
בשידור מרתק של תוכניתו "בית נאמן" בתחנת הרדיו 'קול חי', הוביל הרב אריה אטינגר את המאזינים למסע נפשי עמוק דרך תרגיל ייחודי שחשף את שורשי התסכולים והמנגנונים הרגשיים המניעים את חיינו.
שני מאזינים, משה וישראל, העלו על הקו אתגרים שמטרידים אותם. משה סיפר על תחושות דחייה במסגרת רצינית בה הוא משתלב: "אני רוצה להצליח, אבל אני מרגיש קצת דחוי מהסביבה. זה מפיל אותי למטה ואין לי חשק". ישראל, לעומתו, שיתף בקושי ללמוד באופן רציף: "אני אברך, ובזמן שאני לומד יש לי הרבה הסחות דעת וזה מפריע לי".
במקום לתת עצה ישירה, החליט הרב אטינגר להפוך את האתגרים האישיים הללו להזדמנות ללמידה קולקטיבית וביקש מכל המאזינים להצטרף לתרגיל בן שלושה שלבים.

עוד באתר:
"השלב הראשון", הסביר הרב אטינגר, "הוא לשאול: מה בחיים שלי מגעיל? מה מעצבן אותי? ממה הייתי רוצה כבר להתפטר?" המאזינים הוזמנו לכתוב את תשובותיהם על דף או לסמן אותן באמצעות חפצים.
התגובות חשפו מגוון רחב של תסכולים: "חוסר סדר ביום", "ילדים שלא ממושמעים", "עודף משקל", "פחד מכישלון", "תחושת דחייה", "חוסר ביטחון עצמי" ו"קושי בקבלת ביקורת".
בשלב השני, הרב אטינגר ביקש מהמאזינים לזהות לאן הם "בורחים" בעקבות התסכולים הללו. משה חשף שהוא בורח "לתפילה ולקברי צדיקים", כדי "לחזק את עצמי ולא ליפול ברוחי". ישראל הודה שהבריחה שלו היא "ללמוד פחות, או ללמוד דברים פחות כבדים כדי לא לראות את עצמי מול החיסרון".
אחרים שיתפו בדרכי בריחה מגוונות: קניות, הימנעות ממפגשים חברתיים, התבודדות, ואפילו אכילת מתוקים – שלעתים מובילה לתסכול נוסף.
הרב אטינגר הצליח לחשוף תובנה משמעותית: "תמיד הבריחה שלנו היא למקום שהוא הצד השני של המטבע של הסבל. אם הסבל גורם לי להרגיש דחוי ולא מוערך, אז אני אברח למקום שבו אני מרגיש שווה ומוערך".
בשלב השלישי הסביר הרב כיצד הבריחה עצמה מייצרת תסכול חדש, וכך נוצר מעגל אינסופי של "ריקוד התמכרויות".
"אחרי הבריחה מגיע תסכול מהבריחה עצמה, וזה מעגל המעגל המעגל של הריקוד של התמכרויות", הסביר בקצרה, כשהוא מבטיח להמשיך את הדיון – שקוצר בשל הזמן שהסתיים – בתוכניות הבאות בעז"ה.
האזינו לדברים המלאים, מתוך התוכנית 'בית נאמן' בהגשת הרב אריה אטינגר: