
ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות חבר הכנסת דוד ביטן, התכנסה היום (ראשון) לדיון מיוחד שעסק במתווה לפיצוי ישראלים שנאלצו להישאר בחו"ל בעקבות סגירת המרחב האווירי במהלך מבצע "עם כלביא".
כבר בפתח הישיבה הבהיר היו"ר ביטן כי "אני ממתין לצו של שרת התחבורה, אבל צריך לזכור שגם הצו יעביר את הנטל מהחברות לצרכנים. הנזק לא צריך לחול רק על חברות התעופה והצרכנים – אלא גם על הממשלה, שפתחה בצדק במלחמה יזומה. הממשלה צריכה להיכנס לזה – או באופן מלא או בפשרה עם חברות התעופה. לא ייתכן להגיד שאם אל על הרוויחה אז היא תשלם את הכל. יש חברות שהמצב שלהן לא כמו אל על, כמו ארקיע וישראייר, ויש גם חברות מחו"ל שלא קשורות כלל לעניין הזה".
חבר הכנסת אחמד טיבי, שיזם את החקיקה שמבקשת לחייב את חברות התעופה בפיצוי, טען כי לא מדובר באירוע החמור ביותר השנה, וציין מקרים נוספים, כמו תקיפות סייבר עולמיות או הוריקנים, שגרמו אף הם לביטול טיסות. יו"ר הוועדה השיב כי "יש הבדל עצום בין מקרי כוח עליון לבין מצב שבו ממשלה מכריזה על מלחמה וסוגרת את השמיים".
עוד באתר:
נציג רשות התעופה האזרחית, ישי דון יחיא, אמר כי מדובר באירוע חריג שבגינו המדינה צריכה להשתתף בפיצוי. "אני לא רוצה להגיד בדיוק בכמה, אבל לא יכול להיות שהכל ייפול על חברות התעופה והאזרחים. חייבים הסכמה של האוצר, וזאת גם עמדת השרה. היא לא תחתום על צו עד שלא נגיע להסדר".
נציג אגף התקציבים באוצר, אלחנן בן דהן, השיב כי המשרד בוחן את הנתונים ומחפש פתרון הוגן. יו"ר הוועדה ביטן הגיב: "אל תנהלו מו"מ עם עצמכם. תוך 10 ימים תסיימו את זה ותציגו לנו מתווה. ברור שצריך לקחת גם את זה בחשבון בהוצאות המלחמה. אתם לא עושים פה טובה לאף אחד".
מנכ"ל ארקיע, עוז ברלוביץ', אמר כי "150 אלף ישראלים נשארו בחו"ל. העלויות היו מאוד יקרות ועשינו מה שצריך מתוך מחויבות עמוקה להחזיר אותם הביתה – בלי לנצל את הרגע. לא הרווחנו מזה שקל. אנחנו מבקשים לא רק סיוע – אלא גם הכרה בחשיבות האסטרטגית. חברה שלא טסה – לא שורדת".
ח"כ שלום דנינו תקף את מחירי הכרטיסים: "גם אתם שביקשתם 749 דולר לטיסה קצרה צריכים לעשות חשבון נפש". על כך השיב ברלוביץ': "כל נוסע שטיסתו בוטלה – כספו יוחזר לפי מה שנהוג".
ח"כ שלי טל מירון סיפרה: "הספר שלי נתקע בחו"ל עם משפחתו, והם נקלעו להוצאות של עשרות אלפי שקלים. רבים אחרים חוו בדיוק אותו דבר".
מנכ"ל ישראייר, אורי סירקיס, אמר כי "מעולם לא הייתה החלטה ממשלתית על סגירה מוחלטת של השמיים ופינוי מטוסים. ביולי יש בנתב"ג 20% פחות נוסעים, וזה 32 איש פחות לכל מטוס – שווה ערך ל-12 אלף דולר פחות לטיסה. אנחנו מזכים אנשים ב-10 מיליון דולר – ולא ייתכן שנהיה הקורבן".
סמנכ"ל אל על, שלומי זפרני, ציין כי "לוקח שבוע לפחות כדי לכסות יום של טיסות מבוטלות. לקוחות אל על לא שילמו שקל נוסף על חילוץ, ולקוחות אחרים שילמו מחירים הוגנים. הפסדנו 50 מיליון דולר ישיר. אין בכלל שיח על שיפוי חברות התעופה – מתקיים שיח רק על איך משפים את הישראלים".
ח"כ ולדימיר בליאק, שביקש לקיים את הדיון, אמר כי "האחריות היא על המדינה. אם המדינה חושבת שצריך להתחלק בנטל עם החברות – שתעשה את זה בהידברות. לצרכן צריכה להיות כתובת אחת – ממשלת ישראל".
לקראת תום הדיון, מנהל רת"א שמואל זכאי ציין: "התחלנו שיח עם האוצר – נסיים אותו ונחזור לוועדה". יו"ר הוועדה ביטן סיכם: "בעוד 10 ימים נתכנס שוב. זה לא עניין שאפשר למשוך – אנשים צריכים לקבל החזר, והחברות עלולות להיתבע. צריך לסיים את זה – לכאן או לכאן".