
חשש בקרב הורים רבים וילדיהם מפני התגברות האכיפה נגד בחורים חרדים המוגדרים "משתמטים" כבר בימים אלה כפי שמצהירים בצה"ל על כך, בפה מלא וטוענים כי זו היא הוראתו של הרמטכ"ל אייל זמיר.
בדיון שנערך היום (שלישי) בוועדה לביקורת המדינה של הכנסת, הציגה ענבר גולדנר, ראש מדור עצורים באגף כוח האדם בצה"ל, את הזרוע המבצעית של האכיפה – המשטרה הצבאית. לדבריה, "כמות הכוחות במעברי הגבול, כולל נתב"ג, שולשה. אנו פועלים בתיאום עם משטרת ישראל, והוסכם כי כל מי שיעלה במסוף כעריק – ייעצר במקום." עוד הוסיפה: "נבנית שכבת אכיפה חדשה שתפעל במחסומים ובמעברים. אנו בונים פלוגה ייעודית חדשה בבתי הכלא הצבאיים ונעשות התאמות רחבות להרחבת מקומות הכליאה."
גולדנר הבהירה את האפקט ההרתעתי: "המעצרים כבר בשלב העלייה למטוס יוצרים אפקט הרתעתי חזק" וטוענת, "אנחנו מזהים משתמטים שמעדיפים להתייצב בעצמם לאחר שחבריהם נעצרו בנתב"ג."
עוד באתר:
לסיום, סיפרה כי המשטרה הצבאית פועלת גם ביוזמה עצמאית: "אנו מבצעים תיאומים שוטפים עם רשות האוכלוסין וגורמי אכיפה נוספים – לצורך פעולות יזומות שיבוצעו גם ללא תיאום מוקדם, בהתאם להערכת מצב ולצורכי השעה."
לצד זאת, תא"ל שי טייב, ראש חטיבת כוח אדם באכ"א, הצהיר בדיון: "כולם יקבלו צווי זימון להתייצבות בלשכות הגיוס – זו הנחיית הרמטכ"ל. אנו פועלים להפוך את התהליך לאוטומטי ומהיר, כך שמי שלא יתייצב – יקבל אחרי שלוש קריאות אוטומטית צו 12 שיהפוך אותו למשתמט."

לפי הנתונים שהציג טייב, בשנתון האחרון נשלחו כ־24,000 זימונים לבני המגזר החרדי. מתוכם, רק כ־1,200 התייצבו, ורק 428 התגייסו בפועל – מהם 98 כלוחמים. עוד הוסיף כי כ־3,700 הועברו לצו 12, ו־1,300 כבר מוגדרים כמשתמטים.
עם פתיחת שנתון 2025, צה"ל שולח 54,000 צווים נוספים. ולדבריו, השיטה משתנה: צו שיישלח בדואר רשום ייחשב כאילו התקבל, והנטל עובר לנמען. לוח הזמנים החדש מחמיר – שלושה זימונים רצופים תוך 42 ימים, ולאחר מכן עוד 30 יום בלבד עד להוצאת פקודת מעצר.
באשר להליך הכרזת ההשתמטות, ציין טייב כי הוא עובר קיצור משמעותי: "המעבר לצו 12 יהיה מהיר יותר – לא נוכל תמיד להוכיח מודעות, אך ניקח את הסיכון ונצטרך לנהל אותו. רבים אומרים שלא קיבלו את הצו, החליפו כתובת או לא ידעו. אבל במצב הזה, אנחנו חייבים לפשט תהליכים כדי להימנע מבריחה של עשרות אלפים שיגדילו את העומס."
בסיום דבריו הזהיר טייב: "מספרם של מי שאינם משתפים פעולה הולך וגדל, וזה יוצר עומס משמעותי. אם המגמה הזו תימשך, נגיע למצב שבו עשרות אלפים לא ישתפו פעולה."