
פתרון מסתמן במשבר ביחסי ארה"ב-אוקראינה, כאשר הנשיא וולודימיר זלנסקי צפוי לטוס לוושינגטון ביום שישי לפגישה עם הנשיא דונלד טראמפ. מטרת הביקור: חתימה על הסכם לפיתוח משותף של משאבי המינרלים הנדירים של אוקראינה.
על פי דיווח בעיתון הבריטי "פייננשל טיימס", פקידים אוקראינים אישרו כי קייב מוכנה להתקדם עם ההסכם לאחר שארה"ב הורידה את דרישותיה המקוריות. במקום 500 מיליארד דולר שדרשה וושינגטון תחילה, הצדדים מתקרבים לעסקה שבה אוקראינה תתרום 50% מההכנסות העתידיות ממשאבי המינרלים שבבעלותה, כולל נפט וגז.
עוד באתר:
"350 מיליארד דולר בציוד צבאי, ואת הזכות להמשיך להילחם", כך הגדיר טראמפ את התמורה שתקבל אוקראינה מההסכם, בתשובה לשאלת עיתונאים. הנשיא האמריקאי הוסיף: "האוקראינים הם מאוד אמיצים, והם חיילים טובים, אבל בלי ארצות הברית והכסף שלה, ובלי הציוד הצבאי שלה, המלחמה הזו הייתה נגמרת בזמן מאד קצר".
העסקה מבוססת על משאבי הטבע העשירים של אוקראינה, שמחזיקה בחמישה אחוזים ממשאבי המינרלים הנדירים בעולם. בין אלה נמצאים לנתן, צריום, נאודימיום, ארביום ואיטריום, לצד מתכות ומינרלים חיוניים כמו ליתיום, גרפיט, אורניום וטיטניום – חומרים הקריטיים לתעשיית הנשק, האלקטרוניקה וההיי-טק האמריקאית.
על פי ההסכם המתגבש, וושינגטון וקייב יקימו קרן שאליה תזרים אוקראינה מחצית מהכנסותיה ממשאבי המינרלים. הקרן תשקיע בפרויקטים באוקראינה, בעיקר לשיקום המדינה לאחר המלחמה, כנראה באמצעות חברות אמריקניות.
למרות שההסכם אינו כולל ערובות ביטחוניות מפורשות, בקייב מאמינים שהוא יסלול את הדרך להתחייבות ביטחונית ארוכת טווח מצד ארה"ב. גורמים בממשל האוקראיני מקווים שהאינטרס הכלכלי יהפוך את טראמפ לקשוב יותר לדרישות אוקראיניות במשא ומתן להפסקת אש עם רוסיה.
ההסכם מגיע לאחר תקופה מתוחה ביחסי המדינות, שהגיעה לשיאה בהתכתשות פומבית בין שני המנהיגים. טראמפ שינה באופן דרמטי את מדיניות ארה"ב כלפי המלחמה, וביטל את הגישה של הממשל הקודם שסיפק תמיכה צבאית ללא תמורה ישירה.
הנשיא האמריקאי אף הכריז על פתיחת שיחות עם רוסיה בלי שאוקראינה או בנות הברית האירופאיות נכחו בשולחן, מהלך שעורר דאגה עמוקה בקייב.
כעת נותר לראות אם הקשחת העמדה של טראמפ הייתה אך ורק טקטיקת משא ומתן להשגת הסכם המינרלים, או שהוא ימשיך במדיניות הפרו-רוסית שהפגין מאז כניסתו לתפקיד. עבור אוקראינה, גם אם המשא ומתן עם רוסיה לא יישא פרי, בקייב מקווים שההסכם לפחות יחזק את סיכוייהם לשרוד מול פוטין גם בשנה הרביעית למלחמה.