
עו"ד רועי כהן, נשיא להב – לשכת ארגוני העצמאים והעסקים בישראל, משמיע ביקורת חריפה על התנהלות המדינה מול עצמאים שנפגעו מהלחימה. כהן, שהביע אופטימיות מוקדם יותר החודש כי המתווה ייכנס לתוקף עד ה־15 ביולי, סיפר על הליך חקיקה מורכב, אי־ודאות רבה בשטח, והזהיר בשיחה עם צבי טסלר בתוכנית 'המוקד הציבורי': אם לא תוצמד שנת הייחוס למדד, עסקים יישארו בלי פיצוי.
"המתווה סוף סוף אושר – אבל האוצר החמיץ הזדמנות להכליל יותר עסקים"
עו"ד כהן פתח בעדכון: "זה עבר, והיום זה ייכנס לתוקף. היום כבר תיפתח ברשות המיסים האפשרות להגיש את הבקשה לפיצויים."
עוד באתר:
המתווה כולל מנגנון פיצויים לעסקים ועצמאים שנפגעו כלכלית, עם הגדרות ברורות לפי מחזור שנתי. "יש מתווה של עד 300,000 שקל, יש מתווה של עוסקים פטורים, שזה לפי תחומים. עד 120,000 שקל המחזור – יש מספרים קבועים וחלוטים, לפי ירידה של מעל 25%."
כהן פירט: "חילקנו את זה לכמה קריטריונים: בין 12 ל־50 אלף, בין 50 ל־90 אלף, ובין 90 ל־120 אלף שקל. אם מדובר בעסק חדש, הוא צריך להביא הכנסות מהחודשים שלפני, ולחשב על פי הכפלה."
"חלק מהעצמאים יישארו מחוץ למתווה – וזה בגלל משרד האוצר"
לדבריו, אחת הבעיות הגדולות במתווה החדש היא חוסר ההצמדה למדד: "העובדה שלא הצמידו את שנת הייחוס 2023 למדד, למרות עליית מחירים ומע״מ, תגרום להרבה עסקים לא להיכנס לתוך מתווה הפיצוי. וחבל – זו לא המטרה."
כהן הזהיר כי מי שלא יעמוד בירידת המחזור הנדרשת (25%) – לא יקבל כל פיצוי. "לא שהם יקבלו פחות – הם פשוט לא ייכנסו בכלל. הייתה עלייה טבעית ביוקר המחיה, אז הירידה במחזור נראית קטנה יותר, למרות שהנזק ממשי."
"הדרישה להצמיד את השנה הייתה סבירה – אבל באוצר סירבו"
כהן ציטט את דברי ח״כ ינון אזולאי: "ינון אמר: 'רועי צודק, אין פה שום נימוק מקצועי. זו הייתה עמידה על הרגליים האחוריות'."
לדבריו, הסירוב של האוצר נעוץ בעיקר בהבדלים בין השנים. "הם טענו שדרישתנו להצמיד ל־2023 בעייתית, כי הם רצו להצמיד ל־2024, שהייתה שנת מלחמה, מה שפוגע עוד יותר בעסקים."
"בזמן שהעצמאים חיכו – רבים מהם לקחו הלוואות בריבית"
כהן הביע תסכול על כך שעבר למעלה מחודש וחצי של חוסר ודאות: "חלק מהאנשים לקחו הלוואות בריבית גבוהה כדי לשרוד. חבל שלא היה נוהל 'לחיצת כפתור' – שברגע שיש אירוע כמו מלחמה, נגיף או רעידת אדמה – ישר ברור מה לעשות."
"הגיע הזמן להסדיר מנגנון פיצוי אוטומטי"
כהן קרא בשידור לראש הממשלה נתניהו, לשר האוצר סמוטריץ׳ ולחברי הכנסת להסדיר מנגנון ברור לפיצוי מהיר: "כולם ידעו שיוצאים למערכה הזאת. אפשר היה לעשות נוהל במשרד האוצר, להודיע יומיים אחרי: 'שבו בבית, העסק יקבל פיצוי'. לא להשאיר אותם באי ודאות."
האזינו לראיון המלא מתוך המוקד הציבורי ב'קול חי':