
ועדת החוקה של הכנסת אישרה היום (ראשון) לקריאה שנייה ושלישית את הצעות החוק להארכת תוקפן של תקנות שעת החירום (תקש"ח) במסגרת מבצע "חרבות ברזל". התקנות נוגעות להארכת מעצרם של עצורים ביטחוניים, וכן למניעת פגישה בינם לבין עורכי דינם — ויחולו על עצורי הנוח'בה ועצורי התמרון הפלילי שנעצרו בעקבות פעולות האיבה מאז ה-7 באוקטובר 2023.
התקנות שאושרו יוארכו בשישה חודשים נוספים, עד ל-29 בינואר 2026, ומעניקות סמכות להאריך מעצר של חשודים בעבירות ביטחון לתקופות של עד 45 ימים בכל פעם, כאשר ניתן לקצר את התקופה "מטעמים מיוחדים שיירשמו".
במקביל, הוארך גם תוקפן של תקנות המאפשרות למנוע פגישה של עצורים ביטחוניים עם עורכי דינם למשך 60 ימים — ובמקרים חריגים, עד 120 ימים.
עוד באתר:
עו"ד נירית להב קניזו ממשרד המשפטים הסבירה את הצורך בהארכה: "מדובר במחבלים שנעצרו ב-7.10 ובסמוך לו, ובמחבלים שנעצרו בתמרון עם מעורבות ישירה ועקיפה בטבח. הצרכים הביטחוניים עדיין קיימים. צוות פרקליטים מלווה כל העת את החקירה ואת השלמותיה, ולכן יש צורך בהארכת מניעת המפגש והמעצר. אנו מבקשים להאריך את התוקף עד ל-29.1.26."
הצעות החוק עוררו ויכוח אידיאולוגי בין חברי הכנסת. ח"כ טלי גוטליב הביעה תמיכה בהצעה: "חוק התקש"ח מאוד מידתי ברמת הפיקוח שלו. לתפיסת עולמי, למחבל לא נדרשת פגישה עם עו"ד."

לעומתה, ח"כ עופר כסיף תקף את ההצעה בחריפות: "אנחנו שנים מתנגדים למצב חירום ותקש"ח מכל סוג במדינה דמוקרטית. תקש"ח שהופכים להוראת קבע אינם עולים בקנה אחד עם שלטון החוק. המצב רק החמיר מאז 7.10, וביותר מדי מקרים משתמשים באסונות כתירוץ להכרזת מצב חירום. זה בלתי נסבל — ולכן נתנגד בכל תוקף."
יו"ר ועדת החוקה, ח"כ שמחה רוטמן, הביע תקווה להסדרה מלאה של הנושא בעתיד: "העובדה שטרם נחקק הסדר כולל להעמדה לדין של הנוח'בות – שהיה מייתר חלק גדול מההסדרים הזמניים – היא תקלה חמורה. בעבר דובר על מניעה ביטחונית שכבר איננה, והסדר אין. נאריך כעת את הוראות השעה, בתקווה ודרישה שעד לסיום תוקפן יובא הסדר כולל."
ההצעה אושרה בתום דיון סוער, ותובא להצבעה במליאת הכנסת לאישור סופי.