ילדים חרדים צועדים ברחוב | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90
לקראת ל"ג בעומר, תקופה של התכנסויות חברתיות ומדורות, עולה שוב נושא כאוב ומטריד: החרמות הכיתתיים. התופעה, שמלווה אותנו משחר הילדות, הפכה בשנים האחרונות לקשה ואף מסוכנת יותר, לעיתים עד כדי סכנה לחיי אדם. בשיחה מרתקת במהדורה המרכזית עם אבי מימרן, חני אולמן, אם מודאגת, שופכת אור על התופעה, מסבירה כיצד היא מתפתחת, מהם הסימנים המדאיגים ואיך ניתן להתמודד איתה.
"התופעה של דחייה חברתית היא תופעה שכולנו יכולים לזכור אותה מהילדות," מסבירה אולמן, "אבל התופעה הקשה של החרם, של ההתעמרות המאורגנת כלפי ילד מסוים, זה משהו, לצערנו, מאוד מאוד הרים ראש בשנים האחרונות." היא מדגישה כי חרם אינו אירוע חד-פעמי, אלא תהליך מתמשך שיכול להתגבש לאט או במהירות, אך תמיד כרוך בהדרה מוחלטת של הילד מהקבוצה.
השיחה התקיימה על רקע התקרבות ל"ג בעומר, תקופה שבה ההתארגנויות החברתיות של ילדים ובני נוער מתגברות. בעוד שבגילאים הצעירים ההורים והמורים מעורבים יותר, ככל שהילדים גדלים, הפיקוח מצד המבוגרים פוחת, והתופעה הופכת לקשה יותר לזיהוי. "ככל שהגיל עולה, ההתערבות ההורית וגם של צוותי ההוראה קצת מתרחקת," מציין מימרן, ומעלה את השאלה כיצד ניתן לזהות חרם במסגרות של בני נוער, כמו ישיבות או סמינרים.
אולמן מספקת תשובה ברורה ומדאיגה: "חרם זה הדרה, זאת אומרת, הדרה של קבוצה של יחיד ממנה, הדרה מוצהרת, מוכרת ומגובשת על ידי כלל המרכיבים של הקבוצה." היא מתארת מצב שבו הילד המוחרם הופך ל"מוקצה מחמת מיאוס", כלומר, כל מי שינסה להתקרב אליו עלול לשלם מחיר חברתי כבד. התוצאות יכולות לנוע בין התעלמות מוחלטת, שבה הילד הופך ל"אוויר", ועד לאלימות פיזית או מילולית קשה.
השיחה מדגישה כי חרמות אינם מוגבלים לגילאים צעירים. גם בקרב בני נוער ואף צעירים, התופעה קיימת, לעיתים מבלי שהם עצמם מודעים לכך שהם משתתפים בחרם. "הם לא תמיד מודעים שזה מה שהם עושים," אומר מימרן, ומצביע על כך שיריבויות, מתחים או תחרות יכולים להוביל להדרה קבוצתית מבלי שהמשתתפים מכנים זאת "חרם".
הפתרון, לדברי אולמן ומימרן, טמון בהעלאת המודעות. "המאבק הזה חשוב, העלאת המודעות חשובה לעין ערוך," אומר מימרן, ומוסיף כי שיחה בודדת אינה מספיקה. "צריך לדחוף את הדבר הזה, שיכנס למודעות הצוות החינוכי, ההורים, האווירה בכלל, כדי לעקור אותו מהשורש." הוא מציין כי לאחרונה נשמעים סיפורים קשים על מקרים של חרמות שדורשים טיפול דחוף, ומבטיח כי הנושא ימשיך להיות מוצף בתקשורת.
אולמן מסכמת בצורך להתמיד בשיח על הנושא: "אנחנו ננהל מעת לעת שיחות על העניין הזה, כדי להטמיע משהו." היא מדגישה כי המודעות של הורים, מחנכים וילדים היא המפתח למניעת התופעה ולהגנה על הילדים המוחרמים.
ל"ג בעומר, עם ההתכנסויות החברתיות והחוויות המשותפות, הוא זמן שבו הילדים נמצאים במרכז. זו גם הזדמנות להורים ולמחנכים להיות ערניים יותר לסימני מצוקה, לזהות התנהגויות של הדרה ולפעול במהירות כדי למנוע חרמות.
האזינו לשיחה המלאה במהדורה המרכזית ב'קול חי':



תגובות








עוד כתבות שיעניינו אותך

אל תחמיצו

תיעודים מרתקים מקטאר: פרשים מלווים את רכב הנשיא

שלמה ריזל
צפו

תיעוד דרמטי מרגע החיסול: סדרת פיצוצים עזה

פנחס בן זיו
"נקודת מפנה היסטורית"

האם ישראל צריכה לדאוג מפגישת טראמפ וא -שרע

קובי אליה
קבלת פנים חמה

טראמפ נחת בקטאר: צפו ב'ריקוד החרבות' שארגנו לכבודו

שמעון כץ
בניגון ובנעימה

צפו: ספירת העומר הייחודית של הרבי מפיטסבורג

אלי יעקובוביץ
קשה לצפייה

מצמרר: רב המשטרה נשנק בבכי מול קדושי מירון

פנחס בן זיו
המולה בזירה

תקיפה עוצמתית בעזה: האם מוחמד סינוואר חוסל בהצלחה

קובי פינקלר
החות'ים תוקפים

ברקע החיסול: שיגור מתימן; אזעקות במרכז הארץ

קובי פינקלר
כוחי ועוצם ידי

נתניהו: "קודם צריך לומר תודה לחיילנו הגיבורים"

אבי יעקב
הטרור ביו"ש

פצועים בפיגוע ירי: גבר ואישה נפצעו באורח אנוש וקשה

קובי פינקלר
מכמיר לב

רמות: פעוט נלכד בסורגי החלון; כך הוא חולץ

אבי יעקב
צפו

במדינה הערבית: אסירים נמלטו, ירי ברחובות

אבי יעקב
כתבת ווידאו

צעד אחראי ומתבקש: המגיש שיקר בשידור: "נמסרה הודעה"

אבי יעקב
הטיל יורט

החות'ים לא עוצרים: שיגור לאזור ירושלים

קובי פינקלר
התרגשות בויזניץ

מאות חסידים המתינו בנתב"ג; האדמו"ר חזר ארצה

נתי קאליש
תיעוד נתפס

צפו: תפיסת החיות הגדולה ביותר בשנים האחרונות

גדי פוקס
החתן הפתיע

רוצים לדעת מאיפה טוקר משדר היום? צפו בסרטון

קובי סגל
קבלת פנים מרשימה

טראמפ נחת במזרח התיכון: אלו הדברים העומדים על הפרק

שלמה ריזל
צפו

הכוחות איתרו: יותר מ-200 מטענים בתוך המעבדה

קובי פינקלר
צפו בתיעוד

נתניהו ללוחמים הפצועים: "נשלים את המהלך בעזה"

שלמה ריזל