
כשנוחתים בשדה התעופה של טיביליסי בגאורגיה, הנוף הראשון שנשקף ממנו הוא נופים הרריים עוצרי נשימה, עמקים ירוקים ופוריים, שבניהם בין פזורים כפרים קטנים ופסטורליים. גם כשעולים אח"כ למרפסת התצפית ברכבל או בקרנוע- הנוף משגע.
אין ספק. שגם למבקר שומר התורה והמצוות, זו אחת המדינות היפות והמרתקות הקרובה כל כך אלינו. שעתיים טיסה ואתה בעולם אחר. מפלים לצד נהרות שוצפים, בתי כנסת עתיקים וערים מלאות עניין.
ראשית לנקודה היהודית בגאורגיה
שני שמות נפוצים בגאורגיה . ג'ורג' ו.. דוד. מלבד גיאורגים, היהודים הם התושבים העתיקים ביותר בגאורגיה. הראשונים הגיעו לגרוזיה לפני 2600 שנה, בתקופת גלות בבל. בשנת החורבן 586 (לפני הספירה) , כאשר נבוכדנצר מלך בבל כבש את העיר ירושלים, נאלצו יהודים רבים לעזוב את העיר וחלק מהמהגרים של אותה תקופה הגיעו גם למדינה וביקשו רשות להתיישב בעיר מצ'חתה (בירת מזרח ג'ורג'יה באותה תקופה)- אליה נגיע בהמשך.
במרוצת הזמן החלו היהודים להתיישב ביישובים שונים של גאורגיה כמו כותאיסי, בטומי, קולאשי, ועוד והקימו שם בתי כנסת.
לפי המסורת האישור שנתן כורש לעלות לארץ ישראל, כלל בעיקר כהנים ולווים.לא הבנו?
עוד באתר:
איציק דוידוביץ מהמלון הכשר למהדרין ג'נסיס בעיר, מספר לנו בסיור שבת שהאגדה מספרת שברבות הימים ולאחר סיום גלות בבל, נתן כורש את הזכות לעזרא ונחמיה לבנות את בית המקדש השני.
לצורך השלמת המלאכה היו צריכים כהנים ולויים בנאים ואנשים שיעזרו בבניין המקדש, לצורך כך הגיע עזרא לתימן וביקש שכל היהודים הכהנים יעלו לארץ הקודש.
אגב. לפי חלק מהטענות עזרא לא הגיע בעצמו לתימן, אלה שלח איגרת.
לאכזבתו התימנים סירבו, משום שראו ברוח הקודש את חורבן בית שני ובתגובה קילל אותם עזרא בעוני ובמחלוקות (בחלק מהגרסאות מופיע כי אף הם השיבוהו בקללה שלא יזכה להיקבר בארץ ישראל) וכך אכן היה. עזרא קבור בעיראק.
בהמשך דרכו הלך בדרך המשי לכיוון ארץ ישראל ובדרך עבר בחבל קולאשי שם התגוררו מרבית היהודים שחלקם הגיע למקום לפני חורבן הבית.
עזרא ביקש אף מהם, ולשמחתו הקהילה היהודית הסכימה ואף שלחה את כל הכהנים שיכלו ורוב הלויים ובנאים לבנין המקדש והסיבה שאין אנטישמיות מיוחסת לברכתו של עזרא הסופר.
ואכן, מרכזיותו של בית הכנסת בחיי היהודים בגרוזיה הייתה כל כך גדולה עד שאחד מסופרי הקהילה (מתן אליהשווילי) קובע כי "היהודי חשב את בית הכנסת לביתו העיקרי" ולכן עשרות שנים של שלטון קומוניסטי לא פגעו במעמדו בחיי היהודים.
אריה (לובה) אליאב אשר ביקר בגרוזיה בשנות השישים כותב:
"בימי שבת וחג מתמלאים בתי הכנס עד לאין הכיל, לא רק הגברים אלא גם ילדים מכל הגילים. עזרת הנשים מלאה נשים זקנות ואמהות צעירות ותינוקות בזרועותיהן והבית מלא המולה בריאה ונורמאלית של עדת מאמינים".
בעיר עצמה מספר בתי כנסת פעילים ובמרכזם שלושה. בית חב"ד בעיר העתיקה (יש במקום 3 תפילות מסודרות כל יום) וכמובן ארוחות כולל בשישי שבת.
בנוסף יש את בית הכנסת "בית רחל" ובית הכנסת המרכזי.
ב"בית רחל" מבנה דו קומתי שנבנה מחדש ב-2009. לעניין עברו, מסביר לנו איציק, דהיינו מתי הוקם ועל-ידי מי, קיימות 2 גרסאות הרחוקות זו מזו.
לפי הגרסה האחת מדובר בבית כנסת שנקרא "בית הכנסת האשכנזי" והוקם ב-1864. הרב חיים בן יעקב מיכאל קופצ'ן שימש תקופה ממושכת כרב בית הכנסת.
לפי הגרסה האחרת הוקם בית הכנסת ב-1914, ע"י עקיבא משה אוגל, עבור יוצאי פרס ותורכיה שהתגוררו בעיר.
כך או כך במבנה 2 אולמות תפילה (גברים – כ-80 מקומות, נשים – כ-50 מקומות), מקווה וחדרים ייעודיים נוספים. יש במקום 3 תפילות מסודרות כל יום.
לא הרחק משם בית כנסת הגדול בטבליסי
בית הכנסת נוסד בין השנים 1895 ל-1903 מלבנים על ידי קהילת יהודי אחלציחה בעיר, שהגיעו לעיר בסוף המאה ה-19 בעקבות ביטול האריסות ושחרור האיכרים, בשנת 1864. ממדי בית הכנסת הם: 24.5 מטר אורך, 15 מטר רוחב ו-14 מטר גובה. חזית בית הכנסת מעוטרת במגן דוד גדול. יש במקום 3 תפילות מסודרות כל יום.
בקרבת בית הכנסת היהודי העתיק נמצא גשר מטחי, אחד הגשרים ההיסטוריים של טביליסי. באזור זה התגוררו יהודים במשך מאות שנים, ושווקים הומי אדם פעלו סביב הגשר. היום ניתן לטייל כאן ולדמיין את הסוחרים היהודים שהובילו סחורות, את בתי הכנסת שפעלו סביב, ואת התרבות היהודית ששגשגה בעיר.
ועכשיו קצת לטיולים
טביליסי( הקרויה על שם המעיינות החמים שמפכים ממנה) שוכנת על גדות נהר מטקווארי ומוקפת בהרים ונופים מדהימים ואטרקציות רבות המותאמות לכל המשפחה.
העיר העתיקה של טביליסי משלבת הרמוניה של חדשנות ואותנטיות. בסמטאותיה הצרות ובתיה הגדולים והיפים תוכלו לשוטט שעות ואפילו לאכול חצ'אפורי למהדרין.
מחפשים אוכל ומלון כשר למהדרין? ג'נסיס
חוויה קולינרית כשרה למהדרין ובלתי מתפשרת.
המלון מציע מטבח עשיר עם מגוון מנות מקומיות וישראליות בשלל צבעים וטעמים מיוחדים העשויים בטעם של בית. המציגים שילוב מושלם של אוכל מצויין עם כשרות מהודרת כשבימות השבוע ניתן להזמין ארוחות לקבוצות וליחידים.
המלון בכשרות המהודרת של בד"ץ קהילות. חלב וגבינות ישראל, פת ישראל, בישול ישראל, בשרים ועופות למהדרין בשחיטת קהילות – חלק גם לשיטת מרן הבית יוסף זיע"א.
מחוץ לעיר
כדי לסייר מחוץ לעיר כדאי מאד לקחת נהג דובר עברית שהוא גם מדריך. העלויות נמוכות מאד. כולל הרכב והשרות.
מה לעשות מחוץ לעיר ואילו הפתעות יש לנו במרכזה ובדרומה של גאורגיה בכתבה הבאה בחלק השני.