן לפרק את השפעת הקבוצות האיסלאמיות החמושות. לדבריו, הסכם שנכפה ללא התחשבות בזכויות הסורים עלול לסכן את היציבות הפוליטית ואת חייו של הנשיא הסורי.
העיתון הלבנוני "א-דיאר" דיווח, על סמך מקורות מדיניים, כי חתימת הסכם שלום בין מנהיג סוריה לישראל היא עניין של שבועות או חודשים בלבד. גורם נוסף מדמשק, בשיחה עם N12, הוסיף כי טראמפ והשליח האמריקני רואים בסוריה מדינה העומדת בפני עידן חדש, וקיים לחץ אמריקני על ישראל לשקול מחדש את עמדותיה. "טראמפ דוחף את נתניהו להגיע להסכם עם סוריה, שיועיל לשני הצדדים ויחזק את הסכמי אברהם", אמר הגורם.
הוא הוסיף כי מאחורי הקלעים מתקיימים מגעים בין ישראל לשלטון אל-ג'ולאני, למרות הצהרות פומביות שונות. לדבריו, רמת הגולן תישאר כרגע באזור מפורז, ללא הכרעה סופית בנושא, כחלק ממצב ביניים שיאפשר התקדמות בדיונים.