
בצעד היסטורי, נפגשו היום (חמישי) נשיא אזרבייג'אן, אילהאם אלייב, וראש ממשלת ארמניה, ניקול פשיניאן, באבו דאבי שבאיחוד האמירויות, ללא תיווך רוסי – לראשונה בתולדות היחסים בין המדינות. הפגישה, שתוארה על ידי התקשורת האזרית כ"פריצת דרך דרמטית", מסמנת התקרבות משמעותית בין שתי האויבות המושבעות לקראת הסכם שלום אפשרי, לאחר עשורים של סכסוך עקוב מדם. המהלך נתפס כהתנערות ברורה מהשפעתה של רוסיה בקווקז, על רקע חולשתו הגיאופוליטית של הנשיא ולדימיר פוטין.
השיחות התמקדו בנושאים מרכזיים, ובהם סוגיית מסדרון זנגזור – נתיב אסטרטגי שיחבר את אזרבייג'אן למובלעת נחצ'יבאן דרך שטח ארמניה. הצלחת המהלך עשויה לשנות את מאזן הכוחות בקווקז, תוך דחיקת רוסיה, ששלטה באזור במשך שנים, והגברת מעורבותה של טורקיה כשחקנית מפתח. אזרבייג'אן, שכבשה במהירות את נגורנו קרבאך ב-2023, ממשיכה לקבוע את הטון באזור, בעוד ארמניה, לאחר תבוסתה, נוטה להתקרבות לבאקו.

אבו דאבי נבחרה כמקום ניטרלי לאירוח הפגישה, בהתחשב בשותפות האסטרטגית של האמירויות עם שתי המדינות – שוק אנרגיה ומסחר מרכזי לאזרבייג'אן ואחד השווקים החשובים לארמניה. הפגישה מגיעה על רקע משבר מדיני בין אזרבייג'אן לרוסיה, כאשר באקו מאותתת על רצונה להתנתק מהשפעת מוסקבה במרחב הפוסט-סובייטי. המלחמה באוקראינה החלישה את מעמדה של רוסיה, ואפשרה לשתי המדינות לנצל את ההזדמנות לשיחות ישירות.
עוד באתר:
התקדמות זו עשויה להדאיג גם את איראן, שמתנגדת להקמת מסדרון זנגזור מחשש לפגיעה באינטרסים שלה באזור. ההשלכות של הסכם שלום פוטנציאלי בין אזרבייג'אן לארמניה צפויות להשפיע לא רק על הקווקז, אלא גם על היחסים האזוריים עם שחקניות כמו טורקיה ואיראן, ולהוות מכה נוספת להשפעה הרוסית המתפוגגת.