
באופן כללי, באנושות ישנם שני זרמים השונים בהתייחסותם לבינה המלאכותית ולמה שהיא מסוגלת. בזרם אחד נמצאים אנשים חייכנים ומתולתלים, בדרך כלל ממושקפים, המזנקים מאושר למשמע כל פיצ'ר או פיתוח חדש בתחום שרואה אור עולם. בזרם השני, קצת פחות משעשע. פחד ואימת מוות תעסוקתי ומקצועי מההתקדמות המטאורית של הטכנולוגיה, הם המאפיינים של הזרם הזה. גילוי נאות: כותב השורות משתייך לזרם השני, כרגע.
אז לפני הכול, מה זו הבינה המלאכותית הזו, או בשמה הלועזי AI, שמשגעת את העולם?
עוד באתר:
בינה מלאכותית היא שם כולל לטכנולוגיה המאפשרת למחשב או תוכנה לבצע פעולות שעד כה דרשו אינטליגנציה אנושית, או במילים פשוטות יותר – בינה מלאכותית.
הטכנולוגיה הזו, מסוגלת לבצע כמעט כל משימה שתוכלו לדמיין. מנצלי ההזדמנויות כבר גורפים הון מהעברת סדנאות מקצועיות בנושא. מי מדבר על אלה שרתמו אותה למינוף ואופטימיזציה של העסק, שם, כך מספרים יודעי דבר, היא מחוללת פלאים.
לא אלאה אתכם ביכולותיה המדהימות בנוגע לניהול מערכות מידע, יצירת מסד נתונים, ניהול סיכוני שוק ועוד דברים מורכבים לבן אנוש נורמלי הרוצה לחיות את חייו בשלווה, מפני שגם כותב השורות לא נמנה על בעלי המבט המזוגג הבוהים במסך עמוס במספרים ואותיות לועזיות ומסוגלים לפצח את העניין.
מה שכן רלוונטי לרובנו, היא הבינה המלאכותית היוצרת. זו המסוגלת ליצור וידאו בו רואים אותך גולש בהרי הקרפטים, לכתוב מאמר תורני בן אלף מילה בדיני מוקצה, להלחין שיר מרגש במיוחד ליום ההולדת של סבתא או סתם תמונה הזויה של שועל גדול יושב על גג של סמיטריילר ומעשן סיגר קובני.
נציין כי עולם העיצוב והאמנות עבר מהפכה של ממש, שלא לומר טלטלה, מאז התפתחות הבינה המלאכותית. הכלים השונים מאפשרים ליצור תוצרים ייחודיים בדרכים שלא היו אפשריות בעבר. מה גם שנפתח עולם חדש של אמנות לאנשים 'רגילים' שאינם מעצבים או אמנים.
אז כפי שהבטחתי, הפעם נעסוק ביצירת תמונות על פי טקסט. גם כאן, יש כמה סוגי יצירות. יודעים מה, עזבו. בואו נדבר על התמונה עם השועל והסיגר הקובני.
מן הסתם סיפרו לכם כי רק מי שדובר אנגלית שפת אם וברשותו תוכנות שעלותם 800 דולר בחודש, יכול להתעסק עם זה. לא נכון. כולם יכולים ליצור, ובחינם.
איך עושים את זה? על אף חוכמתה של הבינה, עדיין איננה קוראת מחשבות, ובכדי להגיע הכי קרוב למה שתרצו לקבל, תצטרכו לעשות כמה דברים.
1. לנדב כמה שיותר פרטים בכדי שהבינה תבין את התמונה הכוללת שברצונכם ליצור. 2. סגנון. זה יכול להיות ציור שמן (תוכלו לבקש ציור בסגנון מסוים. למשל, פיקאסו), תמונה מציאותית, או איור דיגיטלי. 3. פקודות ברורות. אם מדובר ביצירת תמונה נכתוב 'צור', ולא 'כתוב' או תעשה לי' וכדו'. דוגמה שתמחיש את שלושת השלבים: "צור תמונה מציאותית בסגנון ריאליסטי של משאית סמיטריילר בצבע אדום נוסעת בכביש מהיר בלוס אנג'לס ועל הגג יושב שועל כתמתם ענקי החובש משקפי שמש ומעשן סיגר קובני. באופק נראית השמש שוקעת אל תוך הים".
התוצאה לפניכם:

את התמונה הזו יצרתי באמצעות כלי של חברת מיקרוסופט (כן, של המחשבים) שנקרא 'בינג'. תוכנה זו מופעלת ע"י DALL- E 3 . ישנם עוד כמה תוכנות דומות עם ביצועים מרשימים פחות או יותר.
כלי הAI הנפוץ ביותר, עם היכולות המתקדמות ביותר הוא GPT. כשהגירסה המתקדמת ביותר הינה בתשלום אך הביצועים בה יהיו הרבה יותר טובים ומרשימים (למשל: היד של השועל תיראה כמו יד של שועל; תודו שלא שמתם לב).
יוצרים מקצועיים, ואני לא אחד מהם, מפרסמים בכל שבוע תמונות מרהיבות מפרשת השבוע שנוצרו באמצעות הבינה המלאכותית. קריעת ים סוף, יציאת מצרים, בית המקדש ועוד.
ראוי לציין את השיפור המורגש ביחס הבינה ליהדות. בעבר כשניסיתי ליצור דמות של יהודי חרדי, הייתי מקבל ספק כומר ספק נזיר לבוש שחורים מכף רגל ועד ראש, כובע קאובוי ענק לראשו ושרשרת זהב כבדה על החזה. היום, המצב מעט יותר טוב. אל תצפו ממנו להכיר בהבדלים שבין ויז'ניץ שיכון לויז'ניץ מרכז, אבל בקווים כלליים הוא די בסדר.
לצורך הכנת הכתבה ביקשתי מהבינג: "צור תמונה בסגנון ריאליסטי של קשיש יהודי הולך שפוף ברחובות ירושלים העתיקה, נתמך על ידי מקל הליכה ובידו סידור תפילה עתיק בצבע חום כהה". זה מה שקיבלתי:

לא רע. אספר לכם כי את הטקסטים לתמונות בכתבה זו כתבתי בעברית. אם ברצונכם לשפר באופן ניכר את התוצאות, תוכלו לתרגם את הטקסט שלכם לאנגלית ולהכניס את הטקסט המתורגם לתוכנה.
טוב, נראה לי שהבנתם את הרעיון. אשחרר אתכם עם עוד כמה דוגמאות נחמדות.
ביקשתי תמונה של עשרה אנשים בסגנון תנכ"י סוחבים אשכול ענבים אדיר ממדים.

וכאן לצורך מיזם המסייע לקשישים בודדים בזמן המלחמה, הAI עזר להמחיש:

אז כפי שאמרנו, האפשרויות הן מגוונות מאוד. יצירת תמונות היא חלק קטן מאוד מהיכולות של הבינה המלאכותית. לאחרונה אמר מנכ"ל של חברה טכנולוגית מהגדולות בעולם כי בעתיד הבינה המלאכותית תהיה חכמה פי 10,000 מהאדם. את העתיד הרחוק אין לדעת, בקצב ההתפתחות הנוכחי אי אפשר לדעת מה יתחדש בעוד חצי שעה.
כתיבת טקסטים משובחים בעברית הם דבר שבשגרה אצל חובבי הז'אנר (מי יודע, אולי הכתבה שקראתם עתה נכתבה על ידיה). בפעם הבאה, בעז"ה, נעסוק ביצירת טקסטים. אם חשבתם שהבינה יודעת לכתוב סוג כתיבה אחד או שניים, תופתעו לגלות שהיא כותבת בכל סגנון שתבחרו, הומוריסטי, אקדמי, עיתונאי, ספרותי, תנכ"י ועוד.
להתראות בפעם הבאה.