
דו"ח מבקר המדינה חושף ליקויים חמורים במשק החשמל של ישראל ומביע חשש לבעיות אספקה בעתיד הקרוב. הנושא הראשון בדו"ח עוסק בהיעדר תכנון ארוך טווח: בישראל התכנון מתבצע לפרק זמן של שמונה שנים בלבד, בעוד שבמרבית המדינות המפותחות התכנון הוא לטווח של 10–20 שנה. היעדר תכנון יסודי מקשה על התאמת היצע החשמל לצרכים המתפתחים, מה שמגביר את הסיכון לבעיות באספקה, במיוחד לאור התלות באנרגיה סולארית ומיקומים מוגבלים לייצור בפריפריה.
הדו"ח מזהיר מפני אי-אספקה עתידית שנובעת מעיכובים בהקמת מתקני ייצור ואגירה. הסימולציות מראות שבשנים 2027 ו-2028 ייתכנו עיכובים שיובילו להפסדים כלכליים משמעותיים של עד 2.44 מיליארד ש"ח. אף על פי שנדרשת תוכנית פיתוח אינטגרטיבית, הדו"ח מציין כי היא טרם אושרה במלואה על ידי שר האנרגיה, מה שמקשה על השלמת הפרויקטים בזמן.

עוד באתר:
הדו"ח מצביע גם על פערים באספקת הגז הטבעי, שהם חיוניים לייצור החשמל. תחזיות שונות בין גורמי הרגולציה עלולות להוביל למחסור בגז החל משנת 2026, דבר שישפיע על יכולת המשק לעמוד בדרישות הביקוש לאנרגיה. בנוסף, בתחום האנרגיות המתחדשות, ישראל מפגרת משמעותית בהשגת היעדים שהציבה לעצמה.
לבסוף, המבקר מתייחס לקשיים בהקמת תשתיות הולכה עקב חסמים סטטוטוריים ותכנון לא מספק של חח"י, דבר הפוגע באמינות האספקה, במיוחד לאזור המרכז. מבקר המדינה ממליץ כי שר האנרגיה יפעל מבעוד מועד לקבלת החלטות יסודיות וארוכות טווח, על מנת להבטיח את אמינות, איכות ויעילות אספקת החשמל למשק הישראלי.