
פרופסור ליאור שטרנפלד, מומחה ליהדות איראן, נפגש עם נשיא איראן, מסעוד פזשכיאן, במהלך העצרת הכללית של האו"ם בניו יורק. "הנשיא ידע שאני ישראלי", סיפר פרופ' שטרנפלד. הוא הוסיף כי עדכן את הגורמים הביטחוניים בישראל על הפגישה, שהייתה עם נציג של מדינת אויב, והם לא מנעו ממנו להשתתף בה. "הבהרתי שאני אזרח ישראלי לנציגות באו"ם, וזה לא ביטל את ההזמנה", אמר שטרנפלד.
כותרת ההתכנסות, שנערכה בפרסית, הייתה "מפגש בין דתות", והוזמנו אליה גם רבנים יהודים אמריקנים על ידי נשיא איראן. שטרנפלד, היסטוריון המלמד בארה"ב, היה הישראלי היחיד שנכח. לדבריו, ניתנה לכל משתתף הזדמנות לדבר, והנשיא פזשכיאן הגיב לכולם יחד. הוא ציין כי הנשיא שואף לחדש את הדיאלוג עם המערב, ולא מדובר בהמשך ישיר של מדיניות החוץ של המשטר הקודם תחת ראיסי.
עוד באתר:
שטרנפלד תיאר את כותרת המפגש כדיאלוג בין-דתי לבניית שלום במזרח התיכון, והוסיף כי הנשיא הדגיש את החשיבות של שיח דתי כבסיס לפתרון צודק. לדבריו, פזשכיאן הדגיש שאם יושג הסכם בין ישראל לפלסטינים, איראן לא תשא עוד את דגל המאבק הפלסטיני. פרופ' שטרנפלד טען בפניו שאם הוא יאמר זאת באופן ישיר לציבור המערבי, הדבר עשוי להשפיע לטובה.

פרופ' שטרנפלד ציין כי "האיש מתון ורוצה הידברות והזדמנות טובה למערב לקחת אותה. הייתה לי התלבטות אם להיענות להזמנה, זו לא החלטה פשוטה. עלתה לי המחשבה שאולי מנסים לנצל אותי במסגרת מתקפת נחמדות למערב, אל אני מרגיש שאם ניתנת לי הזדמנות להיות בחדר עם נשיא איראן, ולדבר ולשמוע – אז בסופו של דבר אסור לי להחמיץ זאת".
בנוגע לסוגיית החטופים, שטרנפלד ציין כי הזכיר לנשיא את הצעתה הקודמת של איראן לסייע בנושא החטופים, אך הנשיא לא התייחס ישירות לכך. עם זאת, הוא ציין כי המערב צריך ליזום הידברות עם איראן. הנשיא הדגיש שהדיאלוג צריך להוביל לשינוי חיובי ביחסים בין המדינות.
השיחה, לדבריו, הייתה לא פשוטה. המלחמה במזרח התיכון הייתה נוכחת ברקע, והנשיא לא הציג מתווה מדיני לסיום המלחמה, למרות שהקשרים בין המלחמה בלבנון ובעזה הוזכרו. כמו כן, הנשיא התייחס לחיסול איסמעיל הנייה, כחלק מהשאיפה להציג את תפקידו באזור.
בסיכום דבריו, ציין שטרנפלד כי הוא יוצא מהפגישה בתחושה שיש הזדמנות שאסור להחמיץ. לדבריו, צריך ליזום מהלכים אזוריים ולהתחיל לבנות אמון עם איראן, כיוון שנראה שיש תנאים מתאימים לכך עכשיו.