
לדברי הרב שזירי, יו"ר החברה המרכזית למימוש זכויות, חולי לב זכאים במקרים רבים לקצבת נכות, חשוב שיכירו את הזכויות וידעו כיצד לפעול על מנת לממש אותן, כדי לסייע להם בכך החברה בראשותו הפיקה מדריך זכויות בנושא.
קצבת נכות מהביטוח הלאומי
עוד באתר:
חולי לב בישראל יכולים להיות זכאים לקצבת נכות מהביטוח הלאומי, אך לעיתים קרובות הם מתקשים לקבל את הקצבה. עליהם לעבור שני שלבים. בשלב הראשון, יש צורך בקביעת אחוזי נכות רפואיים בטווח של 40% עד 60%. בשלב השני, החולה צריך להוכיח ירידה בכושר השתכרות ועבודה של לפחות 50% המתבססת על השפעת המחלה על יכולתו לעבוד.
"יש להציג תיק רפואי מפורט עם בדיקות ומסמכים רלוונטיים. אחוזי הנכות נקבעים על פי "ספר המבחנים" של הביטוח הלאומי בהתאם למדדים שונים כמו לדוגמה: NYHA המעריך את מידת התפקוד של הלב.
חשוב שחולי לב יהיו מודעים לאופן קביעת אחוזי הנכות ויערכו בהתאם עם המסמכים הנדרשים, כולל אישורים מרופא מומחה בנוגע להגבלות עבודה שניתנו להם."
זכויות חולי לב בגופים נוספים
לחולי לב יש זכויות לא רק בביטוח הלאומי, אלא גם בקרן הפנסיה, במס הכנסה ובמצבים מסוימים בחברות הביטוח הסיעודי. חשוב להכיר את מכלול ההטבות האפשריות ולדעת באילו מקרים וכיצד ניתן לממש אותן.
ישנם גם מצבים שבהם חולי לב יכולים לקבל מהביטוח הלאומי, מלבד קצבת הנכות, קצבאות נוספות כמו קצבת שירותים מיוחדים. לכן, בדיקת הזכויות היא אינדיבידואלית לכל אחד, תלויה בסוג המחלה שלו ובאופן בו היא משפיעה על תפקודו.
האם חולי לב מצליחים לממש את זכויותיהם?
בחלק מהמקרים כן. לדוגמה, אחרי אוטם בשריר הלב (התקף לב) בדרך כלל ניתנת קצבת נכות זמנית. לאחר מועד זה הזכאות נבחנת מחדש. במקרים אחרים, ישנם חולי לב שמגישים תביעה לקצבת נכות אך התביעה נדחית. קיימת גם אפשרות שמאשרים קצבה חלקית. הסיבה לכך היא לא בהכרח שאותם חולים אינם זכאים, אלא שאין להם את הידע והניסיון הדרושים להצלחת התהליך.
האם חולי לב יכולים להמשיך לעבוד ולקבל קצבת נכות?
כן, חולה לב שאינו מקבל קצבת נכות ומעוניין להתחיל לקבל, יוכל לעשות זאת, בהנחה שהכנסתו נמוכה מ-7,522 שקלים (נכון לשנת 2024) והוא עומד בכל תנאי הזכאות הנוספים.
חולי לב שדחו את התביעה שלהם, יכולים להגיש ערעור?
כן. לפני הערעור, חשוב להבין על מה בדיוק מערערים ולפעול בהתאם כדי למנוע את דחיית התביעה שוב. ערעור מהווה הזדמנות לפעול בדרך אחרת, להציג מסמכים נוספים ולחזק את ההוכחות שלכם בנוגע לאחוזי הנכות המגיעים לכם ואי כושר העבודה שאתם נמצאים בו.
"ההמלצה שלנו לכל חולי הלב, בין כאלו שכבר מקבלים קצבאות ובין כאלו שטרם עלה בידם לממש את זכאותם, לברר האם הם ממצים את מכלול הזכויות האפשריות המגיעות להם במסגרות שונות, כגון ביטוח לאומי, קרן הפנסיה, מס הכנסה וביטוחי סיעוד".