
משפט אזרחי תקדימי בהיקפו נפתח בבית המשפט לצ'נסרי בדלאוור, כאשר בעלי מניות של חברת 'מטא' תובעים את מארק צוקרברג ואת בכירי החברה בדרישה לפיצויים של למעלה מ-8 מיליארד דולר. התביעה, המתנהלת בפני השופטת הראשית קתלין מק'קורמיק ללא חבר מושבעים, מתמקדת בטענות על כשל פיקוח שהוביל לפרשת קיימברידג' אנליטיקה ולקנס חסר תקדים של 5 מיליארד דולר שהוטל על הרשת החברתית שבבעלותו של צוקרברג ב-2019. המשפט מעמיד את צוקרברג ואת דירקטוריון החברה תחת זכוכית מגדלת.
התובעים טוענים כי צוקרברג, יחד עם בכירים כמו שריל סנדברג, מארק אנדריסן, ריד הייסטינגס ופיטר תיל, הפרו הסכם עם נציבות הסחר הפדרלית (FTC) מ-2012 להגנת פרטיות משתמשים. כשל זה אפשר לחברת קיימברידג' אנליטיקה לאסוף מידע על מיליוני משתמשים, ששימש לקמפיין של דונלד טראמפ ב-2016. התביעה דורשת פיצוי על הקנס, הוצאות משפטיות ונזקים נוספים, המוערכים ביותר מ-8 מיליארד דולר.
אחת ההאשמות המרכזיות היא שצוקרברג מכר מניות בשווי מיליארד דולר לאחר שנודע לו על הפרשה, דבר שלפי טענת התובעים טוענים מהווה ניצול מידע פנים. ההגנה דוחה את הטענות, ומבהירה כי המכירה נעשתה במסגרת תוכנית מסחר מובנית מראש, ללא שליטה ישירה של צוקרברג. עורכי דינו מדגישים כי פייסבוק שכרה חברת ייעוץ חיצונית לפיקוח על עמידה בהסכם ה-FTC, ופעלה בתום לב למרות ההונאה של קיימברידג' אנליטיקה.
עוד באתר:
המשפט נחשב תקדימי, שכן הוא מבקש להוכיח כשל פיקוח מודע של הדירקטוריון – טענה הנחשבת לאחת המורכבות בדיני החברות של דלאוור. בין העדים המרכזיים צפוי להעיד ג'פרי זיינטס, לשעבר דירקטור במטא וראש סגל הבית הלבן, שיספק תובנות על התנהלות החברה. מטא עצמה אינה נתבעת, אך הדגישה כי השקיעה מיליארדים בשדרוג הגנת הפרטיות מאז 2019.
הדיונים, שצפויים להימשך שבועות, מעלים מחדש את פרשת קיימברידג' אנליטיקה, שחשפה ב-2018 כיצד מידע משתמשים שימש למטרות פוליטיות, כולל השפעה על בחירות 2016 והברקזיט. התביעה מבקשת להטיל אחריות אישית על צוקרברג ובכירים נוספים, תוך בחינת החלטות הדירקטוריון בזמן אמת. פסק הדין, שצפוי להתקבל לאחר סיום הדיונים, עשוי לשנות את האופן שבו מנהלים בכירים נושאים באחריות.
המשפט לא רק מאיים על צוקרברג כלכלית, אלא גם מציב זרקור על סוגיית הפרטיות בעידן הדיגיטלי. בעוד התובעים טוענים לכשל מכוון, ההגנה מתעקשת כי מטא נפלה קורבן למניפולציה חיצונית. התוצאה עשויה להשפיע על ניהול חברות טכנולוגיה גדולות, ולהגדיר מחדש את גבולות האחריות של מנהלים מול משקיעים ומשתמשים.