
ממשלת בריטניה הודיעה היום (חמישי) על מהלך היסטורי להורדת גיל זכות הבחירה מ-18 ל-16, צעד שתואר כ"ציון דרך לדמוקרטיה הבריטית". התוכנית, שצפויה להיכנס לתוקף עד הבחירות ב-2029, דורשת אישור בשני בתי הפרלמנט, אך נתמכת על ידי רוב גדול של מפלגת הלייבור בבית הנבחרים. המהלך, שנחשב להרחבת זכויות ההצבעה המשמעותית ביותר מאז 1969, מעורר מחלוקת בין תומכים שרואים בו חידוש דמוקרטי למתנגדים שמכנים אותו "ניסיון פוליטי חצוף".
סגנית ראש הממשלה, אנג'לה ריינר, הצדיקה את ההחלטה במסמך מדיניות, וטענה כי "ירידה קריטית באמון במוסדות הדמוקרטיים מחייבת חידוש של הדמוקרטיה, כפי שעשו דורות קודמים". היא הדגישה כי בני 16 כבר מורשים לעבוד, לשלם מסים ולהצטרף לצבא, ולכן ראויים להשתתף בהחלטות הפוליטיות שמשפיעות על חייהם. הלייבור, שזכתה בבחירות האחרונות, קידמה את ההבטחה הזו כחלק ממצע הבחירות שלה.
המתנגדים טוענים כי המהלך הוא ניסיון של הלייבור לחזק את בסיס התמיכה שלה בקרב צעירים, שסקרים מראים שהם נוטים להצביע למפלגות שמאל כמו הלייבור והירוקים. הולמס כינה את ההחלטה "שינוי חוקתי גדול ללא התייעצות", והזהיר כי גיל 18 נותר גיל הסף לרוב הזכויות האזרחיות, כמו נישואין או שתיית אלכוהול. עם זאת, סקרים מצביעים גם על תמיכה גוברת בקרב צעירים במפלגת הימין Reform UK של נייג'ל פרג', כאשר אחד מכל חמישה צעירים בגילאי 18–24 תומך בה.
עוד באתר:
המהלך מגיע על רקע שפל בשיעור ההצבעה בבריטניה, שעמד על 59.7% בבחירות 2024 – הנמוך ביותר מאז 2001, עם ירידה של 7.6% לעומת 2019. התוכנית נועדה לעודד מעורבות פוליטית בקרב צעירים, שנתפסים כמי שיכולים להחיות את התהליך הדמוקרטי. עם זאת, המתנגדים טוענים כי צעירים בגיל 16 עשויים להיות חשופים להשפעות פוליטיות חיצוניות, מה שמעלה חששות לגבי בגרותם לקבל החלטות כאלה.