
נכון להיום מוחזקים בידי חמאס 51 חטופים ישראלים חיים, על פי הערכות גורמי הביטחון בישראל. למרות שהמצב לא הוכרז באופן רשמי, גורמים שונים מעריכים כי יתר החטופים אינם בין החיים. בספטמבר האחרון חשף ראש הממשלה בנימין נתניהו בפני ועדת החוץ והביטחון של הכנסת כי מחצית מהחטופים עודם בחיים, והנתון המדויק עליו הוא מתבסס התפרסם לראשונה ב"ישראל היום".
הערכת גורמי הביטחון בישראל נשענת על מידע שנאסף מאז ה-7 באוקטובר, הן בערוצים גלויים והן במידע מודיעיני ומבצעי. מסקנתם היא שכ-50 חטופים המוחזקים בעזה אינם בין החיים, בעוד שרשמית דווח רק על 37 הרוגים שגופותיהם נמצאות בידי חמאס. הפער הזה נובע מהעובדה שקביעה רשמית של מוות דורשת ראיות מוחלטות, אשר אינן זמינות בכל המקרים. למרות זאת, נצבר מספיק מידע כדי להניח שישנם חטופים נוספים שאינם בין החיים.

עוד באתר:
גורמים שמכירים את פרטי הנושא מסרו ל"ישראל היום" כי משפחות החטופים מעודכנות במידע הקיים ומכירות את ההערכות בנוגע לגורל יקיריהן. חלק מהמשפחות קיבלו את ההערכות בנוגע למצב יקיריהן, בעוד משפחות אחרות בחרו לדחות את ההערכות העגומות ולהמתין לראיות מוחלטות. גורמים אלה ציינו כי מתבצעת העברה של כלל המידע למשפחות, תוך שקיפות מלאה ורגישות למורכבות המצב.
במהלך חודש אוגוסט, נרצחו שישה חטופים שהוחזקו במנהרה בחאן יונס: הרש גולדברג־פולין, כרמל גת, עדן ירושלמי, אורי דנינו, אלכס לובנוב ואלמוג סרוסי. על פי נתונים שנאספו, עד כה נרצחו 27 ישראלים שנחטפו על ידי חמאס, ועוד לפחות שבעה חטופים נהרגו מאש צה"ל במהלך הקרבות.
המציאות עלולה להיות עגומה אף יותר: למרות שההערכות לגבי החטופים שאינם בין החיים הן חד-משמעיות, לגבי 51 החטופים שמעריכים כי הם עדיין חיים, המידע חלקי ולא עדכני. המידע לגבי חלקם טוב ואמין, אך לגבי אחרים הוא מקוטע ובלתי רציף. תנאי השבי הירודים והלחץ הצבאי הכבד שמופעל על עזה מעלים את האפשרות שמספרם של החטופים החיים קטן אף יותר.

ישראל הצהירה פעם אחר פעם על מחויבותה לפעול להשבתם של כלל החטופים – חיים ומתים כאחד. במהלך החודשים האחרונים דנו במתווים שונים לעסקאות שיאפשרו את השבת רוב החטופים החיים, כאשר השבת הגופות הייתה מתוכננת לשלב האחרון של העסקאות.