
כ-2,000 בני העדה הדרוזית בישראל, המשרתים בצה"ל ובגופי ביטחון נוספים, הצהירו ביממה האחרונה על כוונתם להצטרף ללחימה לצד בני עדה בא-סווידא שבסוריה, אם יימשכו מעשי הטבח נגד הדרוזים שם. ההצהרה, שפורסמה בכאן 11, מהווה עליית מדרגה חריגה שמעוררת דאגה בצמרת מערכת הביטחון.
במסמך שנחתם על ידי הדרוזים, כולל שמות ומספרי תעודות זהות, נכתב: "אנחנו נערכים להתנדב ללחימה לצד אחינו בא-סווידא. הגיע הזמן שלנו להגן על אחינו, אדמתנו ודתנו." ההצהרה משקפת את התסכול הגובר בקרב העדה הדרוזית בישראל, שחשה קשר עמוק עם הדרוזים בסוריה, הנתונים תחת איום מאז תחילת ההתקפות האלימות בא-סווידא.
ההצהרה מגיעה על רקע הסלמה חמורה בא-סווידא, שם דווח על מאות הרוגים במעשי טבח ובעימותים בין מיליציות דרוזיות לכוחות משטר סוריים ולשבטים בדואים, לאחר חטיפת סוחר דרוזי. ישראל, שהצהירה על מחויבותה להגן על הדרוזים בסוריה, ביצעה תקיפות אוויריות נגד כוחות משטר סוריים, כולל פגיעה במטה משרד ההגנה בדמשק, במטרה למנוע התקדמות לעבר העיר הדרוזית.
עוד באתר:
ביום רביעי, כ-1,000 דרוזים ישראלים חצו את הגבול לסוריה, בשטח שבשליטת צה"ל במרחב החיץ, במחאה על האלימות נגד בני עדה. קצין בכיר בפיקוד צפון הסביר כי הצבא נאלץ לאפשר את המעבר כדי למנוע פגיעה באזרחים שנדחקו בגדר, אך הדגיש כי הצבא מתנגד לכך. "אם לא היינו פותחים את השערים, אנשים היו נרמסים," אמר.
כדי להרגיע את הרוחות, אלוף רסאן עליאן, מתאם פעולות הממשלה בשטחים, נפגש אתמול עם השייח' מואפק טריף, מראשי העדה בישראל, והעביר מסר כי צה"ל מטפל במצב. עם זאת, צה"ל נערך הערב לאפשרות שמאות דרוזים נוספים יגיעו לגבול וינסו לפרוץ לשטח סוריה, מהלך שמסכן את ביטחונם ועלול לסבך את המצב.
הדרוזים בישראל ידועים בנאמנותם למדינה ורבים מהם משרתים בצה"ל, לעיתים בתפקידים בכירים. הקשר ההדוק עם הדרוזים בסוריה, המונים כ-700,000 איש, מתבטא גם במשפחות החצויות בין שני צדי הגבול מאז מלחמת ששת הימים. ההצהרה החריגה משקפת את תחושת המחוייבות שלהם להגן על בני עדתם מעבר לגבול.
המצב בא-סווידא נותר מתוח, למרות הכרזות על הפסקות אש. ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון כץ הדגישו כי ישראל לא תאפשר פגיעה בדרוזים ותמשיך לפעול למניעת התבססות כוחות עוינים סמוך לגבול. בינתיים, ההצהרה הדרוזית ממחישה את האתגר המורכב של ישראל בטיפול במשבר, תוך שמירה על יציבות אזורית והגנה על אזרחיה.