
נציבות תלונות הציבור במשרד מבקר המדינה פרסמה את דוח הפעילות שלה לשנת 2024 – והשנה הזו הייתה סוערת במיוחד. עם למעלה מ-21,500 תלונות שהוגשו, מדובר בעלייה משמעותית בהשוואה לשנים קודמות, כאשר 46% מהתלונות שנבדקו נמצאו מוצדקות או תוקנו בעקבות הבירור – עלייה של 7% לעומת 2023.
הזינוק החד ביותר נרשם במשרד לביטחון לאומי, עליו הוגשו 1,436 תלונות – גידול של 500% בהשוואה לשנה הקודמת. עיקר התלונות נסובו סביב קריסת מערך רישוי כלי הירייה, בעקבות יותר מ-370,000 בקשות לרישיונות שהוגשו לאחר פרוץ מלחמת חרבות ברזל. יותר מ-85% מהתלונות על המשרד נמצאו מוצדקות.
מבקר המדינה ונציב תלונות הציבור, מתניהו אנגלמן, התריע: "זינוק של 500% במספר התלונות בנושא בקשות לרישיון נשק מחייב בדק בית במשרד לביטחון לאומי. גם בסיום שנת 2024 – למעלה משנה מפרוץ מלחמת חרבות ברזל – ממשיכים להצטבר תלונות מוצדקות על תפקוד משרדי הממשלה. על השרים הרלוונטיים לפעול מיידית לתיקון הליקויים."
עוד באתר:
בתקופת מלחמת חרבות ברזל (מאוקטובר 2023 ועד סוף 2024), התקבלו 3,872 תלונות הקשורות ישירות למצב החירום, מתוכן 67.1% נמצאו מוצדקות או טופלו. התלונות נגעו בין היתר לליקויים במיגון, קבלת שירותי בריאות וחינוך, רישוי כלי ירייה, מענקים למפונים ופיצויים על נזקים.
בין הגופים עליהם התקבלו מרב התלונות: המשרד לביטחון לאומי, הביטוח הלאומי, רשות המסים, משרד התיירות ועיריית אשקלון. תלונות רבות התקבלו ממפונים – כ-1,000 תלונות, שהן 26% מהתלונות במצב החירום.
הנציבות לא הסתפקה בקבלת תלונות, אלא גם יזמה פעולות סיוע, הקימה "קו חם" ופעלה בשטח. בין הסיפורים הבולטים:
משפחתו של נרצח ממסיבת נובה קיבלה דרישות חוב מחברת החשמל, למרות שהחוב בוטל. בעקבות התערבות הנציבות – הדרישות הופסקו.
חייל בודד נעצר כי החזיק באולר, מה שהוביל לעיכוב בחידוש רישיון הנהיגה שלו ולאובדן פרנסתו כשליח. בעקבות הנציבות שונתה עילת הסגירה ל"היעדר אשמה", האולר הוחזר והרישיון חודש.
מתלוננת עיוורת קיבלה סוף סוף מענה נגיש להודעות מהרשות המקומית לאחר הליך גישור.
עובדת בשני מקומות לא קיבלה תגמול ראוי ממילואים. הנציבות הבהירה את הטעות – והביטוח הלאומי שילם לה 2,000 ש"ח נוספים.
גננת שבעלה במילואים נאבקה על זכותה לשעת חופשה – וקיבלה אותה רק אחרי התערבות הנציבות.
בסך הכול, ההתערבות של נציבות תלונות הציבור חסכה כ-10 מיליון ש"ח לאזרחים. דוגמאות לכך כוללות פטור משכר לימוד לתלמידה מעוטף עזה בסך 12,000 ש"ח, ביטול חוב שגוי של 71,000 ש"ח לבית חולים ותיקון חוב בדיור הציבורי שהוביל להנחה של חצי מיליון ש"ח ברכישת דירה.
בתחום ההגנה על חושפי שחיתויות, 42 תלונות הוגשו בשנת 2024. בשני מקרים נקבעו צווים קבועים לפיצוי העובדים בגין התנכלות, כולל תשלום פיצויים של עד 200,000 ש"ח. באחד המקרים, עובד שהתריע על חריגות בתקציבי תחזוקה בבית חולים זכה לצו הגנה והחזר הוצאות משפט.
הדו"ח גם חשף נתונים דמוגרפיים: רוב הפונים (59%) הם גברים, בעיקר בגילאי 25–44. חרדים מהווים 32.7% מהמתלוננים היהודים, והאזור עם מספר התלונות הגבוה ביותר יחסית לגודל האוכלוסייה הוא מחוז יהודה ושומרון.
לסיכום, דוח 2024 של נציבות תלונות הציבור מציג תמונת מצב מדאיגה של תפקוד משרדי הממשלה והרשויות המקומיות, במיוחד בזמן חירום. לצד זאת, ניכרת השפעה ממשית של התערבות הנציבות בשיפור השירות, תיקון עוולות והגנה על זכויות הציבור.