
באמצע חודש אפריל נפלה ההחלטה בדרג המדיני והצבאי בישראל. לראשונה, שר הביטחון ישראל כ"ץ נקב בתאריך לתקיפת איראן.
"הסיבות", הוא אומר לנו, "היו לי ברורות: הראשונה – היחלשותה של איראן אחרי שמרבית הפרוקסי שלה הוכרע והושמד, והשניה – כניסתו לתפקיד של הנשיא האמריקני".
צריך לומר ביושר. לפני כן ולמרות כל מיני אמירות של בכירים למיניהם – לצה"ל לא הייתה היכולת לתקוף לבדו. בלי מסדרון אווירי ויכולת 'סטנד אין' מעל שמי איראן, היכולת היתה מוגבלת.
עוד באתר:
רק ברגע שחיל האויר אישר כי למערכת הביטחון ולחייל יש את שתי האפשרויות הללו ניתנה ההוראה – להיערך בכל הכח.
ההנחיה של השר היתה ברורה. תחת שם הקוד 'הילה', יצאה התוכנית לדרך.
תוכנית נרניה
בראש סדר העדיפויות למכת הפתיחה (שנשמרה בסודי סודות כשאפילו מרבית חברי המטה הכללי אינם מודעים לה) עמדה תוכנית נרניה – עריפת ראשי המדענים. 13 במספר היו תחילה על הכווונת. בהמשך יעלה המספר תוך כדי מכת הפתיחה. כולם היו כאלה שצברו ידע, עוצמה וכוח רבים.
בנוסף לכל אלו ייצר אגף המודיעין יחד עם אגף המבצעים תוכנית תחת השם 'חתונה אדומה' – תוכנית לעריפת ראשי המשטר ובהם הרמטכ"לים וראשי משמרות המהפכה, ובראשם מפקד חיל האויר והאיש החזק אמיר עלי חאג'יזאדה.
27.5 היה התאריך האופטימלי לתקיפה מצד האמריקנים. היה זה לילה חשוך והאמריקנים הבינו שהם יכולים להשתמש במטוסי החמקן שלהם בצורה יעילה.
בצה"ל, לעומת זאת, ההבשלה עדיין לא הייתה מושלמת. החשש הגדול במערכת הביטחון היה מפני תקיפה מקדימה כנגד ישראל. פרק הזמן שעמד לרשות ישראל הלך והתקצר.
ימים אחדים לאחר מכן, תחת התוכנית 'ספירת העומר', דרש שר הביטחון את קיצורי הכוננות ומדרגות המוכנות לקראת מימוש התוכנית כאשר ההגדרה הייתה למערכה מושלמת שתנוע בין שבעה ימים עד לעשרה ימים.
ב-20 לחודש החמישי בוצעה תוכנית קיצור כוננות הילה ויומיים לאחר מכן במסגרת משחק מלחמה הבינו במערכת הביטחון שניתן אור ירקרק מצד הנשיא האמריקני דונלד טראמפ לתקיפת הגרעין האיראני.
4 שותפי סוד
ההונאה מצד נשיא ארצות הברית הייתה מושלמת. הן הנחיה לאור ירוק ברור, דבר שאיים על האירנים והן העובדה שהוא נתן שבועיים ימים למשא ומתן.
האישור הסופי ניתן יומיים לפני המבצע כאשר הנשיא האמריקני אישר את השתתפותם של אמריקנים בתקיפה.
ארבעה אנשים בישראל היו שותפי סוד למבצע: ראש הממשלה, שר הביטחון, השר דרמר והרמטכ"ל.
ב5.6 נשאל הרמטכ"ל האם יש לחיל האויר את היכולת ולצה"ל לתקוף ולהגן ותשובתו הייתה "באמונה חזקה אנחנו יכולים לממש את הפעילות".
במקביל הובאו לאזור ספינות האיג'יס האמריקניות, תוגברו מערכות ההגנה, תוקפו המיקומים של המטרות וגורם בכיר צה"ל אומר שההישג המצרפי הוא החשוב. הן בגרעין והן באמצעי הייצור, השיגור והמתקן להעשרת האורניום. כל אלו היו בליבת העניין.
גם היכולת לחזור לטהרן סביב ה-si (סטנד אין) – מתי שאתה רוצה אתה תוקף – נתנה את אותותיה.
תוכנית נוספת שעליה עבד חיל האוויר ואגף המודיעין כונתה 'טורנדו' ובה מטרות בטהרן שיופעלו ויותקפו במידה והאיראנים יתקפו את ישראל בתקיפה מוקדמת.
"האמריקנים יודעים שאנחנו ברמה יותר גבוהה מהם"
כעת, בסיום המבצע, אומר שר הביטחון ישראל כ"ץ: "אני חושב שצה"ל עושה עבודה מדהימה בכל הגזרות".
בהמשך מתייחס שר הביטחון גם לנעשה ברצועת עזה והוא מספר על כך ששר האוצר בצלאל סמוטריץ' הוא זה שלחץ להכנסת החברות האזרחיות והוא זה שאמור לאשר גם את הגדלת מתחמי הסיוע ברצועת הזה מארבעה מתחמים לשמונה אחרי שמשרד הביטחון יכין את התוכנית.
"צה"ל", אומר השר, "לא מעורב בחלוקת מזון בשום צורה".
לפי תוכנית צה"ל, במידה ולא תהיה עסקה, תרוכז האוכלוסייה הפלסטינית בעזה מדרום לחאן יונס באזור ציר מורג בואכה רפיח, שם תכונס אוכלוסייה של כמיליון ו-200 אלף פלסטינאים מבלי יכולת יותר לחזור ושם תופרד האוכלוסייה גם מחמאס.
ונחזור לאיראן.
"ההצלחה באיראן היא שילוב מעולה בין הדרג המדיני לצבאי", אומר גורם בכיר בצה"ל, "האמריקנים יודעים שאנחנו ברמה יותר גבוהה מהם", הוא מוסיף ואומר.
שר הביטחון מגלה שטיב היחסים בין ישראל לארצות הברית לא היה כזה טוב מעולם, והוא אף יעלה מאוד בעקבות שיתוף הפעולה והיכולות שהפגינו הישראלים.
"פגענו פגיעה אנושה בטילים ובגרעין האיראני", מגלה שר הביטחון, "אנחנו נמשיך ונאכוף את הסדר שם ונדאג שהמשטר האירני לא יוכל לבנות מחדש לא את הגרעין ולא לייצר טילים".
באשר לנושא החות'ים אומר שר הביטחון: "לא תהיה כאן יותר מלחמת התשה. אנחנו נדאג לסיים גם את הנושא הזה".
"צה"ל יגיע למצב של שליטה בלמעלה מ-75% משטח רצועת עזה", מסכם שר הביטחון ואומר: "ישראל תישאר ברצועת עזה באזור הפרימטר שיורחב בכל הסכם". השר כ"ץ מאמין שברגע שיצא לפועל השלב הראשון, הוא ימשך ברצינות גם לשלב השני, עד לסיום המלחמה והישגיה.