
המשא ומתן על עסקת החטופים הגיע לשלב קריטי, עם פגישות של הצוותים הטכניים בנוגע לעסקה – כך דווח הבוקר (רביעי) בעיתון הסעודי "א-שרק אל-אווסט". מקור בחמאס מסר לעיתון כי החתימה על ההסכם עשויה להתבצע בסוף השבוע הקרוב, אלא אם יתעוררו "סיבוכים חדשים".
סוכנות הידיעות "רויטרס" דיווחה אתמול מגורמים יודעי דבר כי הפסקת אש ברצועת עזה צפויה להיחתם בימים הקרובים. העיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד", בבעלות קטרית, דיווח שמשלחות חמאס וישראל צפויות להגיע לקהיר במקביל ביומיים הקרובים. לפי העיתון, השיחות בקטר, בהשתתפות צוות טכני ישראלי, השיגו התקדמות משמעותית בנקודות המחלוקת.
עוד באתר:
למרות ההתקדמות, גורמים המעורים במשא ומתן מסרו כי חמאס מתקשה לאתר את כלל החטופים שאמורים להשתחרר במסגרת המתווה ההומניטרי, כך דווח בכאן חדשות. עוד דווח כי הארגון מתעקש לכלול מספר נמוך יותר של חטופים במתווה הראשוני, בניגוד לדרישות ישראל, מה שמקשה על התהליך.

מתווה העסקה
בעיתון "א-שרק אל-אווסט" דווח כי מתווה העסקה מורכב משלושה שלבים. בשלב הראשון, המכונה "השלב ההומניטרי", יוכנס סיוע לרצועת עזה, וישוחררו כל החטופות, כולל חיילות ואזרחים ישראלים – חיים ומתים – בתמורה לשחרור מאות אסירים פלסטינים. שלב זה צפוי להימשך 45 עד 60 ימים, ובמהלכו ישוחררו 30 חטופים.
במקביל לשחרור החטופים, צה"ל יסוג מציר פילדלפי לצדו המזרחי של מעבר רפיח, ויבצע נסיגה הדרגתית מהערים ומחנות הפליטים ברצועה. כמו כן, תושבים עקורים יוכלו לשוב לעיר עזה ולצפון הרצועה, בליווי מנגנון פיקוח ישראלי שפרטיו לא נמסרו.
השלב השני של העסקה יכלול שחרור החיילים – חיים ומתים – בתמורה לשחרור מספר לא סופי של אסירים פלסטינים. לפי הדיווחים, מדובר בכ-100 עד 150 אסירים שנשפטו לתקופות מאסר ממושכות, אך לא יכללו מנהיגים בולטים כמו מרואן ברגותי ואחמד סעדאת.
בשלב זה, ישראל צפויה לסגת מתוך שטח הרצועה ולהעביר את כוחותיה לאזור הסמוך לגבול. עם זאת, עדיין קיימת מחלוקת בנוגע לדרישה הישראלית לגרש חלק מהאסירים המשוחררים למדינות זרות.

בשלב השלישי והאחרון של העסקה תתבצע נסיגה ישראלית מלאה מהרצועה, ייפתחו כלל המעברים, ויחל תהליך שיקום נרחב של הרצועה. הסכם זה ילווה בהכרזה על הפסקת אש מלאה ותמידית בין הצדדים.
גורמים ישראלים וחמאסיים ציינו כי המתווה המוצע מורכב ורגיש, ודורש שיתוף פעולה בינלאומי לצורך יישומו. בשלב זה, מאמצי תיווך מצד קטר ומצרים ממלאים תפקיד קריטי בתהליך.