
בתכנית 'אשת חיל' עם מיכל ירושלמי, התארחה חני פריד, מורה ותיקה, מאמנת לשינויים, מנחת הורים ומפתחת כישורי למידה, ושיתפה במסע חייה המורכב – מילדות בבית חסידי בבני ברק, דרך משברי חיים עמוקים, ועד המקום שבו היא נמצאת כיום: מטפלת במשרה מלאה, מחנכת, מרצה ומנהלת חטיבה צעירה – והכל תוך כדי התמודדות יומיומית עם מחלה אוטואימונית קשה.
פריד, בת למשפחה חסידית, נולדה בבני ברק להורים יוצאי הונגריה ורומניה, ניצולי שואה. היא למדה במוסדות החינוך של חסידות ויז'ניץ ועסקה בחינוך מגיל צעיר. אבל בגיל 24 בלבד, עברה טלטלה עצומה: אמה התמוטטה בעבודה ונפטרה ממחלת סרטן הלבלב בתוך חודש. "זו הייתה תקופה מבלבלת, כואבת. במקום להתאבל – ניהלתי את הבית של אבא שלי. לקחתי אחריות מלאה", מספרת פריד.
כבת הצעירה במשפחה, היא הרגישה מחויבות עמוקה לאביה האלמן, בן יחיד בעצמו. היא, בעלה ובתם הקטנה עברו לגור עמו. לאחר שהתחתן מחדש, הרגישה שחסרה לה תחושת השייכות וחוותה ריק. "חיפשתי איך לעזור לעצמי, להבין את עצמי. רציתי להפסיק את הכאב, לא לשקוע בו", היא מספרת.
עוד באתר:
פריד פנתה לטיפולים רגשיים, אך לדבריה, הרגישה "שסוחטים אותה" רגשית. גם תרופות לא הועילו. "הרגשתי שאני בפריז – לא אני. לא בוכה, לא מרגישה. אז החלטתי ללמוד. הרגשתי שאולי דרך הלמידה אני גם אטפל בעצמי".
בהמשך התברר לה שהיא סובלת ממחלה אוטואימונית קשה. "פרופ' מבורך אמר לי משפט שנשאר איתי: 'את יכולה לבחור – חיים או מיתה'. והוא הסביר: 'לחיות – זה להילחם. לוותר – זה לשחרר'. באותו רגע החלטתי שאני בוחרת בחיים". מאז, לדבריה, היא נלחמת כל יום מחדש, לא מוותרת על תפקוד מלא, ועל השאיפה להתקדם.
כיום, פריד משלבת בהצלחה בין מספר עולמות: היא מחנכת כיתה ב', מרכזת שכבות א'-ב', מנהלת חטיבה צעירה, מעבירה השתלמויות במשרד החינוך ומנהלת קליניקה מלאה לטיפול רגשי, התנהגותי וקוגניטיבי – החל מגיל 4.5.
"אני לא מוותרת על כלום", היא מבהירה. "כששאלו אותי במרפאת כאב על מה אני מוכנה לוותר, עניתי: על שום דבר. אני לא מסכימה לוותר".
אחת השיטות שבהן היא מטפלת היא נוירו-מוטוריקה – טיפול מבוסס תנועה לקשיים רגשיים וקוגניטיביים. היא עובדת עם ילדים, הורים ונשים, ומשתמשת גם בכתיבה אינטואיטיבית כדרך ריפוי יומיומית. "אני מתחילה את הבוקר בחמש – תפילה, כתיבה, כושר – ואז יוצאת ליום שלי. לכל מטופל יש תכנית עבודה, לכל רגע יש מטרה".
פריד לא מסתירה את האתגרים, גם לא אלה שבתחום המשפחתי. התמודדות עם מחלות, עם בת שעברה משבר זוגי בתחילת נישואיה, עם כאבים מתמשכים. אך המסר שלה חד: "הכי קל לוותר, הכי קשה זה להילחם. אני בחרתי להילחם".
היא מדברת על שאיפה לשלמות, אך לומדת להניח גם לאי-שלמות. "מותר להיכשל, זה קשה לי – אבל אני עובדת על זה". לדבריה, הלמידה הבלתי פוסקת – של כלים טיפוליים, מקצועיים ורגשיים – היא גם הדרך לריפוי עצמי.
ובסוף היום, לדבריה, לא הכאב מנהל אותה – אלא היא מנהלת את חייה, מתוך אמונה עמוקה, משמעת עצמית ואהבה גדולה לאנשים שהיא פוגשת בדרכה.
האזינו לשיחה המלאה מתוך 'אשת חיל' ב'קול חי':