
ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא ארצות הברית ג'ו ביידן שוחחו הערב (רביעי) בטלפון לראשונה מזה שבעה שבועות, כשסגנית הנשיא קמלה האריס הצטרפה לשיחה. האירוע מסמן נקודת ציון משמעותית ביחסים המורכבים והמתוחים מעט בין שתי המדינות בעת האחרונה.
השיחה, שהתקיימה לאחר הפסקה ארוכה מאז ה-21 באוגוסט, נערכה על רקע דיווחים על מתיחות ביחסים בין המנהיגים. בלשכת ראש הממשלה נכחו בכירים רבים, ביניהם היועץ המדיני אופיר פלק, סגן ראש המל"ל גיל רייך, המזכיר הצבאי רומן גופמן, ראש הסגל צחי ברוורמן והשר לעניינים אסטרטגיים רון דרמר.
עוד באתר:
גורם אמריקני מסר ל"וושינגטון פוסט" כי השיחה התמקדה ב"התייעצויות רגילות" שסוכמו בשבוע שעבר. עם זאת, הרקע לשיחה מורכב יותר: ב"וול סטריט ג'ורנל" דווח הבוקר על תסכול בארה"ב מסירובה של ישראל לחשוף פרטים על תוכניותיה לתגובה נגד איראן, בעוד הבית הלבן מבקש מישראל להימנע מפגיעה במתקני נפט או גרעין איראניים מחשש להסלמה אזורית.
השיחה מגיעה לאחר תקופה של ספקולציות לגבי היחסים בין המנהיגים. נתניהו לא שוחח עם ביידן בראש השנה או ביום השנה לטבח 7 באוקטובר, כשביידן העדיף לשוחח עם הנשיא יצחק הרצוג. דיווחים על ניסיונות כושלים של נתניהו ליצור קשר עם ביידן הוכחשו על ידי גורם אמריקני, שטען כי השיחה תוכננה מראש לשבוע זה.
באופן מפתיע, לשכת נתניהו חשפה כי בשבוע שעבר התקשר הנשיא לשעבר דונלד טראמפ לראש הממשלה כדי לברכו על "הפעולות הנחושות והעוצמתיות" נגד חיזבאללה. לשיחה זו הצטרף גם הסנאטור הרפובליקני לינדזי גרהאם, מה שמדגיש את המורכבות הפוליטית של היחסים בין ישראל לארה"ב.
כזכור, אמש דווח כי ראש הממשלה נתניהו סירב לאשר את נסיעתו של שר הביטחון, יואב גלנט, לארצות הברית. לפי דיווח בכמה כלי תקשורת בישראל, נתניהו הציב שני תנאים לנסיעה, שהייתה אמורה לעסוק בתיאום פעולות ישראל מול איראן: הראשון הוא אישור הקבינט לפעולות הבאות של ישראל, והשני הוא קיום שיחה בין נתניהו לנשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן. שיחה שנערכה כאמור, הערב.