
"יש איזושהי בעיה שורשית שצריך לטפל בה," אומרת מיכל מדמון, מורה ומדריכה למתמטיקה בחינוך העל יסודי, מנהלת קהילות מורים בטכניון ומייסדת קהילת חינוך 2020. "הבנתי שמה שבאמת חסר למורים, זה זמן איכותי לישיבות צוות, גם לבד, גם בצוות, לנתח את העבודה שלהם, להכין שיעורים, לעשות רפלקציה על העבודה. אומרים שטייס חוזר מטיסה ועושה תחקור, אנחנו יוצאות מכיתות של 30 ו-40 תלמידים, מתי באמת אנחנו יושבות רגע לחשוב מה היה, איך היה, מה צריך לשפר?"
בספרה החדש, 'זמן להוראה', מתמודדת מדמון עם סוגיות מרכזיות במערכת החינוך. הפרק הראשון בספר עוסק בפער בין הציפיות להוראה איכותית לבין המציאות בשטח. "יש פה פער מאוד גדול", מסבירה מדמון. "בין הציפייה מאיתנו להיות מורים איכותיים, ובין תנאי העבודה הקיימים בשטח בפועל".
עוד באתר:
בפרק השני, מדמון מתייחסת לתפקיד המורה ולצורך בהתפתחות מקצועית מתמדת. "מורה חייב תמיד להיות בהתפתחות מתמדת", היא מדגישה. "להתאים את עצמו כל שנה בדיוק לתלמידים הספציפיים שהוא מקבל".
הפרק השלישי עוסק בבניית שותפויות ושינוי סדירויות במערכת. מדמון מציעה פתרונות יצירתיים למחסור במורים: "אנחנו יכולים לשנות את סדירויות העבודה שלנו, למשל, מורה אחת שמלמדת שכבה שלמה עם תומכי הוראה, מרחבי לימוד פתוחים, למידה מקוונת".
הפרק הרביעי והאחרון מתמקד במוטיבציה, הערכה ומדידה של מורים ותלמידים. "צריך לראות איך עושים מדידה כמו שצריך, לא רק בעזרת מבחנים", טוענת מדמון.
מדמון מתייחסת למחסור החמור במורים, שלטענתה מחמיר את הבעיות הקיימות. "אנחנו יודעים שזה הרבה יותר מ-7,000 מורים שחסרים", היא אומרת. "יש מנהלים שכבר לא מדווחים על מורים שחסרים, כי הם מראש התייאשו ולא שיבצו את המקצועות האלה בכלל".
לדבריה, הפתרון טמון בשינוי יסודי של מבנה יום העבודה של המורה. "ברגע שאנחנו מאפשרים סטנדרט של עבודה מסודרת, שאני יודעת כמורה, שהיום אני מלמדת נניח שלוש שעות, ואחרי זה יש לי ארבע שעות עבודה, לצורך הכנה של היום הבא, של היחידה הבאה, עבודה בצוות עם החברים שלי, עם מחנכים נוספים, עם מורים נוספים בתחום שלי, אז זה מפתח במערכת החינוך סטנדרט של מצוינות".
האזינו לראיון המלא מתוך 'עניין משפחתי' עם רחל פסטג: