
במסגרת תוכניתו הקבועה "שמור וזכור" השיב הגאון הרב אברהם יוסף לשאלות הלכתיות של מאזינים, והרחיב הפעם בדברים נוקבים על התנהלות בברכת כהנים, חינוך ילדים ועל ההתנהגות הראויה בבית הכנסת.
אין צורך להניח יד על ראש הבנים בעת ברכת כהנים
מאזין שאל: אדם שמברך את בניו בברכת כהנים ונוגע בראשם – האם יש בכך בעיה הלכתית הדורשת נטילת ידיים? הרב יוסף הבהיר באופן חד וברור: "הנחת יד על הראש של הבנים – היא לא דין ואפילו לא מנהג. אין שום עניין להניח יד על הראש של הבנים. בקהילות הספרדים זה מאוד נפוץ, אך עיקר ההנהגה הזאת נובעת מהתמודדות עם ילדים קטנים שובבים."
עוד באתר:
לדבריו, ברוב המקרים, האבות פשוט מנסים למנוע מהילדים להפריע במהלך התפילה: "הם עלולים מתוך סקרנות להיכנס מתחת לטלית של הכהנים, אולי כי הם חושבים שמחלקים שם במבה. כדי למנוע זאת, האבא מחזיק אותם לידו – זה כל הסיפור."
הרב יוסף ציין כי גם אם מנהג זה רווח, אין בו תוקף הלכתי של ממש: "אנשים ניגשים לתלמידי חכמים בזמן ברכת כהנים, מסתובבים עם הגב אל הכהנים – מעשים שלא ייעשו. צריך ללמד שזה מיותר. מי שעושה – לא נלחמים בו, אבל אין טעם להמשיך במנהג הלא נכון."
חינוך ילדים: איך ללמד אותם להתפלל – ואיך לא
בהמשך, שיתף הרב יוסף מסר אישי ומרגש על חינוך ילדים לתפילה: "אבא שיש לו ילד שכבר יודע לקרוא, ילמד איתו לאט-לאט. בהתחלה ברכה אחת, בהמשך עוד אחת. אני זוכר את עצמי בגיל חמש, בכיתה א', התחלתי ללמוד לקרוא. אבא שלי הושיב אותי לידו בבית הכנסת, ואני אמרתי את ברכת אבות. כשהגענו הביתה, הוא אמר לאמא: 'יש לנו כבר ילד גדול, הוא התפלל את כל התפילה.' רק ברכה אחת אמרתי, אבל זה נתן לי חשק."
לדבריו, העידוד הקטן הזה היה מהותי והוביל להמשך התקדמות רוחנית: "למחרת המשכתי עד מחייה המתים. ככה יום אחרי יום. זה אבא שמחנך את ילדיו."
בית הכנסת הוא מקום של יראת שמיים – לא גן ילדים
הרב יוסף חידד את עמדתו בנוגע להבאת ילדים קטנים לבית הכנסת ואמר: "בית כנסת זה לא שמרטפייה. אם קשה לאישה – שיישב איתם בגינה, בבית. מי אמר שצריך להביא ילדים קטנים שמסתובבים ומפריעים? זאת הנהגה לגמרי לא נכונה."
הוא אף הזהיר מהשלכות חמורות: "אדם ירא שמיים ירחיק את ילדיו מסכנה – אני אומר בפירוש: סכנה. לא להביא ילדים שאינם מבינים כלום לבית הכנסת."
לדבריו, יש לשמור על קדושת המקום: "בית הכנסת צריך להישמר בקדושה, ביראת שמיים, שלא יהיה מקום של פטפוטים, משחקים או הפרעות."
האזינו לקטע המלא מתוך 'שמור וזכור' ב'קול חי':