
שידורי 'קול חי' יחזרו לצפון? הוועדה לצמצום פערים חברתיים בפריפריה קיימה דיון בנושא היעדר שירותי רדיו בפריפריה בעת חירום בחברה החרדית והערבית. יו"ר הוועדה ח"כ אברהם בצלאל אמר: "בחברה החרדית וגם בחברה הערבית יש עדיין הרבה אנשים שלא מצליחים לקבל את ההתרעות וההנחיות של פיקוד העורף".
ח"כ בצלאל הוסיף: "קיימנו דיון בנושא בראשית המלחמה ואכן בזמן המערכה האחרונה מול איראן הוחלט לאפשר לתחנות האזוריות לשדר בכל הארץ כדי להעביר את ההתרעות בזמן אמת. למיטב ידיעתנו זה נחל הצלחה רבה אבל לצערנו זה הופסק וקיבלנו פניות מאזרחים וגם מראשי רשויות להמשיך ולאפשר את זה, כי אנחנו עדיין במצב חירום. התרעות ואיומים יכולים להגיע בכל רגע והמענה הזה צריך להישאר".
עוד אמר ח"כ בצלאל: "אני יודע שעניין הזיכיונות הוא נושא רגיש וטעון שכולל גם היבטים כלכלים, אבל הוועדה הזו לא עוסקת במאבקים האלה, אלא מתמקדת בדבר אחד- הצלת חיים. אנחנו דורשים שיהיה כיסוי סלולארי ושידורי רדיו בכל מקום, באופן שיהיה נגיש לכל אדם על פי אורחות חייו, כי זה מציל חיים."
עוד באתר:
בצלאל קאהן, מנהל תכניות וחדשות ברדיו קול חי, אמר: "הבקשה הזאת לא נוגעת לעניין הרחבת הזיכיונות, אנחנו לא שם. בתחילת מבצע 'עם כלביא' קיבלנו אישור חריג לעלות לשידור באזורים נוספים, עשינו זאת בצפון וקיבלנו תגובות מדהימות. ברגע שקיבלנו הודעה ממשרד התקשורת שתם האירוע- זה נפסק. בפועל אנחנו עדיין במצב חירום שכנראה עוד יימשך, ואנחנו רוצים לתת לקהלים האלה מענה לפחות בזמנים האלה ובשבת".
מימון שמילה, מנהל מינהל הנדסה במשרד התקשורת: "מאז ה-7 באוקטובר מה שעומד לנגד עינינו הוא לעזור להציל חיים. פנו אלינן ראשי רשויות ואמרו שיש פערים אצל האוכלוסיות החרדית והערבית ואנחנו חושבים שלרדיו האזורי יש חשיבות גדולה בהנגשה של ההתרעות לאותם ציבורים במקומות שבהם הם נמצאים ובתחנות שלהן הם בוחרים להאזין. השר פנה לפיקוד העורף בבקשה להאריך את ההיתר שניתן לשדר מחוץ לאזורי הזיכיון אבל לא קיבלנו תשובה".
נציגי פיקוד העורף שלקחו חלק בדיון אישרו כי אכן קיים פער ביכולת להנגיש את ההתרעות המקדימות לציבור החרדי. סא"ל פטריק הרוש אמר: "מבחינת כיסוי הצופרים אין בעיה, ישנה פריסה רחבה שמעניקה מענה לכלל התושבים. בסוגיית ההתרעה המקדימה שגובשה במבצע האחרון אכן מצאנו שקיים פער מסוים בשל אורחות חייו של הציבור החרדי שרבים ממנו מחזיקים במכשירים ניידים מדור 2-3 ולא צורכים אינטרנט או טלוויזיה. אין לנו מקום להתערב בסוגיית הרחבת זיכיונות השידור, אבל אם וכאשר יינתן ההיתר- אנחנו יודעים לתת מענה מותאם ולהנגיש לכל תחנה את ההתרעות הרלוונטיות, כפי שעשינו עד עכשיו".
באשר לבקשת השר להארכת ההיתר שניתן בזמן 'עם כלביא' הסביר רס"ן ענאן סרחאן, יועמ"ש פיקוד העורף: "בחוק התקשורת קבועות סמכויות חירום במסגרתן יכול השר לפנות לראש ענף התקשוב בצה"ל כדי שינקוט פעולות מסוימות ולאפשר שידור מחוץ לאזורי הזיכיון, בכפוף להכרזה על מצב מיוחד בעורף. ב-30 היוני הוחלט על צמצום ההחלטה על מצב מיוחד בעורף לשטח העוטף בלבד וזה למעשה ייתר את הבקשה של השר להאריך את ההיתר שניתן, כי ככל שאין הכרזה על מצב מיוחד בעורף אין סמכות לאשר דבר זה".
בתגובה לדברים דרש יו"ר הוועדה מפיקוד העורף להשיב מידית לבקשה: "בסוף לכולנו יש צורך אחד- להציל חיים, ושמענו כאן מכם שאכן יש פערים ביכולת להעביר התרעות לציבורים מסוימים. אני לא חושב שמישהו חולק על כך שאנחנו עדיין נמצאים במצב חירום שמחייב לתת את המענה הזה. אם אתם סבורים אחרת, או שאתם סבורים שיש חסמים שלא מאפשרים לאשר את זה אפילו שצריך, צריך לומר את זה ולהסיר אותם, או לכל הפחות לאשר את העניין עקרונית כך שאם יוכרז שוב מצב חירום בעורף, המענה יהיה מיידי. לא יתכן שלא תתקבל תשובה. אני דורש תשובה מנומקת לוועדה ולשר עד סוף השבוע".
ראש עיריית צפת יוסי קקון אמר: "בזמן מבצע 'עם כלביא' היו לנו כמה ימים שיכולנו לשים רדיו חופשי בבית. ראינו איך בתוך שניה אפשר פתאום לקלוט את השידורים ולשמוע תכנים מסוננים ומותאמים לאופן שבו התושבים הדתיים והחרדים רוצים ויכולים לצרוך אותו. כתושב וכראש עיר של 40,000 תושבים שצפויה להתרחב משמעותית בשנים הקרובות, אני שואל למה זה לא יכול וצריך להיות כל הזמן".
מנגד, לילך נגיד, מנכ"לית רדיו דרום, התנגדה להצעה: "אנחנו משדרים לכלל האוכלוסייה שמתגוררת באזור הזיכיון שלנו. יש לנו שיתוף פעולה טוב וארוך שנים עם פיקוד העורף, כולל גל שקט. גם האוכלוסייה הבדואית שומעת ומתארחת אצלנו. אם מישהו בכל זאת סבור שאין מענה מספק לציבור החרדי או הערבי, תאשרו לנו פיצול שידורים ונטפל בזה מיידית, אבל כרגע משרד התקשורת מקדם פעילות חד צדדית ללא שיח משותף והעדפה של רדיו אזורי אחד על חשבון אחר הוא הפרה של המכרז".