
מנחם, מאזין לתוכנית "המוקד הציבורי", העלה את נושא המחסור החריף בקלינאיות תקשורת בישראל – מצוקה המוכרת היטב לעשרות אלפי הורים ברחבי הארץ, אך לדבריו, איש לא מטפל בה באמת.
"אני שופר להרבה הורים, אני רוצה לדבר על הנושא של קלינאות תקשורת", פתח מנחם. "הבעיה היא קשה ונפוצה – ילדים עם קשיי תקשורת שזקוקים לטיפול, והמערכת פשוט לא נותנת מענה. וככל שמטפלים מוקדם יותר, כך הסיכוי להשתלבות עולה. כל עיכוב – פוגע בילד."
לדבריו, התהליך מול הקופה מתחיל בצורה סבירה: "פנינו לרופא המשפחה, קיבלנו הפניה לאבחון, וזה עבר יחסית מהר. הילד עבר מפגש של רבע שעה עם קלינאית בקופה, והיא אישרה סדרת טיפולים. אבל אז התחיל הבלאגן. היא כבר אמרה לנו: הסיכוי לקבוע תור קלוש – זמני ההמתנה בין שבעה לשמונה חודשים במקרה הטוב."
עוד באתר:
ואם לא די בכך, אין אפילו רשימת המתנה מסודרת. "צריך להתקשר פעם בחודש, אולי יתפנה משהו. נתנו לי דף עם 15 מכונים שעובדים עם הקופה, ניסיתי את כולם – בכל מקום נאמר לי: שבעה חודשים, עשרה חודשים, או בכלל 'אין תורים'. הרחבתי את החיפוש גם לגוש דן ולערים אחרות – ללא הועיל."
מנחם מציין כי בשני מקומות בלבד הוצע תור קצר יחסית – אחד מהם בתוככי השומרון, אך נדרשה הוכחת תושבות, והוא לא הורשה לקבוע תור.
גם השוק הפרטי לא מהווה פתרון אמיתי: "עלות טיפול פרטי אחד היא סביב 500 שקל. ההחזר מהקופה הוא 30–40 אחוז בלבד. מדובר בתשעה טיפולים לפחות, ולעיתים יותר. ויש לי עוד ילד שצריך גם הוא את הטיפול. איך אפשר לעמוד בזה?"
אבל הקושי האמיתי הגיע מהילד עצמו. "הבן שלי הפסיק ללכת לתלמוד תורה. הוא לא הסכים לומר לי למה, עד שלחצתי אותו. ואז הוא הודה: 'צוחקים עליי בגלל איך שאני מדבר'. הילד יושב בבית ובוכה. הוא מתבייש לדבר בכיתה ולא משתתף בשיעורים. זה קורע את הלב."
מנחם חש גם באטימות מצד חלק מאנשי הקופה: "אחת הנציגות בקופה אמרה לי במילים האלו: 'אתם החרדים, יש לכם הרבה ילדים – תתמודדו. תתמודדו, קחו את זה בחשבון מראש'. קשה לי להסביר מה הרגשתי כששמעתי את זה."
בהמשך הוא מספר כי פנה לאחד האחראים על מחוז מרכז בקופת חולים כללית, וזה הסביר כי "קלינאיות עוזבות את הקופה אחרי חצי שנה–שנה, בגלל שהתשלום נמוך לעומת השוק הפרטי". כששאל מדוע לא מעלים להן שכר – לא קיבל תשובה ברורה.
בסיום הפנייה קרא טסלר לכל קופת חולים שמעוניינת להתחייב למענה מהיר יותר – לעלות לשידור: "אם יש קופה שתתחייב לספק קלינאית תקשורת בזמן סביר, נפרגן לה מכל הלב. גם כללית, אם תחזור בה ותשנה את המציאות – נשמח לפרגן."
"אני אברך, אין לי הכנסות גדולות", סיכם מנחם. "אבל הכי קשה לי זה לראות את הילד שלי יושב בבית, בוכה, מרגיש דחוי, ולא מקבל עזרה. זה פשוט שובר אותי."
תגובת משרד הבריאות: משרד הבריאות מקדם תכנית מקיפה לשיפור המענים בתחום טיפולי התפתחות הילד, תוך דגש על הפריפריה והאוכלוסיות החלשות, ובמטרה להבטיח שירות זמין, שוויוני ונגיש לכלל הציבור.
התכנית כוללת תוספת של 140 מיליון שקלים לבסיס מתוכם תוספת של 50 מיליון ש"ח השנה לתמיכה בקופות החולים שירחיבו את היקף הטיפולים; תוספת של 90 מיליון ש"ח עבור העלאת שכר ותמריצים למטפלים שיגדילו את אחוז משרתם בשירות הציבורי; פתיחת מסלולי הכשרה חדשים להגדלת כוח האדם בתחום, וכן תמרוץ עבודה בשירות הציבורי במטרה לחזק את איכות הטיפול ולהבטיח רצף טיפולי מיטבי. בנוסף נחתם לאחרונה הסכם שכר חדש של מקצועות הבריאות שנועד לשפר את השירות הציבורי.
כפי שצוין לעיל, כחלק מהמאמצים לשפר את תנאי ההעסקה של עובדי מקצועות הבריאות, בהם פיזיותרפיסטים, דיאטנים, מרפאים בעיסוק וקלינאי תקשורת, נחתם לאחרונה הסכם שכר שנועד גם להגדיל את זמינות המטפלים ולשפר את השירות למטופלים.
האזינו לשיחה הכאובה המלאה מתוך המוקד הציבורי ב'קול חי':