
טלטלה פוליטית חסרת תקדים התרחשה ביפן אתמול (ראשון), כאשר המפלגה הליברלית-דמוקרטית (LDP), ששלטה כמעט ברציפות מאז הקמתה ב-1955, איבדה את הרוב בבית העליון של הפרלמנט. תוצאות הבחירות, שבהן נבחרו 124 מתוך 248 מושבים, חשפו תסכול ציבורי עמוק ממפלגת השלטון של ראש הממשלה שיגרו אישיבה, על רקע עליית מחירים, משבר כלכלי וסקנדלים פוליטיים. במקביל, מפלגות ימין, ובראשן סנסייטו בהנהגת סוהיי קאמיה – לשעבר מורה לאנגלית ומנהל סופרמרקט – רשמו זינוק דרמטי, והפכו לשחקניות מרכזיות בנוף הפוליטי החדש של הכלכלה הרביעית בגודלה בעולם.
הקואליציה של אישיבה, הכוללת את ה-LDP ואת שותפתה קומייטו, נדרשה ל-50 מושבים כדי לשמר את הרוב בבית העליון, אך השיגה רק 47, עם מושב אחד שנותר ללא הכרעה. התוצאה מהווה מכה קשה לאישיבה, שכבר איבד את הרוב בבית התחתון באוקטובר 2024, והפכה את ה-LDP למפלגת מיעוט בשני בתי הפרלמנט – תרחיש חסר תקדים מאז הקמת המפלגה. "אנו מקבלים בענווה ובכובד ראש את השיפוט הקשה של הציבור," אמר אישיבה בראיון, תוך שהוא מדגיש כי בכוונתו להמשיך בתפקידו כדי לנהל משא ומתן קריטי עם ממשל טראמפ על מכסים שצפויים להיכנס לתוקף באוגוסט.
אולם, בתוך ה-LDP גוברת הביקורת. טארו אסו, סגן ראש הממשלה לשעבר, הביע התנגדות להמשך כהונתו של אישיבה, וקרא להדחתו. בכירים נוספים במפלגה שוקלים כבר מחליפים פוטנציאליים, כולל סנאי טקאיצ'י, שהפסידה לאישיבה בבחירות לראשות המפלגה ב-2024, וטקאיוקי קוביאשי, שר ביטחון כלכלי לשעבר.
עוד באתר:
הפתעת הבחירות הייתה הזינוק של מפלגת סנסייטו, שהכניסה 14 מושבים לעומת מושב אחד בלבד בבחירות הקודמות. המפלגה, בהנהגת סוהיי קאמיה, התפרסמה בתקופת הקורונה בסרטונים שקידמו תיאוריות קונספירציה, כולל התנגדות לחיסונים וטענות על "ממשל עולמי סמוי". עם מסר של "יפן תחילה", קריאות להפחתת מיסים והגבלת הגירה, סנסייטו משכה בוחרים צעירים, שחשים מודרים על ידי הממסד הפוליטי. המפלגה עוררה גם מחלוקת בשל התנגדותה לשוויון מגדרי והצעות לשינויים במוסד הקיסרות.
גם המפלגה הדמוקרטית למען העם (DPP) רשמה הישג משמעותי, עם 22 מושבים לעומת ארבעה בלבד קודם לכן, והפכה למפלגה השלישית בגודלה בבית העליון. ה-DPP, בראשות יואיצ'ירו טמאקי, קידמה מדיניות פופוליסטית מתונה יותר, כולל קריאה להפחתת מס הצריכה עד לעליית השכר הריאלי.
הבחירות שיקפו תסכול עמוק מה-LDP, שהואשמה בהתעלמות ממצוקות הציבור, במיוחד עליית מחירי האורז – מרכיב מרכזי בתרבות היפנית – ומחירי המחיה. "הייתי מצביעה ל-LDP בעבר, אבל אני רוצה שינוי," אמרה מיקה אינואה, בת 49, עובדת בנק, ל"ניו יורק טיימס". "המחירים עולים, אבל ההכנסות לא זזות". הירושי סוגיטה, בן 68, בעל חברת נדל"ן, עבר לתמוך בסנסייטו בשל "חוסר עקביות במדיניות האורז" של ה-LDP.