
בצל נפילת משטר אסד והתמורות הדרמטיות במזרח התיכון, נרקם בימים אלה הסדר היסטורי בין ישראל לסוריה, אויבתה המושבעת לשעבר. על פי דיווחים בכלי התקשורת, לא מדובר בהסכם שלום מלא, אלא בהסכם אי-לוחמה שצפוי לעצב מחדש את היחסים בין המדינות. במקביל, נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ חתם על צו נשיאותי להסרת הסנקציות מעל סוריה, מהלך שמסמן את שובה של המדינה לחיק הקהילה הבינלאומית תחת הנהגתו של אחמד א-שרע (המוכר גם כאבו מוחמד אל-ג'ולאני).
השיחות המתקיימות כעת, בעיקר דרך ערוצים אמריקניים, מתמקדות בהסכם אי-לוחמה שצפוי לכלול כמה רכיבים מרכזיים. בראש ובראשונה, מדובר בעדכון להסכם הפרדת הכוחות מ-1974, שנחתם לאחר מלחמת יום כיפור. ההסדר החדש יעצב מחדש את סדרי הביטחון בגבול רמת הגולן, כולל תיאום מודיעיני-ביטחוני בין ישראל לסוריה במאבק המשותף נגד חיזבאללה ואיראן. שני הצדדים חולקים אינטרס למנוע מאיראן להחדיר תאי טרור לדרום סוריה, מה שמעניק בסיס לשיתוף פעולה חסר תקדים.
בהיבט הכלכלי, על הפרק נמצאת אפשרות לייצוא גז ישראלי לסוריה ותיאום משטר המים באגן הירמוך בשיתוף ירדן. יתרה מכך, קיימת אפשרות לנורמליזציה מעשית עם חצי מיליון הדרוזים בדרום סוריה, מה שיכול לחזק את היציבות האזורית. רעיון נוסף, כך על פי הדיווח בחדשות 12, הוא הצעה להפוך את הר החרמון – על שני צדדיו, הישראלי והסורי – לאתר סקי משותף.
עוד באתר:
כאמור, במקביל למגעים בין ישראל לסוריה, נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הודיע על חתימה על צו נשיאותי להסרת הסנקציות שהוטלו על סוריה במשך עשרות שנים. המהלך, שהוכרז על ידי דוברת הבית הלבן קרוליין לוויט, נועד "לקדם ולתמוך במדינה בהגעה ליציבות ושלום". ההחלטה מגיעה לאחר פגישה היסטורית בין טראמפ לא-שרע בריאד בחודש מאי, שבה עלתה לראשונה האפשרות שסוריה תצטרף להסכמי אברהם – הסכמי הנורמליזציה שקידם טראמפ במהלך כהונתו הראשונה.
ההחלטה להסיר את הסנקציות היא צעד משמעותי שפותח לסוריה את הדלת להשתלב מחדש בכלכלה העולמית. לאחר שנים של מלחמת אזרחים הרסנית וסנקציות ששיתקו את כלכלתה, סוריה זקוקה להשקעות זרות ולשיקום תשתיות.