
מטעים את הנוסעים? תביעה ייצוגית שהוגשה לאחרונה נגד מועדון "פלייסטור" של אל על חושפת שיטה מטרידה: הצגת מחירים מנופחים למוצרים המיועדים לרכישה בנקודות – הרבה מעבר למחירם האמיתי בשוק.
בתוכנית "שטח משפטי" בהגשת עו"ד יוסי ויצמן, שוחחו עורכת הדין חוי שטיינמץ ועורך הדין סאלח דיוואני – מומחה לתובענות ייצוגיות – על הבקשה שהגישו לאישור תובענה ייצוגית נגד מועדון הצרכנות של אל על.
לדבריהם, מדובר בהטעיה ברורה של הציבור: "מבדיקות שערכנו, מצאנו שמוצרים שהוצגו כ'עסקאות משתלמות' לרכישה בנקודות, כללו הצגת מחירים מופרזים – שלא שיקפו את ערך המוצר האמיתי", סיפרה עו"ד שטיינמץ. "כך למשל, מוצר שנמכר באתר במחיר 'לכאורה' של 299 שקלים, התברר שהמחיר האמיתי שלו בשוק הוא 130 שקלים בלבד. ההפרש – פי שניים ויותר – משמעותו אחת: ניצול הנקודות של הלקוחות תוך מצג שווא".
עוד באתר:
לדבריה, נקודות הנוסע הן לא סתם הטבה שולית: "הנקודות האלה שוות כסף לכל דבר. אנשים עמלים חודשים לאסוף אותן – טסים, רוכשים עם כרטיסי אשראי ייעודיים, מתכננים מהלכים כדי לצבור אותן – ובסוף מקבלים מצג שווא שמוביל אותם לשלם בפועל מחיר יקר מהמוצר בשוק החופשי".
עו"ד דיוואני הוסיף: "בדרך כלל קשה להוכיח הטעיית צרכנים, אך במקרה הזה יש ראיות מוצקות. לקוח שקנה מוצר בנקודות קיבל על כך חשבונית שבה מצוין המחיר האמיתי – 134 שקלים. המחיר באתר? 299 שקלים. זו לא רק הטעיה – זו אחיזת עיניים ברורה".
לדבריהם, מדובר בשיטה רוחבית ולא במקרה נקודתי: "הפער בין מחיר הנקודות למחיר האמיתי של המוצר מצביע על מגמה – לא מחדל חד־פעמי. כשזה קורה במספר מוצרים, זו כבר שיטה".
עו"ד שטיינמץ פנתה גם ישירות לציבור: "אנחנו קוראים לצרכנים להיות חכמים: קיבלתם הצעה לרכישה בנקודות? עצרו רגע. בדקו מה המחיר האמיתי של המוצר בשוק החופשי. אל תתפתו אוטומטית. ייתכן מאוד שתמצאו את אותו מוצר – או אפילו טוב ממנו – במחיר נמוך בהרבה, בלי לבזבז את הנקודות היקרות שצברתם".
עו"ד דיוואני סיכם באומרו: "ההליך המשפטי מתקדם, ואנו מאמינים שיש בידינו תיק חזק. הגיע הזמן שחברות יפנימו – אסור להטעות את הצרכן, בטח לא כשהדבר נעשה על חשבון מאמץ מתמשך של הציבור לצבור הטבות".
האזינו לאייטם המלא מתוך 'שטח משפטי' ב'קול חי':