
חוק המכר נועד להגן על רוכשי הדירות ולוודא שהכספים שמשולמים יהיו מבוטחים בבטוחה, כך שלא יישארו רוכשים חסרי כל במקרה של קריסת פרויקטים. החוק נכנס לתוקף בעקבות קריסות כמו חפציבה ואירועים נוספים, שהותירו רוכשים ללא דירה וללא כספים. למרות זאת, קבלנים רבים הצליחו למצוא דרכים לעקוף את החוק, מה שגרם לרבים להיכנס לסיכונים גבוהים.
עורכי הדין יוסי ויצמן ואייל ינקו שוחחו על כך ב'שטח משפטי' ב'קול חי' כי אחת השיטות בהן השתמשו קבלנים הייתה בקשה להלוואות מרוכשי הדירות, תחת הבטחות להורדת ריבית או תנאים מפתים אחרים. עם זאת, מדובר בקומבינה בעייתית, שכן כל תשלום שאינו במסגרת חוק המכר אינו מוגן בערבות בנקאית, כך שהרוכש עשוי למצוא את עצמו במצב בו הוא לא רק מאבד את כספו, אלא גם את הדירה שרכשה. המקרה הזה יכול להוביל את הרוכש למצב בו הוא יאלץ להחזיר הלוואות שניתנו לו, מבלי שידע לאן הכספים שלו הולכים.
עוד באתר:
שיטות עקיפה נוספות כוללות את השימוש בהערות הזרה במקום ערבות בנקאית, אך גם במקרה הזה עשויים הרוכשים למצוא את עצמם במצב בו ההבטחות לא שוות הרבה אם הפרויקט ייתקל בקשיים. כל חלופה שאינה ערבות חוק מכר עשויה להסתבך ולהיות בעייתית, ולכן תמיד עדיף ללכת על הדרך הבטוחה – ערבויות חוק מכר הניתנות על ידי הבנקים. במקרה של קושי, הבנק יהיה אחראי להמשיך את התהליך ולמנוע אובדן כספי הרוכשים.
המרואיין עורך הדין אייל ינקו המליץ לא להיכנס לעסקאות כאלה מלכתחילה. אם כבר נכנסתם, חשוב לוודא שאתם מקבלים בטוחה כלשהי על הכספים שאתם משקיעים, ולהיות ערניים במיוחד על אופי החברה ממנה אתם רוכשים. קבלנים שמבצעים קומבינות כאלה בדרך כלל מנסים לעקוף את החוק, ואם הכל היה תקין, הם היו פונים לבנק ללקיחת הלוואה בצורה חוקית. כשלרוכשים יש את כל הכלים המאפשרים להם להימנע ממלכודות כאלה, הדרך היחידה להימנע מאובדן כספים היא להימנע מלתת כספים שאינם במסגרת החוק.
האזינו לשיחה המלאה מתוך 'שטח משפטי' ב'קול חי':