
לקראת חג השבועות, הרשות להגנת הצרכן ולסחר הוגן מפרסמת סקירה מקיפה החושפת פערים ניכרים במחירי מוצרי החג בין רשתות הקמעונאות הגדולות. הסקירה בדקה עשרות מוצרים ב-10 רשתות עם פריסה ארצית, בהן כלול סל מוצרים מובילים לצד מוצרים תחליפיים זולים יותר – והתוצאות מפתיעות.
פערים של עשרות אחוזים – גם באותה רשת
מהבדיקה עולה כי סל המותגים המובילים היקר ביותר לחג השבועות נמצא ברשת "מעיין 2000" עם עלות כוללת של 312.3 שקלים, בעוד אותו סל בדיוק נמכר ברשת "רמי לוי" ב-259.5 שקלים בלבד – פער של 20%.
עוד באתר:
הרשות בדקה גם את מידת החיסכון שניתן להשיג כאשר הצרכן מחליף מוצרים ממותגים ידועים במוצרים תחליפיים דומים מאותה רשת. הממצאים מראים פוטנציאל חיסכון של בין 17% (ברשת רמי לוי) ל-37% (ברשת שופרסל), גם בלי לצאת מהרשת הקבועה של הצרכן.
גם הסלים התחליפיים: פער של 16%
בדיקה נפרדת של סלי המותגים התחליפיים בלבד מצאה כי גם ביניהם קיימים פערים משמעותיים. סל תחליפי זהה כמעט לחלוטין ברכיביו עלה ב"מעיין 2000" 252.5 שקלים, ואילו ביוחננוף – רק 218.2 שקלים. כלומר, הבדל של 16% בין יקר לזול גם כשמדובר במוצרים שאינם מותגי פרימיום.
איך בוחרים חכם?
ד"ר דליה שיליאן, הכלכלנית הראשית ברשות, מסרה בעקבות פרסום הסקירה: "בסקירה הנוכחית אנו מציעים לצרכנים כלים מעשיים לצמצום ההוצאה לחג השבועות הבא עלינו לטובה. הפערים בין מותגים מובילים למוצרים תחליפיים מגיעים לעשרות אחוזים – זהו כסף שנמצא ממש על המדף. צרכנים שמוכנים לוותר על המותג המוכר, יכולים לחסוך סכומים משמעותיים בכל קנייה. אנחנו לא קוראים לוותר על איכות – אלא לבדוק, להשוות ולבחור בחוכמה. פעמים רבות, המוצר התחליפי כמעט זהה למותג, רק יותר משתלם. צרכנות נבונה מתחילה בבחירה מודעת, לא כל מה שיקר – טוב יותר. ההבדל במחיר לפעמים לא מצדיק את הפער."
הרגלים צרכניים – והמחיר שכולנו משלמים
הסקירה מצביעה גם על תופעה צרכנית מעניינת: חיבה מובהקת של הצרכנים הישראלים למותגים מוכרים, גם כשמדובר בהפרשים של עשרות אחוזים. צרכנים רבים רגילים להושיט יד אוטומטית למדף – ולהעדיף את המוכר על פני המשתלם. התוצאה: "פרמיה מותגית" שמוערכת בעשרות אחוזים מעלות המוצר החלופי.
בממוצע, ההוצאה החודשית של משקי בית בישראל על מזון ומוצרי צריכה מסתכמת בכ-3,300 שקלים, שהם כ-20% מסך ההוצאות. המשמעות: שינוי בהרגלי הצריכה יכול להוביל לחיסכון של מאות שקלים מדי חודש.
איך בוצעה הבדיקה?
הרשות בחרה מוצרים שנמצאים במרכז שולחן החג של הציבור הישראלי: גבינות שמנת, מוצרלה, גבינה צהובה, יוגורטים, שמנת, בצקי עלים וגבינות למאפה. לצד המותגים המובילים כמו תנובה, שטראוס, גד ודנונה, נבחנו גם מוצרים תחליפיים של מותגים פרטיים ושל יצרנים קטנים וזולים יותר.
הבדיקה התקיימה בין התאריכים 12.5 ל-15.5, וכללה מבצעים תקפים עד ל-1.6 לפחות.