
ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה השבוע את הצעת החוק של חבר הכנסת משה שמעון רוט, שנועדה להבטיח מדיניות שוויונית באכיפת החוק כלפי מפגינים מכלל האוכלוסיות. הצעת החוק, הנושאת את השם "מדיניות שווה באכיפת החוק כלפי מפגינים", הוגשה על רקע טענות חוזרות ונשנות לאכיפה בררנית – במיוחד כלפי הציבור החרדי, ציבור המתיישבים ובני הקהילה האתיופית.
בדברי ההסבר להצעת החוק מצטט ח"כ רוט את לשון בג"ץ משנת 1987: "אין לך גורם הרסני יותר לחברה מאשר תחושת בניה ובנותיה כי נוהגים בהם איפה ואיפה. תחושת חוסר השוויון היא מהקשה שבתחושות. היא פוגעת בכוחות המאחדים את החברה. היא פוגעת בזהותו העצמית של האדם".
לדבריו של ח"כ רוט, הצורך בהסדרה חקיקתית התחדד בעקבות מקרים חוזרים בהם ניכרת אכיפה סלקטיבית מצד רשויות החוק. בין היתר הוא מציין מקרה מפברואר 2025, שבו שופטת בית משפט השלום בירושלים, אביטל מולד, ביטלה כתב אישום נגד קטין חרדי. בפסק הדין נקבע כי מדובר באכיפה בררנית, משום שלא הוגשו כתבי אישום דומים נגד קטינים מקבוצות אחרות, אשר הפגינו הפגנות פסיביות דומות.
עוד באתר:
בדברי ההסבר להצעה מובאת גם ההבחנה בין הפגנות שונות באשר לשימוש באמצעים לפיזור הפגנות. ח"כ רוט מציין כי "במקרים בהם מדובר במפגינים מהציבור החרדי נעשה שימוש במכת"זית וב'בואש', בעוד שבהפגנות אחרות, לרבות אלה שהתקיימו ברחוב קפלן בתל אביב, אשר כללו חסימות כבישים ולעיתים אף התנהגות אלימה – לא נעשה שימוש בכלים אלו".
הצעת החוק קובעת באופן מפורש כי הזכות להפגין תישמר לכל אזרח במדינת ישראל, ללא הבדל מגזר או שיוך קבוצתי. האכיפה תיעשה בשוויון בכל תחום: חסימות צירים, הפגנות מול בתי נבחרי ציבור, שימוש באמצעים לפיזור הפגנות, וכן עיכוב, חקירה, מעצר או העמדה לדין בגין הפרות סדר.
כדי לחזק את השקיפות והבקרה הציבורית, החוק מחייב את מערכת אכיפת החוק להעביר לוועדה לביטחון לאומי של הכנסת דו"ח חצי שנתי, שיכלול נתונים מלאים על חקירות, מעצרים, כתבי אישום וסגירת תיקים הקשורים להפגנות – כולל פילוח לפי אוכלוסיות ומיקום גאוגרפי. בנוסף, היועצת המשפטית לממשלה תתייצב אחת לשנה בפני הוועדה, כדי לדווח על מדיניות האכיפה המעשית בנוגע להפגנות ולענות לשאלות חברי הכנסת.
"הצעת חוק זו באה לקבוע מושכלות יסוד לפיהן הזכות להפגין שמורה לכולם כאחד, והיחס למפגינים חייב להיות שווה לכל האוכלוסיות", אמר ח"כ רוט. "החוק יחייב את מערכת אכיפת החוק לדווח לכנסת, ותאפשר לכנסת לפקח ולבקר את אופן מימוש הזכות השווה להפגין, ולדרוש פרטים נוספים במידת הצורך. אכיפה בררנית היא רשע שדינה להיעלם".