
נשיא סוריה, אחמד א-שרע, הידוע גם בכינויו אבו מוחמד אל-ג'ולאני, מתכנן לערוך ביקורים רשמיים בטורקיה ובאיחוד האמירויות בשבוע הבא, כך מסר משרד החוץ הסורי לסוכנות הידיעות רויטרס.
ביקורו באיחוד האמירויות יהיה הראשון של א-שרע במדינה זו, והוא מצטרף לשורת ביקורים במדינות ערביות מאז כניסתו לתפקיד. עד כה ביקר א-שרע בירדן, בערב הסעודית ובמצרים, שם השתתף בפסגה הליגה הערבית האחרונה. ביקורו בטורקיה יהיה השני מאז נכנס לתפקידו.
עוד באתר:
בתוך כך, קיבל א-שרע ביום ראשון שיחת טלפון מראש ממשלת מלזיה, אנואר איברהים, שבירך אותו על הקמת הממשלה הסורית החדשה. איברהים הדגיש את רצון מדינתו לחזק את היחסים הדו-צדדיים, והביע נכונות מצד חברות מלזיות להשתתף במאמצי שיקום סוריה ולתמוך בשיתוף פעולה בתחומי האנרגיה, החקלאות והחינוך.
ביום רביעי האחרון התייחס אלוף במיל' יפתח רון טל למצב בסוריה והזהיר מפני הבאות: "אני רואה בזה איום, איום לא פחות מזה של איסלאם סוני שיכול להתחבר מאוד בקלות לאחים המוסלמים במצרים ולהוות איום מסדר גודל אחר, חליף לאיום השיעי האיראני, כנגד מדינת ישראל", אמר בראיון ל'מהדורה המרכזית' ב'קול חי' עם עו"ד אבי בלום.
בדבריו, הוא שירטט תמונה מדאיגה של מציאות אסטרטגית חדשה העומדת בפתח, לאחר שנים שבהן ישראל התמקדה בציר השיעי בראשות איראן. הציר הטורקי-מוסלמי הסוני, שעשוי להתגבש בסוריה ובמצרים, עלול להפוך לאתגר הביטחוני הבא של ישראל – חשש שמתחבר לדיווחים עדכניים על כוונותיה של טורקיה בסוריה.
רון-טל התייחס למצב בסוריה, שם טורקיה מבססת את אחיזתה לאחר נפילת משטר אסד, והציע שני מאמצים אסטרטגיים להתמודדות: "מאמץ הגנתי" ו"מאמץ מדיני". "אנחנו בונים מרחב אבטחה קדמי מחוץ למדינת ישראל," הסביר. "בסוריה אנחנו עושים את זה באמצעות מספר רצועות, שהרחוקה שבהן היא קו דרום דמשק, בין 30 ל-40 קילומטר מהגבול. כל מי שנכנס לשם עם יכולת של הפעלת נשק – צה"ל פועל נגדו." הוא הדגיש כי תפיסת הלחימה הזו, שמתמקדת במניעת התעצמות ולא בכוונות, היא קריטית, והביע שביעות רצון מהיישום שלה: "אני מבסוט מזה, אי אפשר לתאר בתור מי שהיה מפקד."
עם זאת, הוא קרא שלא להסתפק בהגנה בלבד: "אנחנו צריכים לעשות כל מאמץ כדי לא לאפשר לטורקים להיכנס לסוריה." דבריו מהדהדים דיווח של הכתב הצבאי נועם אמיר הערב בערוץ 'עכשיו 14', שבו נחשף כי "ישראל מודאגת מאוד מכניסת טורקיה למרחב הסורי ומציבה ארבעה קווים אדומים".
לפי הדיווח, נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, הצהיר על כוונתו לייצר מרחבי שליטה בסוריה, כולל החזרת תשתיות צבאיות בשיתוף פעולה עם אחמד שרעא (ג'ולאני), מנהיג חיאת תחריר א-שאם. בישראל רואים בכך סכנה ממשית, במיוחד לאור העובדה שג'ולאני, הנתפס כ"לגיטימי" בעיני חלק מהעולם, מבקש להקים צבא בדרום סוריה – מהלך שבישראל מתחייבים למנוע: "לא נאפשר זאת".
לפי דיווחו של אמיר, ישראל הציבה ארבעה קווים אדומים ברורים: שמירה על חופש פעולה מלא, שמירה על קו גבול נקי מתשתיות טרור, הרחקת ארגוני טרור מאזור החיץ, וחופש אכיפה מלא. "אין לנו אינטרס להתנגשות מול טורקיה," צוטטו גורמים בישראל, "אנחנו רוצים לשמור על מרחב גבול נקי." רון-טל חיזק גישה זו, אך הדגיש את הסכנה האסטרטגית: "הנושא הטורקי הוא מאוד מורכב. אני חושב שזה יכול להתחבר לאחים המוסלמים במצרים ולהוות איום חליף לאיום האיראני." הוא הזהיר כי "בכל דור ודור עומדים עלינו לכלותנו," והוסיף: "היום אנחנו מבינים את המשמעות של זה – כשאתה משאיר זכר, הוא קם עליך אחר כך".