היום (7.7.25) הסתיימה תקופת השהייה הרשמית של מפוני הצפון בבתי מלון, כחלק ממערך הפינוי הרחב שהחל באוקטובר 2023. ההשקעה הכוללת באירוח במלונות מוערכת בכ-4 מיליארד שקל – זאת מעבר למענקים לדיור בקהילה ומענקי השיבה.
חמ"ל משרד התיירות הוקם תוך ימים בודדים בסיוע התאחדות המלונות בישראל ותוך כשבוע שיבץ החמ"ל, שאוייש על ידי עשרות מעובדי המשרד, קרוב ל-100 אלף תושבים במלונות. בשבועות הראשונים פעל החמ"ל 24/7.
מיום הקמתו, ב-18/10/23, החמ״ל סייע למעל 125 אלף תושבים זכאים לפינוי. בשיאו של הפינוי שהו בבתי מלון ברחבי הארץ יותר מ-90 אלף מפונים בתנאי פנסיון מלא, שכללו מגורים, ארוחות, כביסה, ניקיון ושאר צרכים פיזיים שוטפים. בסך הכול שילמה המדינה למעלה מ-7 מיליארד ש״ח לבתי המלון על האירוח בתקופת הפינוי. מהלך זה אפשר שימור אלפי מקומות עבודה בענף המלונאות, שנפגע מעצירת תנועת תיירים בעקבות המלחמה.
עוד באתר:
ביוזמת שר התיירות, חיים כץ, ניתנה למפונים שאינם מעוניינים לשהות במלונות אפשרות לקבל מענק מחיה בקהילה בסכום יומי של 200 ש״ח למבוגר ו-100 ש״ח לילד, ובסה"כ 18,000 ₪ בחודש נטו למשפחה של שני מבוגרים ושני ילדים.
בשלהי 2023 השיק משרד התיירות קמפיין הסברה ייעודי לעידוד המעבר למסלול המענק למחיה בקהילה, שסייע לצמצם את השהייה הממושכת בבתי המלון. המהלך הביא לחיסכון מצטבר של למעלה מ-7 מיליארד ש״ח לקופת המדינה – חיסכון שנבע מהפער המשמעותי בין העלות היומית של אירוח במלונות לבין תשלום המענק למפונים בקהילה.
במהלך תקופת פעילותו טיפל החמ״ל בשני סוגים מרכזיים של פניות: עשרות אלפי בקשות לגבי שיבוצים למלונות – למעבר בין מלונות, לאיחוד משפחות וקהילות, להתאמות למצבים רגישים כמו גירושים, להכנסת חיות מחמד, לחיילים החוזרים בסופי שבוע ועוד. במקביל טיפל המשרד בכ-13 אלף מחלוקות בין המפונים ובין מקומות האירוח, שכללו סוגיות זכאות ודיווחי שהייה.
בהתבסס על הניסיון והידע הרב שנצבר ב-628 ימי פעילותו של החמ"ל, המשרד כותב כעת נוהל פינוי אוכלוסייה בחירום, שיסייע בהיערכות ובמתן מענה מיידי ואפקטיבי בעתיד, עבור כל גוף או מערכת ציבורית שתידרש לבצע משימה מורכבת ומתמשכת כזו. המשרד ימשיך לטפל בסוגיות מנהלתיות שעדיין פתוחות.
שר התיירות חיים כץ: "מבלי הכנה מוקדמת יצרנו תשתית אפקטיבית לפינוי תושבים בשעת חירום. אני מקווה שלא נזדקק לכך בעתיד, אך ככל שידרש, המשרד ערוך לתת מענה. ההתגייסות המוחלטת של עובדי משרד התיירות, הטיפול האישי והרגיש במפונים, סייעו לחזק את חוסנו של העורף במערכה הממושכת שישראל מנהלת. היוזמה לפנות את התושבים לבתי המלון, מנעה את קריסת ענף המלונות, ומענק המחייה שיזמנו העניק גמישות ורווחה למפונים, וחסך למדינה 7 מיליארד ש"ח. אנו ממשיכים לפעול לשימור ושיקום תעשיית התיירות בתקציבים ייעודים, ומעודדים קהלים אוהדים להמשיך להגיע לארץ. התיירות מהווה זרז כלכלי משמעותי למשק ומסייעת בהסברה- כי כל תייר יוצא שגריר. אני בטוח שביום שאחרי נשבור שיאים".
"במבט לאחור על התקופה שחלפה, אנחנו מדברים על היקף של מעל 10 מיליון לינות שסופקו לתושבי הצפון לאורך כמעט שנתיים", מציינת עינב פרץ, ראש מטה תנופה לצפון. "הקבוצה האחרונה של כ-4,150 מפונים בחרה להישאר עד היום, בין השאר מתוך שיקול מחושב – לאפשר לילדיהם לסיים את שנת הלימודים במקום בו התחילו אותה. עכשיו גם הם מצטרפים למסע החזרה הביתה".
מתוך כ-67,500 מפוני הצפון, רובם בחרו אחרי כחצי שנה לעבור לפתרונות דיור בקהילה באמצעות מענק האכלוס, וכ-10,000 נשארו במלונות לתקופה הארוכה יותר. החמ"ל של משרד התיירות, שהוקם תוך ימים ספורים ופעל 24/7, יצר מאגר של 50,000 חדרי לינה וטיפל בעשרות אלפי פניות לאורך התקופה, הישג המדגים את יכולת ההתגייסות המהירה של המדינה והמגזר הפרטי כאחד.
עינב פרץ, 'פרויקטורית' הצפון: "סיום התקופה הזו מסמל את תחילתו של פרק חדש בסיפור הצפון. המשימה שלנו כעת היא לתרגם את החוסן שהוכיחו תושבי הצפון למציאות של קהילות פורחות ותשתיות מתקדמות – זה לא רק חזרה למצב קודם, זה בניית עתיד".