
ועדת המדע והטכנולוגיה בראשות ח"כ יאסר חוג'יראת אישרה היום (חמישי) לקריאה ראשונה את הצעת חוק תקשורת דיגיטלית עם גופים ציבוריים (תיקון – מענה הולם – מסרון קולי). הצעת החוק של ח"כ ישראל אייכלר תחייב גופים ציבוריים מסוימים לשלוח מסר קולי מוקלט לטלפונים שאינם מקבלים הודעות טלפוניות כתובות (sms).
מטרת ההצעה הינה שלא ייווצרו פערים לרעת אוכלוסיות שאינן מיומנות דיגיטלית. לאחר שנציגים ממשרדי ממשלה שונים הצביעו על הקושי בהצעה מבחינה מעשית ובעיקר מבחינה תקציבית, הגיעו להסכמות כי היישום יהיה רק בשלושת הגופים הבאים: רשות המסים, רשות האוכלוסין וההגירה והביטוח הלאומי ויחול בהדרגה תוך שלוש שנים.
הערכה תקציבית שמסר בתחילת הדיון גל אסף מאגף התקציבים במשרד האוצר דיברה על מיליוני שקלים. לדבריו מדובר בהקמת שתי מערכות: האחת שבה האזרח יודיע למשרד הממשלתי האם הוא מעונין בשירות שאינו דיגיטלי והשנייה היא מערכת שניתן יהיה לחזור לאותן הודעות קוליות שיישלחו אליו.
עוד באתר:
"על בסיס אומדנים, אנחנו מעריכים שמדובר ב-178 מיליון ₪ במשרדי ממשלה ויחידות הסמך, אבל זאת הערכת חסר כי אין פה התייחסויות לכלל המגזר הציבורי, כי זה חל גם על בתי חולים ממשלתיים, מע' החינוך ועוד," אמר. אסף העלה הצעה נוספת עם עלות נמוכה יותר: "אם עושים רק הקראה של ההודעה, זה 95 מלש"ח על כל משרדי הממשלה. אם לא מכלילים את כל הגופים, אפשר להגיע לרף שאנחנו מתחת לעלות תקציבית. יכול להיות שהאומדן הוא 110 מלש"ח ולא 180 מלש"ח".
בהמשך הדיון, לאחר התייעצויות פנימיות, חזר אסף עם הצעה למקד את ההצעה איפה שניתן "שירות לא מספק ויש כשל שוק": "אם החוק חל רק על 3 יחידות סמך, שהן נותני השירותים הגדולים ביותר, אז זה לא עולה לכדי עלות תקציבית. ההערכה בביטוח הלאומי מדברת על מיליון ש"ח וברשות המסים גם נדע למצוא מקור תקציבי בסדרי הגודל האלה." אריאל מרנס יועץ מנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה חזר וטען שאצלם העלות גבוהה יותר: "הערכת עלות שלנו להקמת המערכת 10 מלש"ח."
לפי נתוני מערך הדיגיטל, ישנו גידול דרמטי של 40% בהיקפי השליחה השנתיים של הודעות קוליות. סמנכ"ל אסטרטגיה במערך הדיגיטל הלאומי אשר דולב: "התחזית לשנת 2025 היא 6 מיליון הודעות קוליות שנשלחות ממערכת הדיוור הממשלתית, לא כולל רשות האוכלוסין וביטוח לאומי." לפי מה שאושר היום בוועדה, הגוף הציבורי ישלח "מסר קולי מוקלט", שיישלח כהודעה בהקראה קולית/ כשיחה למספר טלפון ממספר טלפון מזוהה, ויאפשר האזנה חוזרת באמצעות חיוג חוזר למספר שממנו נשלחה ההודעה למשך 30 ימים לפחות.
יוזם הצעת החוק, ח"כ ישראל אייכלר: "כשהעולם עבר מהטלפון הביתי לטלפון הנייד ואח"כ לטלפון החכם היתה הסכמה שכל אזרח זכאי לקבל את אותו שירות במערכת. למי שיש אוריינות דיגיטלית משוכללת פחות, תמיד אפשרו לתת גם שירות טלפוני. המדינה חייבת לשלם את עלות השירות. טיעון של כסף הוא לא טיעון."