
בשבוע שעבר עלתה לשידור ב'מוקד הציבורי' מאזינה בשם שרי, שסיפרה כי נדרשה לשלם תשלום מלא למעון ולמשפחתון עבור חודש בו כמעט ולא פעלו – בעקבות המצב הביטחוני. לדבריה, אף שהייתה בבית עם שני ילדיה הקטנים, ונמנע ממנה לעבוד ולקבל שכר, גבתה ממנה המטפלת תשלום מלא – בהתאם להנחיות שקיבלה ממפעילי המשפחתון.
"אמרתי למטפלת – חצי מהחודש הייתי עם הילדים בבית. היא ענתה לי: לפי ההנחיה אני אמורה לגבות תשלום מלא. ואם תהיה הנחיה אחרת, נחזיר", סיפרה שרי.
שרי, שכירה במקום עבודה חדש, לא הייתה זכאית לימי חופשה או לתשלום מלא בתקופה זו, ונאלצה גם לשלם מהכיסה על שירות שלא קיבלה בפועל.
עוד באתר:
כוח לעובדים: "האחריות היא על המדינה, לא על ההורים"
בתגובה לדברים התארחה היום (שלישי) בתוכנית 'המוקד הציבורי' – נועה שאואר, ראש ענף הגיל הרך בארגון "כוח לעובדים", והציגה את המצב המורכב בו נמצאות מטפלות המשפחתונים המפוקחים וההורים גם יחד.
"המטפלות במשפחתונים המפוקחים לא זכאיות לשום פיצוי מהמדינה עבור אותם ימים. הן לא שכירות, לא מוגדרות כעצמאיות, ואין להן שום אופק לפיצוי", הסבירה שאואר והוסיפה – "הן נופלות בין הכיסאות. מצד אחד המדינה קובעת להן חוזים, מצד שני היא לא מוציאה שום הנחיה לפצות הורים או להחזיר כספים".
לדבריה, הבעיה היא לא בין ההורים למטפלות, אלא מול המדינה – ובעיקר מול משרד האוצר וזרוע העבודה, שלא גיבשו פתרון ברור למצבים כאלה. "זה מצב קלאסי של הזנחת השירות הציבורי. המדינה אומרת להורים ולמטפלות: תסתדרו לבד. אתם תתקוששו על השקלים, ואנחנו לא ניכנס לזה", אמרה. "הזעם צריך להיות מופנה למשרד האוצר ולמשרד הכלכלה – לא למטפלות".
ומה לגבי מעונות יום מוסדיים?
בנוגע למעונות שמופעלים על ידי עמותות או גופים גדולים, שאואר מבהירה כי המצב שונה: "במעונות יש הסדרים מסודרים. הורה שילדו לא הגיע למעון צריך לפנות לגוף המפעיל ולדרוש החזר, בהתאם למדיניות שנקבעה".
לסיכום: מה יכולים ההורים לעשות?
אם מדובר במשפחתון מפוקח: נכון להיום, אין הנחיה רשמית המחייבת החזר. ההמלצה: לפנות לגורמי המדינה ולדרוש פתרון מערכתי.
אם מדובר במעון מוסדי: יש לפנות לגוף המפעיל ולדרוש החזר על בסיס הימים בהם הילד לא הגיע.
חשוב לזכור: המטפלות עצמן אינן אשמות – הן אינן זכאיות לפיצוי מהמדינה ומוצאות עצמן נלחצות בין ההורים לבין המערכת.
"גם אני, כאמא, לא הבנתי מה אני אמורה לעשות. הכול מבולבל, ולמטפלות יש חוזים מחייבים שהמדינה עצמה קובעת – ואז מתנערת", סיכמה שאואר.
האזינו לראיון המלא ב'המקוד הציבורי' ב'קול חי':