
חוזרים ללימודים: שיחה מיוחדת ומרתקת עם היועצת החינוכית מיכל ברנהם, המשמשת גם כמנחת הורים ומטפלת רגשית. איך מלווים את הילד בצורה נכונה באתגרי ההתבגרות, ועומדים לצידו לתמוך אבל לא לוחצים יותר מידי.
אז קודם כל, איך הגעת לתחום של היעוץ בהיבט רגשי? "הנושא של העולם הרגשי עניין אותי מאז ומעולם. תמיד נמשכתי לילדים הרגישים יותר. אולי כי אני בעצמי אדם רגשי ורציתי למצוא תשובות לעצמי. מספר שנים אחרי נישואיי עמדתי בפני גירושין וחששתי מאוד איך זה ישפיע על הילדים מבחינה רגשית, וגיליתי שאתגרים יכולים לחזק את הילדים לא פחות".
עוד באתר:
אנחנו נמצאות בתקופה של התחלות חדשות, איך ניתן להקל על הילד מבחינה רגשית? "ההתמודדות של תחילת שנת לימודים היא תמיד אתגר. זה מעבר ושינוי וגורם לילד תחושת חוסר שליטה. זה לא יעזור להסביר לילד שאלו אותם חברים מהשנה שעברה, זה עדיין קושי. אנחנו צריכים להיות ערניים ולפתוח את השיח בעצמינו בשעת הצורך. ברגע שאנחנו נותנים שם לתחושות שלו זה מוריד מידית את מפלס המתח, הילד חש הקלה ורוגע פנימי".

ומה המקום של האמא בתהליך? "לתפוס את הרגע ולהסתכל על הסיטואציה מנקודת המבט של הילד. 'מה קרה לך? אתה מקנא בו? נפגעת?'. אם הוא אוהב לדבר הוא יפתח את זה יחד איתך, ואם הוא ילד שמתנגד ויכחיש – יש לנו כלים גם לזה".
באיזה אופן ניתן לילדים בעלי קשיים רגשים את תשומת לב המיוחדת להם הם זקוקים בתהליך של התחלה חדשה? "אחד מהדברים החשובים שעוזרים לילד להסתגל זה 'הטרמה'. להסביר לפני מה הולך לקרות. לאיפה הולכים ומה יהיה בגן. מתי בדיוק האמא חוזרת. לא עוזר להגיד לילד שעה מסוימת, צריך לפרט לו את סדר היום – 'אחרי הריכוז והמשחקים והסיפור – אני אחזור'. ככה הוא מבין".
וגם, מהי המשמעות לבניית קשר טוב וקרוב עם הילדים? האם לקשר כזה יש השלכות על תחושת הביטחון וההסתגלות? האם ישנם כלים שאנו כאמהות יכולות ללמד את ילדינו להשתמש בהם שיוכלו להיעזר בהם בכוחות עצמם להתגבר על תחושת חוסר הבטחון? אנחנו לפעמים רואות רגרסיה אצל ילדים, מתחילים את השנה בצעדים בטוחים ולאחר כמה זמן מתקשים עם השינוי, איך נתמודד במקרה כזה?
על כל זאת ועוד, האזינו לראיון המלא והמרתק בתוכנית 'אשת חיל' בהגשת מיכל ירושלמי: