
המדינה יוצאת למבצע שיקום דרמטי במתחמים שנפגעו במלחמה. צוות מיוחד שהוקם בנושא מותיר את הבחירה לדיירים: שיקום מזורז עם סמכויות מיוחדות לרשויות ולוחות זמנים קצרים במיוחד, או פיצוי כספי מיידי שבו המדינה תרכוש את הדירות שנפגעו.
למרות הקשיים המוכרים – בירוקרטיה קשה, עומסי עבודה ברשויות, סירוב דיירים, ואינטרסים מנוגדים, הפעם המדינה מתכוונת לשבור את המוסכמות ולזרז תהליכים עם חקיקה ייעודית, הקצאת שטחים ציבוריים, וקיצור משמעותי של תקופות התכנון והאישור.
בפעם הראשונה יוענקו לרשויות כוחות חסרי תקדים, לוחות זמנים שוברי שיא, וחקיקה שתדחוף את התהליכים קדימה, במהירות שלא נראתה כמותה. היעד – להחזיר את החיים למתחמים ההרוסים במהירות, עם ודאות משפטית וכלכלית, ובחירת יזמים תוך חמישה חודשים.
עוד באתר:
מחירי הדירות הממוגנות לא מתרוממים
דו"ח חדש של בנק ישראל חושף: בזמן שמאות אלפי אזרחים חיפשו מיגון, והביקוש לדירות עם ממ"ד עלה, המחירים לא התרוממו. קודם המלחמה, הפער בין דירות עם ממ"ד לאלו בלעדיו, עמד על כשמונה אחוזים. בשיא הלחימה – ירד לכשישה וחצי אחוזים בלבד.
באשדוד ובתל אביב נרשמה ירידה בפרמיה, לעומת עלייה מפתיעה בבני ברק, נתניה ובאר שבע. בשוק השכירות נרשמה דווקא עלייה הדרגתית במחירי הדירות הממוגנות, בעיקר מאז המתקפה האיראנית.
בשורה התחתונה, דירות ממ"ד אולי הפכו למבוקשות יותר, אבל לא ליקרות יותר, לפחות לא כרגע.
קרקעות פנויות – ממצאים מסעירים
בפעם הראשונה מפרסם משרד האוצר נתונים רשמיים על היקף הקרקעות הפנויות שבידי הציבור – הממצאים מסעירים: כשליש מיליון משקי בית בישראל מחזיקים בקרקעות פרטיות לבנייה, בשווי כולל שמוערך בשלוש מאות וחמישים מיליארד שקלים.
מדובר בכשניים עשר אחוזים ממשקי הבית בישראל – כשנתח ניכר מהקרקעות מרוכז בידי העשירון העליון, בעיקר במחוזות תל אביב והמרכז.
המהלך נחשף במסגרת בחינה מחודשת של האפשרות להחזיר את מס הרכוש על קרקע פנויה – מס שבוטל בשנת אלפיים. ההערכות: אם המס יחזור, הוא עשוי להזרים לקופת המדינה, למעלה מעשרה מיליארד שקלים בשנה.
האזינו לחדשות הנדל"ן, בהגשת יואב צור: